Koronavirüs sanat dünyasını nasıl etkileyecek?

Koronavirüs sanat dünyasını nasıl etkileyecek?
Sanat dünyasının önde gelen isimleri, Çin’de ortaya çıkan ve son olarak Türkiye’de altı kişide görülen koronavirüs salgınının etkilerini masaya yatırdı.

Koronavirüs salgını nedeniyle sanat dünyası dijital platformlardaki sergilerin artabileceğini düşünüyor.

İyilik İçin Sanat Derneği’nin ‘Korona virüsünün Türkiye Güncel Sanat Ortamına Etkileri’ başlıklı paneli, Ege Yapı'nın Cer İstanbul projesinde yer alan Atölye Cer’de düzenlendi. Panelde konuşan İyilik İçin Sanat Derneği Başkanı Selin Bozkurt, tüm dünyadaki sanatsal aktiviteler iptal edilirken, aynı şeyin Türkiye’de de yaşanmasının doğal olduğuna değinerek, “Sanatın sosyal ve paylaşım boyutunda gelecek iki ay boyunca yüz yüze iletişim yerini salgına karşı daha güvenli olan dijital iletişime bırakacak. Bu global krizin mecbur kıldığı toplumdan izole yaşam tarzı sanatçılar için atölyelerinde daha çok eser üretebilme fırsatı yaratacak. Böylece global salgın sonrası dönemde yepyeni eserlerle, sanatsal aktivitelerde patlama yaşanacağını tahmin ediyorum” dedi.
Merkur ve Art Weeks Akaretler’den Sabiha Kurtuluş, bu dönemde sanat piyasasının canlanacağını düşündüğünü söyledi: “Belki açılışlar için sıkıntı olacaktır. Eminim bu dönemde en çok ona dikkat edilecektir ancak galeri ziyaretlerinin daha yoğun olacağını öngörüyorum. Galeride tabii ki uzaktan temas ve dezenfektasyon önlemlerimizi aldık. İtalya ya da İran gibi bir durum gerçekleşmezse galeri ziyaretlerinde sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Dijitale özel bir yönelme olacağını da düşünmüyorum. Zaten bir süredir online satışlar daha küçük boy satışlar için gündemde…”