Kralın ayağına giden Gül'e büyük tepki var

Kralın ayağına giden Gül'e büyük tepki var
Kralın ayağına giden Gül'e büyük tepki var

Haber : Ceyhun BOZKURT - Selda Öztürk KAY

Köşk, oda ziyaretini savundu
Köşk’ten yapılan açıklamada, otel ziyareti savunularak, “Protokol kurallarında tek tip ygulamadan söz etmek yanlıştır. Bu önemli ziyaretin, yapay protokol iddialarıyla gölgelendirilmeye çalışılması üzüntü vericidir” denildi...

Kralın ayağına giden Gül’e büyük tepki var
CHP lideri Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Kral Abdullah’ı kaldığı otel odasında ziyaret etmesini “Suudi Kralı haber salmış ki; ’gelsinler bekliyorum...’ Herkes rencide oldu” diyerek değerlendirdi.

MHP Grup Başkan vekili Oktay Vural’ın oda ziyaretine tepkisi sert oldu: Onurumuzu zedelemiştir...  MHP’li Deniz Bölükbaşı da “Bunlar olağan dışı görüntüler. Bunun gerekçesini mutlaka açıklamalılar” dedi.

İlk skandalları değil
Ankara, Suudi Arabistan Kralı Abdullah için hazır kıta durdu. Çankaya protokolleri altüst edilirken, ’jest’ adı altında Kral’ın ayağına gidildi

1995’te Erbakan’la birlikte Libya’ya giden dönemin Devlet Bakanı Gül, Kaddafi’nin iddialarını dinlemiş ve tepkisiz kalmıştı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Türkiye ziyaretinde skandal görüntüler yaşandı, protokoller altüst edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Kral’ı Esenboğa Havaalanı’nda karşılaması, ardından kaldığı otele giderek kendisini ziyaret etmesi ve ülkemizden ayrılırken bayrağını yarıya indirmemesi yadırgandı. ’Jest’ adı altında seyrettiğimiz bu manzara büyük tepkiye neden oldu.

Otelde ziyaret etti

Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ı kaldığı otelde ziyaret ederek, Çankaya Köşkü protokolünde şimdiye kadar görülmemiş bir uygulama gerçekleştirdi. Gül’ün otel ziyaretinde, Başbakan Erdoğan da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, Kral’ın onuruna “eşsiz” bir yemek verdi. Yemeğin başında Kral “Kral Abdülaziz Madalyası”nı Gül’e, Cumhurbaşkanı da “Devlet Şeref Madalyası”nı Kral’a takdim etti. Kral Abdullah, Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da “Abdülaziz Nişanı” sundu.

Bayraksız uğurlandı

Suudi Arabistan Kral’ı Abdullah, geçen yılki ziyaretinde olduğu gibi bu yıl da Anıtkabir’e gitmedi. Kral Abdullah’ın gelişi sırasında göndere çekilen Suudi bayrağı 10 Kasım’a denk gelen dönüş gününde bayrak direklerinde yer almadı. Suudi Arabistan’ın, üzerinde “Kelime-i Tevhid” yazılı olduğu gerekçesiyle 10 Kasım’da bayraklarını Türk bayrağı gibi yarıya indiremeyeceklerini bildirdi. Göndere Suudi bayrağı çekilmedi.

Köşk bu fotoğrafı savundu
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El-Suud’u otelde ziyaret etmesiyle ilgili basında yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı. “Protokol kurallarında tek tip uygulamadan söz etmek yanlıştır” denilen açıklamada, protokolde karşılıklılık, geleneksel ilişkiler ve işin gereği gibi birçok unsurun dikkate alındığı belirtillerek Cumhurbaşkanı’nın programı müsait olduğunda veda ve uğurlama için konuğun ikametgahına gitmesinin usulden olduğu kaydedildi.


Kaddafi’nin hakaretini dinlediler
1995’te Başbakan Necmettin Erbakan’la Libya’ya giden dönemin Devlet Bakanı Gül, Kaddafi’nin mesnetsiz iddialarını dinlemiş ve tepkisiz kalmıştı. Kaddafi, Erbakan’ı başkentte karşılamadı. Külüstür bir uçak tahsis ederek istirahat ettiği Sirte’ye getirtti. Türkiye’ye hakaretler yağdırdı. Türkiye’nin laikliği seçerek İslami geçmişini reddettiğini, Kürtleri boğazlayarak, bağımsızlıklarına engel olduğunu söyleyen Kaddafi’ye Erbakan yanıt verememiş ve tepkilerin odak noktası haline gelmişti. Bu hakaretleri dinlemek yetmezmiş gibi Erbakan görüşme sonrası Kaddafi’ye teşekkür etmişti.


