KPSS skandalı ve Cem Karaca şarkısı

KPSS skandalı ve Cem Karaca şarkısı

KPSS ile ilgili ortaya çıkan skandal büyüyor.

Şimdi size ulaştığım yeni bilgileri ve aklıma takılan konuları aktarmak istiyorum.

KPSS sonrasında çıkan soruların Yediiklim adlı bir yayınevinin test kitaplarında yer aldığı ve yayınevi şubelerinin "Biz yazdık ÖSYM sordu" reklamlarını ve yayınevi hocalarının sınav sorularını anlattığı videoları gördük.

Adım adım gidelim.

Yediiklim yayınevinin KPSS sorularını dergilerinde yayınladığı ortaya çıktıktan ve kamuoyunun tepki vermesi sonucunda hiç alışık olmadığımız ama aslında olması gereken adımlar hızla atıldı.

ÖSYM ortaya çıkan skandalı kabul etmedi ve "Oturum güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir" diye bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı KPSS ile ilgili gerekli adımların atılacağını bildirdi ve Devlet Denetleme Kurulu''nu görevlendirdi.

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıcı çalışmalara başlandığını duyurdu. Yunus Arıcı, Odatv''den Ersin Eroğlu''na yaptığı açıklamada "Problemli bir durumun varlığı gözüküyor" dedi.

Yediiklim yayınevi yetkilileri Tele1''den Barış Önal''a açıklama yaptılar ve iddiaları yalanladılar. Bir kaç sorunun sadece benzer olduğunu ve bunun tesadüf olduğunu belirttiler.

Sonrasında ise Devlet Denetleme Kurulu, Savcılığa iddialar ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Savcılık başvuru sonrasında hemen soruşturma başlattı.

Bu gelişmeler yaşanırken YÖK bir açıklama yaptı ve inceleme başlattıklarını duyurdu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Yediiklim yayınevine ait iş yerlerinde arama başlattı.

Skandal ile gündeme gelen Yediiklim Yayınevi''nin sahibi Münir Çelik bir basın açıklaması yaptı ve asıl mağdurun kendileri olduğunu söyledi ve iddiaları reddetti.

Bu gelişmeler hiç alışık olmadığımız hızda devam ediyor.

Skandal ile ilgili tüm iddialar titizlikle incelenip kamuoyu ile paylaşılmalı. Çünkü bu süreç yıllara dayanıyor.

Gelelim benim aklıma takılanlara…

Çünkü söz konusu şüpheli yayınevi ile iktidarın sendikası Eğitim-Bir-Sen arasında da bir bağlantı olduğu iddiası konuşuluyor.

Yediiklim yayınevi ile Eğitim-Bir Sen arasında bir anlaşma yapılmış ve yapılan anlaşma neticesinde Millî Eğitim Bakanlığı''na yönetici seçme sınavı EKYS için nasıl bir çalışma yapılmış?

Nasıl bir akademi kurulmuş?

Yani MEB Yöneticilik sınavına girecek kişileri de Yediiklim yayınevi hazırlamış. Bu sınavda da sorular çıkmış mı?

Elbet bu da araştırılacaktır!

Ama gelin ben size bir ihaleden bahsedeyim…

İhale kayıt no: 2022/54769

İhale adı "Yabancı Uyruklu Öğrencilerin dil Düzeylerinin Belirlenmesi amacıyla Türkçe Dil Sınav sorularını içeren soru kitapçıklarını dağıtılması, toplanması" işi.

İhale maliyeti 16 milyon 737 bin TL. İhaleye 3 teklif verilmiş ama tek teklif geçerli sayılmış ve ihaleyi 5 milyon 984 bin TL teklifle Yediiklim yayınevi almış.

Düşünün 16 milyon nerede 5 milyon lira nerede…

Düşük eşik değer gözetilmemiş. Yaklaşık maliyeti kim neye göre hesaplamış meçhul. Yani ihale baştan aşağıya muammalarla dolu.

Öğrendiğime göre MEB bu ihaleyi de mercek altına almış.

Yediiklim adlı firmanın şubeleri ile birlikte siyasi partiler ve siyasetçiler ile bağı mutlaka araştırılacaktır.

Yediiklim yayınevinin sahibinin bir yayınevinde işçi olarak çalışırken, sonrasında hızlı büyümesi titizlikle incelenip daha önce bu ve benzeri olaylar yaşandı mı mutlaka araştırılacaktır.

