Koronadan kaçayım derken kanser riskine yakalanmayın. Maske alırken nelere dikkat etmeli?

Koronadan kaçayım derken kanser riskine yakalanmayın. Maske alırken nelere dikkat etmeli?
Korona virüsten kaçınmak için vatandaşın sarıldığı ilk yol olan maskeler için kanserojen uyarısı yapıldı. Merdiven altı üretilen maskeler için uyarıda bulunan uzmanlar özellikle boyalı, desenli bez maskelerin kanserojen madde içerebileceği uyarısı yapılıyor.

DHA - Semih Çalışkan

Dünyayı tehdit eden korona virüs salgınına karşı maske, hayatımızın bir parçası oldu. Virüsten korunmada önemli bir rol oynayan maskeyi takmak artık zorunlu. Durum böyle olunca pek çok yerde cerrahi ve bez maske satılmaya başladı. Kimi meydanlarda seyyar tezgahlarda maske satıyor, kimi çeşitli dükkanlarda tek veya kutu halinde maske satışı yapıyor.

Eminönü'ndeki Tahtakale'de kuruyemişçi, hırdavatçı, tatlıcı gibi pek çok dükkanda maske satışı yapılıyor. Uzmanlar merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen maskelerin virüse karşı koruması olmadığını belirterek, bu maskelerin risk oluşturduğunu ifade ediyor. Özellikle nerede üretildiği bilinmeyen ve pek çok yerde satılan boyalı, desenli bez maskelerin kanserojen madde içerebileceği belirtiliyor.

Türkiye'de üretilen maskeler laboratuvarlarda testlerden geçirilerek standartlara uygun olup olmadıkları kontrol ediliyor. Ancak laboratuvara ulaşmadan satışa sunulan maskeler de var. Ekoteks Laboratuvarı Teknik Müdürü Sevim Razak, şöyle konuştu: 

"Mutlaka maske kullanmak zorundayız. Maske artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası.
Bilinen yerlerden, paketlenmiş ürünleri almayı tercih etmeliyiz.
Onaylanmış ürünleri kullanmaya dikkat etmeliyiz.
Çok baskı ve boyalı numuneleri kullanırken biraz daha dikkatli olmak gerekiyor.
Boyalı bez maskelerde numuneler boyanmış ve baskı işleminden geçmiş olarak bize geldiği için bunların ön testlerinin yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz.
Bize başvuru olduğu zaman maske test yönetmeliğine göre oluyor ya da müşteri kendi talebiyle, kendi kriterleri gereği alerjen ve kanserojen madde boya kontrolü yaptırmış olabilir.
Bunun haricinde biraz daha dikkatli ve titiz davranmamız gerekiyor."

MASKE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

nenasil.com'un derlediği bilgilere göre, maske alırken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:

Öncelikle bağlantı yerlerinde dikiş olmamasına dikkat ediniz. Çünkü dikişli bölge bakteri veya virüs florasının üremesine ve çoğalmasına neden olur. Ağızdan gelen nem dikiş yerlerine yerleşecektir. Orada da üreme için uygun bir ortam sağlayacaktır.

Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı medikal firmalardan alım yapmanızı öneririz, çünkü bu firmalar ürün takip sistemine kayıtlı ürünler satmaktadırlar. Aldığınız ürünlerin barkodlarını ürün takip sisteminden sorgulatabilirsiniz.

Maske üzerindeki sertifikasyon numaralarını okuyunuz. Eğer sertifikasyon kodu veya numaraları maskenin üzerinde yazmıyorsa, kesinlikle o maskeyi almayınız.

Gerçek olan maskeler yumuşak ve esnektir. Kolay nefes almayı sağlar.

Sahte maske tüylenme yapar, dayanıklı olma özelliğini çabuk yitirir.