Korona virüste ikinci dalga en çok onları vurdu. Herkes virüs onlara dokunmuyor biliyordu

Korona virüste ikinci dalga en çok onları vurdu. Herkes virüs onlara dokunmuyor biliyordu
Korona virüs salgınının ülkemizde ortaya çıktığı Mart ayındaki ilk salgın sırasında çocukların hastalıktan çok daha iyi korunduğuna dikkat çeken Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, “İkinci dalgadan sonra çocuklarda bu hastalıktan etkilenme oranlarında belirgin bir artış olduğunu gözlemledik” dedi.

Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, yoğun bakım ünitelerinde Covid 19 pandemisinin başlangıcından itibaren aktif bir şekilde hasta karşıladıklarını söyledi.
Dr. Fatih Varol,  "Özellikle ikinci dalgadan sonra, çocuklarda bu hastalıktan etkilenme oranlarında belirgin bir artış olduğunu gözledik. Mart-Nisan aylarındaki birinci dalgaya göre bunun daha fazla görülmesi, hastalığın giderek daha iyi tanımaya başlaması, Covid’in yarattığı kendi enfeksiyonunun dışında hastalık sonrası çocuklarda gelişen aşırı inflamatuar olayların da tespit edilmesiyle ilgili. Ancak bir neden de ilk dalgadaki karantina önlemleri sırasında çocukların çok daha iyi korunmasıydı. Çünkü çocuklarımız çok erken dönemde yasaklara maruz kaldılar. Bu da korunmaları için çok etkin oldu. tabii ki ikinci dalgada ev içi bulaşların daha yaygın olması da büyük bir etken" diye konuştu.
fc50828a44b46101d1174164ce981028.jpg

"ÇOCUKLAR DAHA DA AĞIRLAŞABİLİYOR"

Covid-19 nedeniyle hastanede yatışı gereken çocuklarda erişkinlerden farklı olarak iki grup hasta olduğunu vurgulayan Dr. Varol, "Birincisi, Covid-19 enfeksiyonuna bağlı özellikle zatürrenin ön planda olduğu tablolar nedeniyle yatırdığımız hastalarımız.
Bir de Covid’den iyileştikten sonra gelişen, bağışıklık sisteminin aşırı yanıtıyla ortaya çıkan inflamatuar sendrom dediğimiz MiS-C tablosu yoğun bakım yatışı gerektirecek kadar ağır olabiliyor. Erişkinlerden farklı olarak ağır geçiren çocuklarda altta başka bir hastalık öyküsü de bulunmuyor.  Hiçbir yandaş hastalığı olmayan çocuklarda da bu iki durumu da yaşadık.
O yüzden de çocukların hastalıktan korunmasına çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Çocuklarda erişkinlere göre hastalığın biraz daha hafif geçtiğine yönelik genel bir kanı var toplumda. Bu her zaman doğru olmayabiliyor.
İki çocuğumuzu yoğun bakımda Covid nedeniyle yaşam destek ünitesine bağlamak zorunda kaldık örneğin. Bu iki hastanın ikisinde herhangi başka bir hastalık yoktu"
dedi.
e5a2846e8ae3294daf6aec37450b04f4.jpg