Koronada bu sefer iyi haber: Bu hastalığı geçirenler korona virüse karşı 2-0 önde başlıyor...

Koronada bu sefer iyi haber: Bu hastalığı geçirenler korona virüse karşı 2-0 önde başlıyor...
Bilim insanları, dang humması geçirenlerin korona virüse karşı bağışıklığı olduğunu duyurdu.

Korona virüs ile ilgili yeni bir araştırma yayınlandı. Brezilya’daki korona virüs vakalarını analiz eden araştırmacılar, dang hummasına yakalananların Kovid-19’a karşı bir miktar bağışıklık geliştirmiş olabileceğini keşfetti.

Duke Üniversitesi'nde profesör olan Miguel Nicolelis liderliğinde gerçekleştirilen çalışma, korona virüs vakalarının coğrafi dağılımını 2019 ve 2020'de dang humması salgınlarıyla karşılaştırdı.

DANG HUMMASI YOĞUNLUĞU

Bulgulara göre, korona virüs enfeksiyon oranlarının düşük olduğu ve vakaların daha yavaş arttığı yerler, bu yıl veya geçen yıl dang hummasının yoğun görüldüğü yerlerdi.

Örneğin, Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Mato Grosso do Sul ve Minas Gerais gibi eyaletlerde, geçen yıl ve bu yılın başlarında çok sayıda dang humması vakası görüldü. Kovid-19’un bu bölgelerde hummanın daha az görüldüğü (Amapá, Maranhão ve Pará gibi) diğer eyaletlerdeki bulaşma düzeyine ulaşması çok daha uzun sürdü. 

İKİ HASTALIK ARASINDA BAĞLANTI

Dang hummasının yoğun görüldüğü bölgelerde Kovid-19’un vaka, ölüm ve büyüme oranının daha düşük çıkması, iki hastalık arasında bağlantı olabileceğini düşündürdü.

Nicolelis ve ekibinin bu hipotezi kanıtlanırsa güvenilir bir dang humması aşısının Kovid-19’a karşı belirli ölçüde koruma sağlayabileceği ortaya çıkacak.

Asia One’ın haberine göre önceki araştırmalar da kanında dang humması antikoru bulunan kişilerin Kovid-19’a yakalanmasalar da antikor testlerinde pozitif sonuç aldıklarını göstermişti.

İki hastalık arasındaki bağlantının kanıtlanması için ileri araştırmalar gerektiğini söyleyen Nicolelis, şu açıklamalarda bulundu:

Bu, iki virüs arasında beklenmedik bir immünolojik etkileşim olduğunu gösteriyor. Zira iki virüs de tamamen farklı ailelerden. 

 

Söz konusu çalışma, MedRxiv isimli baskı öncesi internet sitesinde yayımlandı. Hakem onayından geçmeyi bekleyen çalışma, daha sonra akademik bir dergiye gönderilecek.

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınan ve bulaştırılan dang humması, dünyada tropikal/subtropikal bölgelerde endemik olarak görülüyor ve şiddetli grip benzeri semptomlara neden oluyor.

Kaynak: İndependent Türkçe- Asia One