Korona virüs ve zatürre aşısıyla ilgili tüm bilinenleri yıkacak açıklama

Korona virüs ve zatürre aşısıyla ilgili tüm bilinenleri yıkacak açıklama
Gaziosmanpaşa Avrasya Hastanesi Doç. Dr. Murat Sezer, korona virüse karşı koruma sağlaması için zatürre aşısı yaptırılmasının yanlış bir algı olduğunu ifade etti.

Gülay Tunçel-Kamera Mert Can Budak/İSTANBUL/ÖZEL HABER

Gaziosmanpaşa Avrasya Hastanesi Doç. Dr. Murat Sezer, Yeniçağ’a özel açıklamalarda bulundu.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlar ve korona virüse karşı koruma sağlamak için zatürre aşısının etkili olduğu iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sezer, kamuoyunda oluşan algının yanlış olduğunu dile getirdi.

"Zatürre aşısının Covid’in neden olduğu bu zatürreden koruyabileceğine dair bir algı oluştu. Bu çok yanlış bir algı." ifadelerini konuşan Murat Sezer şöyle konuştu:

"Covid viral bir hastalık. Hastaların bir kısmında akciğerde tutulum yapıyor. Buradan kaynaklı olarak insanlarda ve medya zatürre aşısının Covid’in neden olduğu bu zatürreden koruyabileceğine dair bir algı oluştu. Bu çok yanlış bir algı. Çünkü ikisi çok ayrı ayrı antiteler. (klinik tablo)

Covid dediğim gibi viral bir hastalıkken, bizim zatürre aşısıyla korunmaya çalıştığımız pinomani bakteriyel bir hastalık. Bakteri ile oluşan akciğerlerdeki enfeksiyona pinomoni yani zatürre diyoruz. Zatürre aşısı bizi bakterinin neden olduğu pinomaniden korumak için yaptığımız bir aşı. Covid de bir üst solunum yolu enfeksiyonu geliştirebiliyor. Boğaz ağrısı, halsizlik, eklem ağrısı, kas ağrısı ve bazı hastalarda akciğerde tutunduğu zaman öksürük hatta daha ileri safhalarda nefes darlığı yapabilen bir hastalık.

Ama her zaman dört dörtlük aynı tablo ile gelmeyebiliyor. Farklı şikayetlerle de hastalarımız bize başvurabiliyor. Tat ve koku almada bozulma hatta ishal gibi çok farklı sistemlere ait bulgularla da hastalarımız bize gelebiliyor. Bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi gelişen halsizlikle, kuru öksürükle devam eden şikayetleriniz varsa hastaneye, acil ekibine ya da göğüs hastalıklarına başvurup bu neye bağlı semptomlar. Covid mi, yoksa bunun dışında oluşabilecek özellikle bu mevsimde diğer nedenlere bağlı bir viral enfeksiyon mu ya da bir zatürre mi? Bunun ayırt edilebilmesi için gerekli tetkikler yapılabilir."