Kozmik odanın 3 sorumlusu

Kozmik Oda Araması olarak bilinen kumpas operasyonu; Emekli Albay Erkan Yılmaz Büyükköprü''nün, "Kozmik Albay" kitabı ile tekrar gündeme geldi.

O günlerde Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) üyesi olarak görev yapan Yargıtay Onursal Hâkimi Ali Suat Ertosun''u arayarak, "Bildiklerinizi ve yaşadıklarınızı paylaşmak ister misiniz?" diyerek sorular yönelttim.

- Kozmik Oda kumpası ile ne amaçlandı?

Ertosun: "2009 ve sonraki yıllarda yargıyı kullanarak toplumsal yapıyı değiştirip yeniden şekillendirerek arzuladığı Anayasa değişikliklerini gerçekleştirmek isteyen FETÖ''cüler ile onlarla ortaklık kurup birlikte hareket eden siyasi iktidar vardı.

Basın üzerinden yürüttükleri asimetrik ve psikolojik harekât ile Türk Silahlı Kuvvetlerini hedef aldılar ve ''Kozmik Oda Araması ve Soruşturması'' gerçekleştirildi."

Amaç, Bülent Arınç''a suikast iddiasının kanıtlarını bulmak değil, toplum nezdinde Silahlı Kuvvetlerin saygınlığını ve güvenirliğini azaltmaktı."

- Yasalar ihlal edildi mi?

Ertosun: "Ceza Muhakemeleri Kanununun 125. maddesi açıkça ihlal edildi ve yaklaşık iki ay sürdürüldü."

- HSYK seyirci mi kaldı?

Ertosun: "Kanuna aykırılığı çok açık olan bu hukuk ihlaline karşı, kamuoyunca duyarlılık gösterilip güçlü bir itiraz gelmemesi üzerine, konuyu 28-29 Aralık 2009 tarihlerinde HSYK''nın Yargıtay ve Danıştay''dan gelen hâkim üyeleri olarak müzakere ettik.

Başkanvekilimiz Kadir Özbek, Genelkurmay Adli Müşaviri ile görüşerek yapılan hukuksuzluğu aktardı ama sonuç alamadık.(Muharrem Köse 15 Temmuz için ağırlaştırılmış müebbet hapis Kozmik Oda''dan beraat aldı - OU)

Özbek, "Kurul''un bölündüğü izlenimini vermeyelim" deyince, 30 Aralık 2009''da kanunsuzluğu benim imzamla şöyle vurguladık:

- ''CMK''nin 125. maddesi uyarınca, devlet sırrı niteliğindeki belgeler, hâkim veya mahkeme heyeti tarafından soruşturma aşamasında değil, kovuşturma sırasında incelenebilir…''

Benzeri daha önce görülmeyen asimetrik ve sofistike hukuku çok iyi kullanan bu örgüt beni de hedef aldı.

Fethullah cemaati ile siyasi iktidarın görüşleri paralelindeki basın ve yayın organlarının günlerce süren yoğun tepkilerine maruz kaldım; aşağılandım, itibarsızlaştırılarak hedef gösterildim."

- Kozmik Oda aramasının sonuçlarını değerlendirir misiniz?

Ertosun: "Vahim sonuçları olmuştur. TSK''nin en gizli olduğu bilinen yerine, namahremine giren FETÖ''cülerin gücü arttı; silahlı kuvvetlere güven azaldı, ast rütbelilerden başlayan soruşturma ve tutuklamalar Genelkurmay Başkanına kadar uzandı; sonunda da 12 Eylül 2010 tarihinde Anayasa değişiklikleri gerçekleştirildi. Yargıyı da ele geçirdiler.

Ergenekon, Balyoz ve benzeri soruşturma ve davaları ile Milletimizin göz bebeği Milli Ordumuzun binlerce yurtsever subay ve astsubayı küstürüldü, ihraç ve emekli edildi.

Yüzlercesi tutuklandı, bazıları hapishanelerde öldü.

Milletimiz 15 Temmuz 2016 hain darbe kalkışmasını yaşadı, otoriter-totaliter yanı belirgin biçimde ağır basan ''Olağanüstü Hâl'' ilan olundu, özgürlükler kısıtlandı, Ülkemiz KHK''lerle yönetilir hâle geldi.

FETÖ''cülerle birlikte, fırsat bu fırsat denilerek muhalif görüşte binlerce insanımız tasfiye edildi."

- Peki, kimler sorumludur?

Ertosun: "Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ yıllar sonra yazdığı kitap ve yaptığı söyleşilerde, Kozmik Oda''nın aranmasını, ''Başbakanın istediğini'' belirttikten sonra, ''bugün olsa yine açardım'' diye savundu ve haklı çıkmaya çalıştı.

Bana göre sorumludur; olayın vahametini görememiştir.

Diğer sorumlular; dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ''Rabbim de Milletim de bizi affetsin...'' diyen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer siyasi yetkililerdir."

***

Değerli okurlarım,

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Siber Güvenlik Zirvesi''nde konuşurken rahatsızlandı. Aklıma Ebru Gündeş geldi.

Tekrar sahneye gelen Oktay, "Doktorlarımızın söylediğine göre, uykusuzluk ve yorgunluğa bağlı küçük bir rahatsızlık oldu" dedi.

Oktay''ın acilen hastaneye götürülüp beyin MR''ı çekilmesi ve tüm tahlillerin yapılması gerekmez miydi? Bu sorumsuzluğa inanamadım.

Allah şifa ve sağlıklı uzun ömür versin…

 

Yazarın Diğer Yazıları