Korona virüs sonrası bekleyen tehlike: 30 milyonu aşabilir

Korona virüs sonrası bekleyen tehlike: 30 milyonu aşabilir
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, 15 Haziran’da açılacak icra dairelerinde 20 milyon icra dosyasının beklediğini ve korona virüs nedeniyle bu sayının 30 milyona çıkabileceğinin altını çizdi. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican ise icra dairelerinin açılışının ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Akgün / YENİÇAĞ – ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu 15 Haziran’da açılacak icra dairelerinde bekleyen 20 milyon icra dosyasının koronavirüs sonrasında 30 milyona ulaşabileceği uyarısında bulundu. Kuşoğlu, “Çalışmalar ekonominin yıl bazında en az eksi 5 oranında küçüleceğini gösteriyor. İkinci çeyrekte yüzde 25 civarında bir küçülme söz konusu olacak. Bu rakamlar bize 20 milyon icra dosyasının artacağını gösteriyor” dedi.

 İcra dairelerinin açılış tarihinin ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiğini söyleyen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Dr. Ahat Andican, “Bulaş riskinin devam ettiği döneme birde 20 milyon insanı ilgilendiren icra dosyalarını eklememeliyiz” ifadelerini kullandı.

15 Haziran’da açılacak icra dairelerini 20 milyon icra dosyası bekliyor. Konuyu değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “Bu durumun kendiliğinden düzelmesini bekliyorsak yanılıyoruz. Türkiye’de dengeler bozuldu. Ekonomide dengeler bozulunca müdahale etmek gerekir. Koronavirüs dönemi öncesinde ufak müdahalelerle gelişmesini bekleyemeyiz, radikal tedbirler almamız gerekiyor. Dünya değişti deniliyor ancak hala eski yöntemler uygulanıyor” dedi.

Koronavirüs sonrası icra dairelerindeki yükün daha da artacağına dikkat çeken Kuşoğlu, “Bu yükün artacağını görerek şimdiden yapısal tedbirler alınması gerek. Üç türlü önlem var: kredi vermek, ödemeleri ertelemek ve likit destek sağlamak. Türkiye’de likit destek sağlanmıyor. İşletmeler devlet talimatıyla 75 gün kapalı kaldı. İnsanlar işsiz kaldı. Devlet talimatıyla kapanan iş yerlerine yine devlet yardım etmelidir. Eğer edemiyorsa Türkiye ekonomisi ciddi bir krizde demektir” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs sonrası 20 milyon icra dosyasının üzerine 10 milyon dosyanın daha eklenebileceğini dile getiren Kuşoğlu, “Çalışmalar ekonominin yıl bazında en az eksi 5 oranında küçüleceğini gösteriyor. İkinci çeyrekte yüzde 25 civarında bir küçülme söz konusu olacak. Dolayısıyla bu oranlara istinaden yapacağımız tahminlerle rahatlıkla 20 milyon icra dosyasının katlanacağını söyleyebiliriz. Bununla birlikte ticari işlem hacmi de azaldı” diye konuştu.

“İCRA MAHKEMELERİNİN AÇILIŞ TARİHİ ERTELENSİN”

İcra dairelerinin açılış tarihinin ertelenmesi gerektiğini ifade eden İYİ Parti İstanbul Milletvekili Dr. Ahat Andican, “Çalışma hayatına katılmak zorunda olan vatandaşlarımız için bir serbestlik verilmesi anlayışla karşılanabilir. Ancak icra takibi gibi zorunlu olmayan idari bir mekanizmayı salgının sonlanmadığı bir dönemde, risk devam ederken 20 milyon insanı ilgilendiren bu konunun daha geç bir dönemde başlatılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İcranın toplumsal bir mesele olduğunu hatırlatan Andican, “Bu meselenin 20 milyon insanı ilgilendirmesi devasa boyutta bir sorun olduğunu gösteriyor. Günlük hayatının idamesi açısından bu dosyaların uygulamaya konulması henüz gerekli olmayan bir aşamada. Bu nedenle bulaş riskinin devam ettiği döneme birde 20 milyon insanı ilgilendiren icra dosyalarını eklememek gerekiyor” ifadelerini kullandı.