Korona virüste kontrol kaybedildi: Korkunç

Korona virüste kontrol kaybedildi: Korkunç
Tüm dünyanın üzerine kabus gibi çöken korona virüste kontrol kaybedildi, yeryüzünün dört bir yanından korkunç haberler arka arkaya geliyor. 31 Aralık 2019 tarihinden bu yana bir günde teşhis edilen en fazla vaka kayıtlara geçti, yalnızca 24 saatte 222 bin 825 kişiye Kovid-19 teşhisi konuldu.

ABD'de bir günde 61 bini aşkın testin pozitif çıktı, birçok eyalet korona virüs salgınıyla kavruluyor. Mississippi eyaletinin en büyük beş hastanesindeki yoğun bakım ünitelerinde boş yatak kalmadı.

Salgının en hızlı yayıldığı eyalet olan Mississippi'de, diğer dört hastanedeki yatakların da yüzde 95'i dolu. Mississippi'nin yanı sıra Arizona eyaletinde de salgının hastaneler alarm veriyor.

New Mexico eyaletinde ise parklar ve restoranlar yeniden kapatıldı. New York Times gazetesi, ABD'de son iki hafta içinde günlük vakaların yüzde 72 oranında arttığını bildiriyor.

Perşembe günü 960 ölümün kayıtlara geçtiği ABD'de, 24 eyalette son bir hafta içinde vaka sayıları rekor düzeyde sürekli yükseldi.

Salgının başlamasıyla ABD'de bir numaralı sağlık otoritesine dönüşen Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Dr. Anthony Fauci, Başkan Donald Trump'ın aksine eyaletlerin farklı adımlar atmasını önerdi.Dr. Anthony Fauci, salgınının yayıldığı eyaletlerin ekonomilerini yeniden faaliyete geçirecek adımlar atmamaları gerektiğini söyledi ancak söz konusu yerlerin ekonomilerini tam olarak kapatmaları çağrısı yapmaktan kaçındı.

'Söylemem gerekir ki eyaletlerin ekonomilerini yeniden faaliyete geçirme süreçlerine bir süreliğine ara vermelerini sağlamalıyız'' diyen Dr. Fauci, California, Arizona, Teksas ve Florida'yı işaret etti, güney eyaletlerinin olması gerektiğinden daha hızlı açıldığını vurguladı.

ABD'li uzman, geçen hafta Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda daha keskin ifadelerle ekonomik çarkların durdurulmasını istemiş, karamsar bir tablo çizerek ''Dünyadaki bütün ülkelerden daha ağır darbe aldık'' demişti.

Dr. Fauci, Kongre’deki bir oturumda yaptığı açıklamada ise salgının kontrol altına alınamaması halinde ülke genelinde günlük vaka artış sayısının 100 bine ulaşabileceği uyarısında bulunmuştu.

Okulların Eylül ayında mutlaka açılmasını isteyen Başkan Trump ise, Dr. Anthony Fauci'nin aksine giderek yükselen vaka sayılarını ciddiye almama yönündeki tavrını sürdürüyor.

Beyaz Saray’da bir kez daha korona virüs vakasına rastlandı. Hafta içinde düzenlenen basın toplantılarına katılan muhabirlerden birinin testi pozitif sonuç verdi.

Basın toplantıları sırasında maske kullanan ve herhangi bir belirti göstermeyen muhabirin korona virüse yakalanması, Beyaz Saray çalışanları ve diğer gazeteciler arasında paniğe yol açtı.

Söz konusu muhabirin Pazartesi ve Çarşamba günü Beyaz Saray sözcüsü Kayleigh McEnany’nin düzenlediği basın toplantılarına katıldığı bildiriliyor. Daha önce de Trump'ın seçim kampanyasında çalışan dokuz kişide korona virüs çıkmıştı.

ABD'nin ardından en çok vaka ve ölümün görüldüğü Brezilya'da ise, 42 bin test daha pozitif çıktı, bir günde 1199 can kaybı gerçekleşti. Korona virüse yakalanan Brezilya lideri Jair Bolsonaro ise, iki gün sonra internet üzerinden yayın yaptı.

Salgını küçümseyen ve karantina karşıtı gösteriler düzenleyen 'Tropik Trump' lakaplı aşırı sağcı Bolsonaro, sağlık durumunun iyi seyrettiğini söyleyip ekonomik krizin korona virüsten daha tehlikeli olduğunu tekrarladı.

Brezilya lideri ayrıca, eyalet valileri ve belediye başkanlarından ekonomiyi yeniden açmalarını istedi. Güney Amerika'nın en büyük ülkesinde, can kayıpları 69 bini aşmış durumda.

ABD ve Brezilya'nın ardından en çok günlük vakanın kayıtlara geçtiği Hindistan'da, pozitif çıkan testlerin sayısı 25 bin 790 artışla 794 bin 842'ye ulaştı. Hindistan, Asya kıtasında salgının merkez üssü konumunda.

Son 24 saatte Kovid-19'un 479 can daha aldığı dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi, Mart ayından başlayarak dünyadaki en uzun sokağa çıkma yasağını haftalarca uygulamıştı.

Ancak Mayıs ortasından itibaren önlemlerin gevşetilmesiyle korona virüs vakaları patladı ve Hindistan kısa sürede Rusya'yı geçerek dünya üçüncülüğüne yerleşti.

Afrika kıtasında ise, salgın Güney Afrika'da hızla yayılıyor. Günlük vaka rekorunun 13 bin 674'le kırıldığı Güney Afrika'da, korona virüse yakalananların sayısı 238 bini aştı.

Güney Afrika'da şimdiye kadar yalnızca 113 bin hasta iyileşti, ülkede aktif 121 bin vaka bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, yatak kapasitelerinin dolmak üzere olduğunu aktarıyor.

Latin Amerika ülkesi Meksika'da bir günde 782 insan daha yaşamını yitirdi, 6 bin 995 vaka tespit edildi. Can kaybının 32 bin 796'ya çıktığı ülkenin gelecek haftaya kadar İtalya'yı geçip dünyada dördüncü sıraya çıkması bekleniyor.

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da ise, Devlet Başkanı Jeanine Anez Chavez, Twitter hesabından korona virüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Chavez "Kovid-19 testim pozitif çıktı. İyiyim. Karantinadan çalışmaya devam edeceğim" yazdı. 11 milyondan fazla nüfusu bulunan Bolivya'da, şimdiye kadar 42 bin 984 vaka tespit edildi.

Avrupa ülkesi Romanya'da, Anayasa Mahkemesi'nin Kovid-19'u belirtisiz ya da hafif geçirenlerin hastanede zorla tutulmasının hak ihlali olduğuna karar vermesinin ardından, yüzlerce hasta hastanelerden çıktı. Aynı gün 614 pozitif testle salgının başından bu yana en yüksek vaka sayısı bildirildi.

Sağlık Bakanı Nelu Tataru, hastaneden ayrılmak isteyen Kovid-19 pozitif 624 hastanın, virüsü topluluklarına yayabileceklerini söyledi. Tataru ayrıca, ülke dışından geldikten sonra zorunlu karantinaya giren 50 bin kişinin de, doktorların söylediklerini hiçe sayıp, evlerini terk ettiklerini vurguladı.

Tüm dünyada bu gelişmeler yaşanırken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) korona virüs salgınının kontrol altında olmadığını, aksine hızının arttığını resmen duyurdu. WHO Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelindeki yaklaşık 12 milyon vakanın yarısının son altı haftada ortaya çıktığını söyledi.