Kral Selman’a devlet nişanı verildi

Kral Selman’a devlet nişanı verildi
Türkiye’de bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Saud’a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Devlet Nişanı verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “Türkiye ve Suudi Arabistan’ın, sizin desteğinizle iş birliğini her alanda daha da derinleştirmesi, bölgesel ve küresel barış için bir fırsattır” dedi. Yabancı devlet başkanlarına verilen ve Türkiye’nin en yüksek nişanı olan Devlet Nişanı’nın Kral Selman Bin Abdulaziz’e verilmesi, Ak Saray’da düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi.

Nişan Töreni’nde; Suudi Arabistan’lı heyet üyelerinin yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve diğer yetkililer de hazır bulundu.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ve Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Saud’un kısa öz geçmişinin sunulmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenlenen törene ilişkin bir konuşma yaptı.

Misafirleri ve törene katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün burada, değerli kardeşim ve dostum, Hadim-ül Haremyn Eşşerifeyn (iki şerefli haremin, Mekke ve Medine’nin koruyucusu, hizmetkârı) Selman bin Abdülaziz Âl Saud’a, Devlet Nişanı takdim etmek üzere toplanmış bulunuyoruz” dedi.

 

“BU NİŞAN, İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİN VE DOSTLUK BAĞLARININ BİR SEMBOLÜDÜR”

Devlet Nişanı’nın yabancı devlet başkanlarına verilen, Türkiye’nin en yüksek nişanı olduğunu ifade eden Erdoğan, takdim edilen bu nişanın; iki ülke ilişkilerinin ve dostluk bağlarının güçlenmesine yönelik gösterilen çabaların, en üst düzeyde takdir edilmesinin bir sembolü olduğunu belirtti.

Konuşmasının devamını Kral Selman Bin Abdulaziz’e hitaben gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Değerli dostum, aziz Kardeşim, Suudi Arabistan’da tahta çıktığınız günden bu yana, ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkılar sağladınız. İki toplum arasında kökünü tarihten alan dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da güçlendirilmesine yönelik güçlü irade gösterdiniz. Büyük sorunlarla yüzleşen coğrafyamızda dirayetli yönetiminiz, bölgesel barış, güvenlik, huzur ve istikrar için bir teminat teşkil ettiniz. Bu bakımdan, ülkemizle sergilediğiniz iş birliği ve dayanışma her türlü takdirin üzerindedir. Türkiye ve Suudi Arabistan’ın, sizin desteğinizle iş birliğini her alanda daha da derinleştirmesi, bölgesel ve küresel barış için bir fırsattır.” 

Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki iş birliğini, her alanda perçinleyecek adımları kararlılıkla atmaya devam ettireceklerine inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Şüphesiz bugün gerçekleştirdiğiniz bu tarihî ziyaret, ilişkilerimizin geleceğine dair verilmiş çok güçlü ve anlamlı bir mesajdır. Bu düşüncelerle kadim dostluğumuzun ve kardeşliğimizin en güzide sembolü olacak bu nişanı zat-ı âlilerine takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Devlet Nişanı’nı Kral Selman Bin Abdulaziz’e takdim etti. Kral Selman Bin Abdulaziz de kendisine tevcih ve tevdi edilen nişandan dolayı teşekkürlerini ve minnettarlığını ifade ettiği konuşmasında, Türkiye’nin hem halkıyla hem hükûmetiyle olan ilişkilerinin her türlü takdire şayan olduğunu dile getirdi. Nişan törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafiri Kral Selman Bin Abdulaziz onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmî öğle yemeği verdi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET NİŞANI NEDİR VE KİMLERE, NASIL VERİLİR?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Bakanlar Kurulu’nun onayı ve Cumhurbaşkanı’nın tevcihi ile verilen Türkiye’nin en yüksek devlet nişanıdır. Devlet Nişanı, Türkiye ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin Devlet başkanları ve Hükümet başkanlarına verilir. 5 Kasım 2013 tarihinde yapılan bir kanun değişikliği ile Cumhurbaşkanı tarafından verilen nişanlarda bulunan “T.C.” ibaresi ve “Atatürk” brövesi çıkarılmıştı. Bugün Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz’e verilen Devlet Nişanı’yla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti toplamda 27 devlet ve/veya hükümet başkanına bu sembolü takdim etmiştir.

İlgili Haberler