Sadece yayınevi değil.

ÖSYM içinde kim soruları verdi veya kim soruları aldı? Bu da ortaya çıkacak. Zira KPSS ile ilgili sıkıntı yeni değil. 2010 yılında yapılan sınavlarda Hakan Akbaba isimli vatandaş ortaya çıkarmıştı.

2010 yılında 4 bölüm olarak yapılan KPSS''de 3 bin 700 kişi tüm soruları yapmıştı. Bir önceki sınavda tamamını yapan sayısı ise 4''tü. Tamamını yapanların kâğıdında tek bir çizik dahi yoktu. Öğretmenlikle ilgili bölüm iptal edildi ama Kaymakamlık ve diğer yüksek görevleri içeren bölümlerin sınavları iptal edilmedi.

YÖK Denetleme Kurulu''nun hazırladığı raporda KPSS''de eğitim bilimleri alanında 120 tam puan alan 350 aday olduğuna işaret etmiş bunların ise 70''inin karı koca olduğu, 23''ü arasında da akrabalık bağı bulunduğu belirtilmişti.

Hatta bu kişilerin 52''sinin aynı adres, site sokakta ikamet ettiği belirtilmişti.

O dönem için sınav sorularını sadece FETÖ''nün çaldığı belirlendi. Ya bu örgütün mensubu olmayan ve 10 bin dolar karşılığında soruları aldıkları iddia edilenler?

Bu ortaya çıkarılmadı.

Peki…

Bu soruşturmayı kim yürüttü dersiniz?

Firari FETÖ''cü Şadan Sakınan. Hani FETÖ iddiaları nedeniyle kapı önüne konulan Ankara''nın dinozor sevdalısı eski belediye başkanının arsa kıyakları çektiği FETÖ firarisi.

O gün yapılan sınavlarda başarı elde edip bugün kaymakam veya vali olarak görev yapan var mı?

Var ise bağlantıları mutlaka kontrol edilmiştir!

Sadece o yıl değil…

2018 yılı KPSS raporları halen yayımlanmadı. 2017 var 2019, 2020, 2021 var 2018 yok.

2018 yılında rapor olmadığı gibi 2018 yılı sınav sonuçları ile 2019 yılı sınav sonuçları aynı tutuldu. 2018 yılında KPSS alan sınavı uygulanmadı, 2019 yılında alan sınavı uygulandı ancak sonuçta iki sınavı eşit sayıldı. Bu konuda da herkes çok dertli sınava giren kişiler atamalarda çok büyük haksızlıkların olduğunu ve bu konuda Danıştay''da üç yıldır bekleyen dava olduğunu, sonucun ise halen çıkmadığını belirttiler.

Tüm bu süreç içerisinde yeni ÖSYM Başkanı olarak Bayram Ali Ersoy atandı. Atama yapılınca tabii eski sosyal medya paylaşımları da ortaya saçıldı. Yeni başkanın İsmailağa tarikatı liderine sempatisinden, cemaat ve dinci vakıflara olan ilgisi meydana çıktı. Daha önce FETÖ''ye biat edenlerin devlet kadrolarına geçtiği bir süreci geçiren canım ülkem akıllanmadı, halen tarikat, cemaat, dinci vakıflara el sürerek devlet kadrolarına yerleştiriliyorlar.

Neyse çok uzattım…

Bir bataklığa saplandık. Ne çıkabiliyoruz ne de hareket edebiliyoruz. Ama ağır ağır batıyoruz.

O onla mı ilişkiliydi bu bununla ne alıp verdi, bu adamın arkasında kim var diyerek uzun uzadıya analiz yapan biri değilim.

Olanı yazdım. Görüyorsunuz ki her tarafımızdan pislik akıyor. Ne girdiğimiz sınav adaletli, ne atanan başkanlardan hayır gelir bu ülkeye.

Cem Karaca''nın şarkısı aklıma geldi:

Bindik bir alamete gedeyoz gıyamete

Gideoz kıyamete

Amanieyynn..

Yol dediğin yol gibi

Ulaşmalı bir yere

Biz dön baba dönelim

Geliyoz aynı yere

Bu döngü kısır döngü

Başı varda sonu yok

Dönüyom dönemiyom

Sonunda bir cıgış yok

Yazarın Diğer Yazıları