Koronadan ölüp ölmeyeceğinizi öğrenmek bu kadar basit. Bu zamana kadar hiç yanılmadı. İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde geliştirildi

Koronadan ölüp ölmeyeceğinizi öğrenmek bu kadar basit. Bu zamana kadar hiç yanılmadı. İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde geliştirildi
Oxford Üniversitesi’nde araştırmacılar, korona virüs salgınında çok önemli bir gelişmeye imza attı. Yeni tip korona virüs salgını nedeniyle ağır hastalanma ya da ölme olasılığı yüksek hastaları tespit eden yeni bir araç geliştirildi. Bilim insanları, söz konusu araçla yapılan testlerle ölümlerin çoğunu tahmin etmede başarılı olduğunu söyledi.

NTV’de yer alan habere göre, İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları önemli bir gelişmeyi duyurdu. Oxford Üniversitesi araştırmacıları, doktorların, hastalarının korona virüs nedeniyle ölme veya hastaneye kaldırılma olasılığını tahmin edebilmesi için bir algoritma geliştirdi.

Bilim insanları, geliştirdikleri araçla birlikte yaş, etnik köken, altta yatan sağlık koşulları, sosyo-ekonomik durum, psikoloji özellikler ve kiloyu dikkate alarak oluşturulduğunu belirtti.

Araştırmacılar, oluşturdukları algoritmanın gelecekte hekimler tarafından hastalarından hangilerinin en çok korunması gerektiğini belirlemek için kullanılabileceğini söyledi. Bununla birlikte akademisyenler, aşı bulunduğunda herkese ulaşacak kadar doz olamayacağını göz önünde bulundurarak, bir öncelik listesinin oluşması içinde faydalı olacağını söyledi.

British Medical Journal'da yayınlanan araştırmada, yapılan testlerde, korona virüsün ilk dalgasında ortaya çıkan vakaları ve ölümleri başarıyla tahmin ettiği açıklandı. İngiltere’deki bin 205 hastanedeki yaşları 10 ile 100 arasında değişen binlerce korona virüs hastalarının verileri incelenerek oluşturulduğu belirtildi. Araştırmacılar, hastalarının hastaneye kaldırılmasının kaç gün sürdüğünü ve ölü sayısını inceledi.

ÖLÜMLERİ BAŞARILI TAHMİN ETTİ BU ZAMANA KADAR YANILMADI

Daha sonra, algoritmanın kimin öleceğini doğru bir şekilde tahmin edip edemeyeceğini test etmek için korona virüsün ilk dalgasında yer alan 2,2 milyon insan üzerinde test edildi. Bulgular, aracın Salgının ilk haftalarındaki 2 bin 340 ölümün çoğunu tahmin etmede başarılı olduğunu gösterdi.