Kral Selman, Netanyahu'nun seçim kampanyasını finanse etmiş

Kral Selman, Netanyahu'nun seçim kampanyasını finanse etmiş
Panama belgeleri dünya gündemini sarsmaya devam ediyor. Bu kez de Suudi Kral Salman’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun seçim kampanyasını finanse ettiği ortaya çıktı.

Kral Salman’ın, Netanyahu'nun seçim kampanyası için geçen yıl 80 milyon dolar verdiği ortaya çıktı. Dünya çapında onlarca liderin de karıştığı yolsuzluk, vergi kaçırma ve kara para aklamayle ilgili Panama Belgeleri’ni kaynak gösteren İsrail İşçi Partisi Genel Başkanı ve milletvekili Isaac Herzog, Suudi Kralı Salman bin Abdülaziz’in Netanyahu’nun seçim kampanyasını finans ettiğini duyurdu.

Virgin Adaları üzerinden 11 milyon dosyalık Panama Belgeleri’ne göre Salman, Mart 2015’te hem Suriye hem İspanya vatandaşı olan Muhammed Eyad Kayali aracılığıyla Netanyahu’ya 80 milyon dolar ulaştırmış. Para, İsrail liderine ulaştırılmak üzere İsrailli milyarder Teddy Saggi’nin Britanya’ya bağlı Virgin Adaları’ndaki bir şirketinin hesabına yatırılmış.

Geçen ay açıklanan belgelerde belgelerde, İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putkin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi, ünlü aktör Jackie Chan ve İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın isimleri geçmişti.

Türkiye'den 101 şirket yer alıyor

Panama belgelerinin ikinci dalgasında Türkiye'den 101 şirketin yer aldığı hesaplar da ilk kez dünya kamuoyuna açıklandı.