Kötü sahalar ve 12. adamlar

Ankaragücü-Beşiktaş maçının Osmanlı Stadı'nın zemini nedeniyle Kayseri'ye alınması doğru. Ancak geç alınmış bir karar. Esasen Futbol Federasyonu tarafından, liglerimiz başlamadan ve her hafta bu zemin kontrollerinin yapılması gerekiyor. Burada uygulanması gereken para cezası değil, maçın başka statlara alınmasıdır. Futbol kalitesinin düşmesi ve sakatlanmalar hep bu yüzden oluyor. Daha ligin başında sakat futbolculardan geçilmiyor. İyi futbol, iyi zeminde oynadır. Zemini bozuk olan sahalar top tekniği yüksek takımlar için bir dezevantajdır. Gelelim 12. adam dediğimiz seyirciye... Büyük çoğunluğu maalesef takımına zarar veriyor. Taraftar, sahaya devamlı yabancı madde atarak takımına hem maddi hem de manevi zarar verdiğini akıldan çıkarmamalıdır. Dünyada artık seyirci profilinin değiştiğini gözlemliyoruz. Bizde ise bazı takımların seyircileri 12. adam profiline yaklaşıyorsa da, büyük bir bölümü takıma faydalı olmak yerine kendisini eğlendiriyor. Futbolcuya katkı yapacak coşkulu tezahüratlar yerine "Ölmeye geldik, vur kır parçala" tezahüratları yapıyor. Ayrıca "Gol, gol, gol" şeklinde bağırmalar da zaten sahada bunun için mücadele eden oyuncuları strese sokmaktan başka bir işe yaramıyor. Taraftarların yapmaları gereken Avrupa'yı örnek almaları.

Galatasaray-Atiker Konya

Hüseyin Göçek

Müsabakada penaltıya kadar iyi bir yönetim gösterdi. Serdar Aziz'in topa müdahalesini net göremeden çaldığı penaltı düdüğü için VAR'a gitti. VAR'daki hakem Halis Özkahya, pozisyonu okeylemek yerine hakemi tekrar izlemeye yönlendirse penaltı iptal olurdu. Çünkü hareket tamamen topaydı ve rakibe temas yoktu. Serdar Aziz'in topu hakeme atmasında gösterilen kırmızı kart doğru. Penaltı iptal edilseydi de kırmızı kart geçerli olacaktı. Tecrübeli futbolcu VAR'ı beklemeliydi. VAR'ın başında insan olduğu sürece hata kaçınılmaz demiştim.

 

BB Erzurum-Antalya

Alper Ulusoy

 

Mehmet Özdilek'le puan toplamaya başlayan BB Erzurumspor'un galibiyetiyle biten müsabakada iyi bir yönetim sergiledi. Erzurum seyircisi bu maçta coşkularıyla örnek bir tutum sergiledi ve alınan 3 puanla büyük rol oynadı.

 

Aytemiz Alanya-Kayseri

Arda Kardeşler

 

6 puanlık müsabakada Aytemiz Alanya'nın ilk golü VAR'dan ofsaytla iptal edildi. Alanyalı Ceyhun'un yaka paşa indirilişi penaltıydı, VAR'a gidilmesine gerek yoktu. Devamlı itirazları kulak ardı etmesi doğru değil. Kartı unutmamalı.

 

 

MKE Ankaragücü-Beşiktaş

Mete Kalkavan

 

Beşiktaşlı Vida'nın golü VAR'dan ofsayt olarak iptal edildi. MKE Ankaragücü'nün golü öncesi Güven'e yapılan faul nedeniyle VAR'dan iptal edildi. Ankaragücülü Pinto'nun Larin'e kramponuna kart çıkmalıydı. Beşiktaşlı Necip'in Pinto'ya hareketi penaltılıktı.

 

Demir Grup Sivas-Çaykur Rize

Ümit Öztürk

 

Sivas'ın beraberlik golü VAR'dan da okeylendi. Bence elle oynama vardı. Çünkü kasıt olmasa da el yardımıyla gol geçerli sayılmaz.

 

Akhisar-Bursa

Volkan Bayarslan

 

Ev sahibinin 2-0'dan kaybettiği müsabakada iyi bir yönetim gösterdi. Bursa'nın 1. golü VAR'dan okeylendi, karar doğruydu.

 

Kasımpaşa-Ekur Yeni Malatya

Fırat Aydınus

 

Kasımpaşa'nın kazandığı birinci penaltıda Murat'ın kolu açık, penaltı kararı doğruydu VAR da okeyledi. İkinci penaltıda Kasımpaşalı Terezeguet, rakibine ayağını takıp penaltı alıyor. Karar yanlıştı. Bunun dışında iyi bir yönetim gösterdi.

Trabzonspor-Fenerbahçe

Halil Umut Meler

 

Trabzonspor'un gole çeviremediği penaltı kararında, Slimani'nin golü havada, topa müdahelesi net penaltıydı. VAR'a bile gerek yoktu. Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Ancak Valbuena'nın ısrarlı itirazlarına, Eljif Elmas'ın Abdülkadir'e, Isla'nın Sosa'ya sert hareketlerine sarı kart çıkarmalıydı. Çünkü gelecek maçlarda bunlar örnek gösterilir.

 

Göztepe-Medipol Başakşehir

Bülent Yıldırım

 

Göztepeli Titi'nin Bajic'in ayağına basışını çıplak gözle çözmek zordu. VAR'ın uyarısıyla verdiği penaltı kararı doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

Yazarın Diğer Yazıları