Korona virüsü saniyeler içinde yüzde 94 oranında doğru tespit ediyorlar: Artık hazırlar

Korona virüsü saniyeler içinde yüzde 94 oranında doğru tespit ediyorlar: Artık hazırlar
İngiliz araştırmacılar, köpekleri saniyeler içinde koronavirüsü bulmaları için eğitiyor. Dubai ve Almanya'da da hastalığı tespit edebilen köpeklerle çalışılmaya başlanıldı bile. Tıbbi tespit köpekleri altı ila sekiz hafta kadar kısa bir sürede eğitilebiliyor. Yüzde 94 oranında doğru tespit yapabiliyorlar.

İngiltere'de korona virüse dair yapılan araştırmalara bir yenisi eklendi. Tıbbi tespit köpekleri sayesinde korona virüslü hastanın kolayca belirlendiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, ölümcül hastalığı birkaç saniye içinde koklayarak tespit etmek altı köpekten oluşan bir ekibi eğitmeye çalışıyor. 

kopek-2-001.jpg

Üç cocker spaniel, bir Labrador, bir Labradoodle ve bir Labrador golden retriever melezini içeren köpeklere 'koku numuneleri' sunularak hastalığı tespit etmeleri bekleniyor. Bu yüzden araştırmacıların koku numunelerine ihtiyaçları var.

Uzmanlar hafif Kovid-19 semptomları olan kişilerden üç saat maske takarak, 12 saat naylon çorap ile tişört giyerek nefes ve vücut kokusu örnekleri vermelerini istiyor.

kopek-yeni-1.jpg

Medical Detection Dogs'un CEO'su Claire Guest şunları ekledi: "Köpeklerimizi Kovid-19'un kokusunu mümkün olan en kısa sürede tespit etmek için eğitmemiz çok önemli. Numuneler sağlayarak bize yardımcı olan herkes, hepimiz için daha güvenli alanlar oluşturmada rol oynayacak" dedi.

NASIL TESPİT EDEBİLİYORLAR?

Köpeklerin, insanlara ait olandan 10 bin kat daha fazla hassas koku reseptörlerine sahip oldukları bilinmekte. Bu nedenle, terle salınan belirli kokuları alabilirler.

Koronavirüs tespiti için, köpeklere test edilen kişi tarafından giyilen bazı giysiler koklatılıyor.

Teorik olarak, o kişinin koronavirüse sahip olup olmadığını belirleyebilirler. Yüzde 92'ye kadar doğru oldukları iddia edildi.