Kraliçe neden başörtüsü taktı?

Son yıllarda İngilizler de çok karıştılar, değiştiler; genelde  “eski İngilizler” değiller artık! Meşhur İngiliz  “asaleti” galiba yalnız Kraliçe Elizabeth ’te kaldı! Ondan sonra ne olur, bilmem. Fakat değişmeyen bir şey var: İngiliz Siyaseti ve İngiltere’nin yüksek çıkarları!
Churchill  “Parlamentoda aramızda dövüşürüz ama bir tek Britanya var” demiş. Galiba Disraeli de “Britanya İmparatorluğu’nun üzerinde güneş hiç batmayacak” demişti... Sonunda  “battı” ama gene de Britanya çıkarları siyaseti esasta aynı!
İngiltere, geçmişte Fransa ve Almaya ile Avrupa’da egemenlik ve denizlerde hâkimiyet için; Rusya ile  “İpek Yolu” nun, Hindistan yolunun kontrolü için mücadele etti. 19. yüzyılda Orta Doğu’da, Orta Asya’da, büyük devletler arasında, bir yazarın “Beyaz Şeytanlar”  dediği ajanları vasıtasıyla oynadıkları “Büyük Oyunda” İngiltere’nin temel siyaseti ve amaçları da aynıydı!
 İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmakta olan  “Yeni Dünya Düzeninde” “Büyük Oyunun” başlıca aktörleri aynı ama cepheleri değişti, “cepheler” değişti! İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra,“Hür dünya”  ile Komünist-  Sovyet Rusya arasında ölümcül bir  “soğuk savaş”   sürüyordu... Sovyetlerin yıkılması ve komünizmin gerçek bir tehlike olmaktan çıkması üzerine şimdi yeni bir  “soğuk savaş”  başladı!  Bu savaş ideolojiler arasında değil artık; güncel çıkarlara dayanıyor! “İpek Yolu” kontrolünün yerini  “Petrol ve Enerji hatlarının” kontrolü aldı!
Yeni “soğuk savaşın”  bir cephesinin başını ABD, AB,  Almaya, Fransa çekiyor; Orta Avrupa ülkeleri de o tarafta.
Karşı tarafta da  şimdiki halde  “amorf”  fakat gittikçe başka bir cephe, başka bir “kutup” var! Rusya, Çin, Uzak Doğu, Orta Asya Doğu ve Japonya! Şimdi bu ölümcül ve sıcak çatışmalara gebe “oyunda” oyunu önce Orta Doğu, ülkeleri arasındaki çatışmalara rağmen kazanmak! Burada da Irak’ın muhakkak parçalanmasından sonra alacağı şekil! Bu konuda da İran’ın durumu - Sünniler Şiiler - arasındaki çatışma, ama asıl Türkiye’nin durumu çok önemli! Türkiye, bu yeni  ’düzende’ savaşta, hangi tarafta “yerini alacak?”   Bu hususta da durum karmaşık; bir tarafta  “Büyük Kürdistan”ın kurulmasında bölücülere destek olurken...  “Ilımlı İslam” BOP’un Yeşil Kuşağı... Ralph Peters’in “Yeni  Orta Doğu haritası” ortada iken ve fakat Türkiye’deki, Atatürkçü  “laiklik” ve “ulus devlet” iradesine karşı Türkiye’yi nasıl kazanmalı, kullanmalı? Yanıt; AKP iktidarını, ve “ılımlı İslamı kullanarak!”  Ve bunun içindir ki, ABD, AB vb. AKP’nin kapatılmasına söz birliğiyle hararetle karşı çıkıyorlar.

Kraliçe neden geldi?
Kraliçe Elizabeth, 37 yıl sonra Türkiye’ye neden geldi? İşin özeti Kraliçe  şu bağlamda turistik gezi ve Kuran dinlemek için gelmedi. Kraliçe Elizabeth,  Büyük Britanya’nın, Birleşik Kraliyet Devleti’nin hem de Anglikan Kilisesi’nin sembolüdür. Fakat İngiltere’nin politikalarını iktidardaki hükümet, Başbakan ve Dışişleri Bakanı tespit eder, uygularlar! Kraliçe kendi hükümetlerinin telkiniyle, AKP’yi iktidarda tutmak, Türkiye’yi kendi çıkarları için elde tutmak için geldi.
Kraliçe , 37 sene önceki gelişinde, o zamanki ortamda Bursa’ya gidip Kur’an dinlemek istememişti, başörtüsü örtmemişti! Bugün ortam başka; maksat Türk halkını Kraliçenin kişiliğini kullanarak, İngiltere’ye yaklaştırmak ve bu yoldan da AKP Hükümetini desteklemek.
TIMES gazetesinin yorumu şöyle  “Seçilmiş Tayyip Erdoğan hükümetinin yaşatılması Batı (İngiltere) için hayatî önem taşımaktadır.”  Şayet Erdoğan Hükümeti ordu veya yargı organları tarafından alaşağı edilirse, dünyanın başka yerlerindeki Müslümanlar ‘ılımlı olmanın faydası yok; çünkü demokrasi bizi kabul etmiyor, iktidar olma imkânını bize vermiyor’ derler... Türkiye dünya çapında bir örnek teşkil ediyor.
Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik’in yazdığı gibi, İngiltere’nin, AB’nin ve ABD’nin  “yüksek çıkarları”  için Atatürk Devrimlerinin üzerine sünger mi çekilecek?
Oyun hep aynı oyun; özellikle İngiltere’nin tarihte hem “Türk Korkusu” ve bu meyanda kendi çıkarları için Rusya’ya karşı Türkiye’yi kullanmak oyunu!  Bu oyuna gelecek miyiz? İngiltere’de  iktidar-muhalefet çekişmelerine rağmen sonunda, “tek İngiltere” ve daimi çıkarları vardır. Ya bizde?

Yazarın Diğer Yazıları