Korona virüsün yüzde 99’unu 30 saniyede yok ediyor. Daha ucuz ve daha kolay yöntemi bilim insanları duyurdu

Korona virüsün yüzde 99’unu 30 saniyede yok ediyor. Daha ucuz ve daha kolay yöntemi bilim insanları duyurdu
Tel Aviv Üniversitesi’nde (TAÜ) çalışan araştırmacılar, korona virüsün morötesi (UV) ışık yayan diyotlar (UV-LED’ler) yardımıyla etkili, hızlı ve ucuz biçimde öldürülebildiğini gösterdi. Söz konusu yöntem, daha ucuz ve daha kolay olarak gösterilirken yarım saniyede virüsün yüzde 99,9’unu ortadan kaldırdığı belirtildi.

Popüler Science’de yer alan habere göre, Tel Aviv Üniversitesi’nde (TAÜ) çalışan araştırmacılar, korona virüsün morötesi (UV) ışık yayan diyotlar (UV-LED’ler) yardımıyla etkili, hızlı ve ucuz biçimde öldürülebildiğini göstermiş. Araştırmacılar, UV-LED teknolojisinin yakında kişisel ve ticari kullanım için hazır olacağına inanıyor.

Araştırma, farklı dalga boyları veya frekanslardaki UV-LED ışınımının, koronavirüs ailesine mensup bir virüs üzerindeki dezenfeksiyon verimliliğine yönelik yürütülen ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology bülteninin Kasım 2020 sayısında yayımlanan çalışma, TAÜ Makine Mühendisliği Fakültesi’ndeki Çevre Mühendisliği Programı Başkanı profesör Hadas Mamane’nin önderliğinde yürütülmüş.

“Bütün dünya, şu an korona virüsü dezenfekte etmek için etkili çözüm arayışında” diyor Mamane. “Fakat bir otobüsü, treni, spor salonunu veya uçağı kimyasal spreyleme ile dezenfekte etmek için fiziksel insan gücüne ihtiyacınız var ve bu spreylemenin etkili olması için yüzeydeki kimyasala zaman tanımanız gerekiyor. Ancak LED ampullere dayalı dezenfeksiyon sistemleri, örneğin havalandırma sistemi ya da klimaya kurulabilir ve emilen hava dezenfekte edilip odaya verilebilir.

“VİRÜSLERİ DAHA UCUZ VE DAHA KOLAY YÖNTEMLE ÖLDÜRDÜK”

“Morötesi ışık yayan LED lambalar yardımıyla koronavirüsün çok basit şekilde öldürülebildiğini keşfettik” diye açıklıyor Mamane. “Virüsleri, daha ucuz ve daha kolay bulunabilen LED lambalar ile öldürdük. Bu lambalar az enerji tüketiyor ve sıradan lambalar gibi cıva içermiyor. Bu gibi LED lambaların yaşamlarımızın her alanında güvenle ve hızla kullanılabileceği düşünüldüğünde, araştırmamız ticari ve toplumsal sonuçlar barındırıyor.”

Araştırmacılar, korona virüsü öldürmek için gereken en uygun dalga boyunu test etmiş ve 285 nanometre (nm) boyundaki bir uzunluğun, virüsü dezenfekte etme konusunda neredeyse 265 nm’lik bir dalga boyu kadar etkili olduğunu; korona virüslerin %99,9’dan fazlasını yarım dakikada ortadan kaldırdığını bulmuş. Bu sonuç önem taşıyor çünkü 285 nm’lik LED lambaların maliyeti, 265 nm lambalara göre çok daha düşük. Ayrıca bu lambalar daha kolay bulunabiliyor.