Kraliçe 2. Elizabeth de bilgilendirildi! Yarış atlarına işkence

Kraliçe 2. Elizabeth de bilgilendirildi! Yarış atlarına işkence
Libya'da General Halife Hafter'e bağlı güçlerin, ünlü safkan atları barındıran çiftliği yağmaladığı ve işkence yaptıkları iddia edildi. Atların kurtarılması için aralarından İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in de olduğu çok sayıda isme ve uluslararası kuruluşa başvu yapıldığı belirtildi.

Terhune Vilayeti yakınındaki Eş-Şaab Safkan At Yetiştirme Çiftliğinin kurucusu 25 yıllık Veteriner Hekim İmad eş-Şaab, General Halife Hafter'e bağlı güçlerin saldırısına uğrayan tesisin kapılarını açarak yağmanın ayrıntılarını paylaştı.

Hafter’e bağlı Kaniyat Birlikleri'nin, çiftliğine 4 Ocak’ta ulaştığını aktaran Şaab, bu sırada kendisinin çiftlikte bulunmadığını ancak seyislerinin olup bitenlere şahit olduğunu kaydetti.

General Halife Hafter'e bağlı güçlerin çiftlikte safkan atlardan güvenlik kameralarına, tablolardan muhtelif atçılık malzeme ve ekipmanına kadar her şeyi yağmaladığını anlatan Şaab, at müzayedelerinde kullanılan tokmağın bile yağmadan kurtulamadığını söyledi.

Şaab “Çiftliğin kapılarını arabalarla kırarak içeri girmişler. Atlar, insanlık dışı biçimde taşınarak çalınmış. Bazılarının bacaklarına ateş açılmış. Çiftliği mezbahaya çevirmişler. Atların kanı adeta sel olup akmış” dedi. Şaab, 20 yılı aşkın süre emek verdiği bazıları gebe 54 atı barındıran tesisin uğradığı tahribattan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

ÜNLÜ AYGIRLAR KAYIP

Hafter güçlerinden kurtarılan bölgelerde bazı atlarını bulup geri aldığını anlatan Şaab, ancak dünyaca ünlü sülalelerden gelen 3 aygırın da aralarında olduğu 18 safkan atın halen kayıp olduğunu söyledi.
Şaab’ın verdiği bilgiye göre bunlardan biri "Churchill Downs" adını taşıyor ve derbilerde büyük başarılara imza atmış "Dunhill" isimli bir atın soyundan geliyor.

Yine dünya çapında başarılı bir at olan “A.P. Indy”'nin üvey kardeşi "Eaves Dropper" ile Avustralya’nın ünlü kısrağı Testa Rossa'nın soyundan gelen "Back Draft" da kayıp atlar arasında yer alıyor. Şaab, kayıp atlarla ilgili bilgisi olanları kendisiyle temasa geçmeye çağırdı.

ATA İŞKENCE

Çiftliğe geri getirmeyi başardığı, yine dünya çapında şöhrete sahip aygırlardan "Brute Force”u gösteren Şaab, atın üzerindeki izlerin, maruz bırakıldığı işkenceyi gösterdiğini söyledi.

Şaab, yağma sonrası yaşadıkları malzeme sıkıntısına rağmen atların zorlu ameliyatları da içeren sıkı bir bakımla tedavi edildiğini kaydetti.

Şaab, yağmadan sonra çiftliğin de bakımdan geçtiğini ancak olayın izlerini halen taşıdığını ifade etti.
Atlarını kurtarmak için aralarından İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in de olduğu çok sayıda isme ve uluslararası kuruluşa başvurduğunu anlatan Şaab, Elizabeth’in sekreteryasından sadece "Bu elim hadiseyi Kraliçe'nin dikkatine sunduğunuz için minnettarız. Bu zor zamanda sizlere Majestelerinin en iyi dileklerini sunarız” mesajını aldığını aktardı.

at3.jpgat2.jpgat-006.jpgat1-003.jpg