Korona virüste ikinci dalga tehlikesi, İspanyol gribinde en çok ölüm ikinci dalgada olmuştu

Korona virüste ikinci dalga tehlikesi, İspanyol gribinde en çok ölüm ikinci dalgada olmuştu
Korona virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler dünyada gevşetilmeye başlarken ikinci dalga endişesi ise giderek büyüyor. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), karantina uygulamalarındaki gevşetmenin aşamalı olarak, kanıt bazlı ve veriler üzerinden yapılması uyarısında bulundu.

Korona virüsle mücadele kapsamında dünyada sıkı tedbirler uygulanmaya başlanmış, vaka sayılarında görülen azalma ile de bu tedbirler gevşetilmeye başlanmıştı. DW’de yer alan haberde ise kısıtlamaların gevşetilmesiyle beraber ikinci hatta üçüncü dalga tehlikesine dikkat çekildi.

EN ÇOK ÖLÜM İKİNCİ DALGADA OLDU

1918’de görülen İspanyol gribinde en çok ölüm, salgının ikinci dalgasında görülmüştü. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), karantina uygulamalarındaki gevşetmenin aşamalı olarak, kanıt bazlı ve veriler üzerinden yapılması uyarısında bulundu.

goruntuler-istanbuldan-maskeyle-dolasmaya-basladilar-0.jpg

“Eğer hastalık ülkelerde düşük seviyelerde seyrederse ve kümelenmeyi araştırma ve belirlemeye yönelik kapasite yoksa” diyen DSÖ'den Mike Ryan, “İşte o zaman, çok sayıda insanın yaşadığı büyük şehirlerde, sığınmacı kamplarında ve sosyal mesafe önlemlerini kapsamlı bir şekilde uygulama imkânı olmayan diğer noktalarda, hastalığın yeniden baş göstermesi riski doğacaktır” dedi.

KORONA VİRÜS KALICI OLABİLİR UYARISI

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün Acil Durum Programı Direktörü Dr. Mike Ryan 13 Mayıs’ta yaptığı basın toplantısında, “Bu virüs toplumda bir endemiye dönüşebilir” diyerek şu uyarıda bulundu: “Virüs asla yok olmayabilir.”

s-8dc4afe133845520109c163464fe8e9a6d0f658e.jpg

Ryan örnek olarak AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü gibi birçok virüsün yok olmadığına işaret etti. Ancak zaman içinde virüsün vücuda olan etkisini yok eden ilaçlar geliştirildi ve toplum bununla yaşamayı bir şekilde öğrendi. Aslında ölüme sebebiyet verebilen virüslerden yalnızca çok azı, örneğin çiçek hastalığına yol açan çiçek virüsü, şimdiye değin yok edilebildi.

“SALGININ ÖNÜNE GEÇMEK ZOR OLABİLECEK”

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, ikinci dalganın “sınırları belirlenmiş bir teknik terim olmadığına” dikkat çekti. Sözcü, “Bu terim aslında vakaların düşmesinin ardından salgının yeniden baş göstermesine işaret ediyor. Dolayısıyla bu üçüncü dalga için de geçerli” diye belirtiyor.

istanbulda-korona-virusune-maskeli-onlem-1580653633674.jpg

Münih'te bulunan Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden Eva Grill ve Halle-Wittenberg'deki Martin Luther Üniversitesi'nden Rafael Mikolajczyk gibi Almanya'da bulunan çok sayıda araştırmacı, her 100 bin kişiye 50 vaka belirlemesinin sağlık sisteminin kapasitesini zorlaması açısından çok yüksek olduğunu ve bu sayıya ulaşılması halinde yine salgının önüne geçmek için çok geç olabileceğini ifade etti

İSPANYOL GRİBİ İKİNCİ DALGA DAHA ÖLÜMCÜL OLDU

1918’deki influenza (İspanyol gribi) salgınına bakıldığında üç büyük dalga görüldü: Mart ayında ilk dalga, ardından yıl sonuna doğru ikinci dalga. İkinci dalgada virüs mutasyona uğrayarak ilkinden daha güçlü bir şekilde karşımıza çıktı. ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre ülkedeki ölümlerin çoğu ikinci dalgada gerçekleşti. 

gaziantepliler-yasak-bitince-carsiy-seft.jpg

Üçüncü dalga ise, yine CDC’nin verilerine göre, 1919’un başında geldi ve yıl ortasına kadar sürdü ve İspanyol gribi olarak da bilinen hastalık “sona erdi.” Ancak muhtemelen hiçbir zaman tümüyle kaybolmadı.

2006’da yapılan bir çalışmaya göre, kuşları ve memelileri etkileyen tipteki influenza A virüsünün yol açtığı 1918’den beri yaşanan tüm vakalar, İspanyol gribinin türevleri sebebiyle gerçekleşti.

Belki şu an gördüğümüz ikinci dalga olabilir. Çin’de Rusya’da hatta birinci dalgayı çok iyi yönettiği söylenen Güney Kore’de bile yeni vakalar var.