Basından...
Dizi dibine oturttu
Bakışlarının ucunda mor petrol dolarları uçuşan Kral geldi, bizim Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ı dizi dibine oturttu... Gerçekten tuhaftı görüntü!
* Necati Doğru/VATAN

Gül AKP Eşbaşkanı mı?
Abdullah Gül AKP Eşbaşkanı mı?  Suudi Arabistan Kralı Abdullah ’ın Türkiye ziyaretinde yaşananlardan sonra bu başlığı atmak kaçınılmaz hale geldi!
* Mustafa Balbay/CUMHURİYET

Gururum incindi
Dün gazetelerin birinci sayfalarını kaplayan o fotoğrafa bakarken içim acıdı. Gururum incindi.
* Serdar Akinan /AKŞAM

Bu görüntülere tepkiler sürüyor
Herkes rencide oldu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud’a “devlet şeref madalyası” verilmesinin bir skandal olduğunu söyledi. Habertürk’te yayınlanan Basın Kulübünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Baykal, 10 Kasım’da Türkiye’de temaslarda bulunan Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Anıtkabri ziyaret etmemesinin sadece Atatürk’e değil, Türk halkına da yapılan saygısızlık olduğunu söyledi. Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kral Abdullah’ı kaldığı otelin odasında ziyaret hakkında “Suudi Kralı haber salmış ki ’gelsinler bekliyorum.’Otelde kralın resmi.. Bir tarafına almış Türkiye’nin başbakanını.. Onlar orda Suudi Arabistan’da çalışma günlerindeki gibi. Herkes rencide oldu” değerlendirmesini yaptı. Abdullah Gül’ün daha önce Suudi Arabistan’da çalıştığını anımsatan Baykal, Gül’ün bu nedenle Suudi yönetimine yönelik duygu ve düşüncelerini “hiyerarşi çerçevesinde şekillendirmesini” anladığını kaydetti. Baykal, “Abdullah Gül’ün artık geçmişinden sıyrılması gerekiyor. Gül, artık Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanıdır. Gül, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı gibi olmalıdır” dedi.

Erdoğan ‘Devlet terörü’ demişti
Başbakan Erdoğan, 31 Temmuz 2006 tarihinde, televizyonlarda yaptığı “Ulusa sesleniş” konuşmasında Ortadoğu’daki İsrail-Filistin ateşkes çabaları ve bölgede devam etmekte olan  sivil insanların öldürülmesine dikkat çekmişti. İsrail ordusunun bölgede yaptığı kanlı eylemlere vurgu yapan Başbakan Erdoğan, Hamas örgütünün “ruhani” lideri olarak kabul edilen  Şeyh Ahmed Yasin’in sabah namazı çıkışında  tekerlekli sandalyesinde evine giderken Şaron hükümetinin jetlerinden fırlatılan bir füzeyle öldürülmesini devlet terörü diye nitelemişti. Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, TBMM’de konuşmasına izin verilen Şimon Peres’in, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından “terörist” olarak ilan edilen bir devletin Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlattı. SP’li Ertan Yülek de ‘Kürdistan’ haritası nedeniyle özür dilemesi gerektiğini söyledi.

60 yıldır hiç hatırlamıyorum
Süleyman Demirel (9. Cumhurbaşkanı): Son 60 yıldır böyle bir uygulama hatırlamıyorum. Yalnız eskiden misafir cumhurbaşkanı, Türk tarafının onuruna verdiği yemeğe karşılık olarak, kendisi de bir davette bulunabilirdi. Eğer davet olursa, bu davete gidilirdi. Ancak bu uygulama da kaldırıldı.

Belki de Suudi özlemi çekiyor
Onur Öymen (CHP): Yabancı bir ülkenin devlet başkanı Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nı ayağına çağıramaz. Belki de bizimkiler bir Suudi özlemi çekiyor.

Gerekçesini açıklamalı
Deniz Bölükbaşı (MHP): Abdullah Gül’ün, Suudi Arabistan Kralı’nın ayağına otele gitmesi doğru değildir. Bunlar olağan dışı görüntüler. Bunun gerekçesini açıklamalılar.

Çok vahim, kabul edilemez
Oktay Vural (MHP Grup Başkan vekili): Cumhurbaşkanı, attığı her adımda Türk milletinin onurunu korumalı. Bence o fotoğraflardaki yaklaşım, Türk milletini rencide etmiştir, kabul edilmesi mümkün değil. Devlet geleneğinin yıpratılmasını milletimiz hak etmiyor. Bu yaklaşım tarzı, devlet geleneğimize aykırı ve son derece yanlış olmuştur. Çok vahim.

Esnek bir protokol
Ali Baransel: Kenan Evren ve sonraki dönemlere ilişkin böyle bir davranışı hatırlamıyorum. Ancak yakın dostluktan dolayı esnek bir protokol uygulanabiliyor.

Son derece yanlış uygulama
Nüzhet Kandemir (Emekli Büyükelçi): Böyle bir şey hatırlamıyorum. Son derece yanlış. Ne görüşülecekse, Çankaya Köşkü içinde görüşülmelidir.

Casus uydu satacaklar
İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Türkiye’ye Arrow balistik füze savunma sistemi ve Ofek casus uydu modellerinden birinin muhtemel satışıyla ilgili olarak iki ülke üst düzey yetkilileri arasında görüşmeler yapıldığını yazdı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’de bulunduğu sırada bu haberi Ankara’dan bildiren gazete muhabiri, İsrail’den üst düzey savunma heyeti ile Türk muhataplarının geçen günlerde Ankara’da bir araya gelerek, İsrail’in ileri teknoloji ürünü sistemlerinin satışı konusunu ele aldıklarını belirtti. Türkiye ve İsrail’in Arrow (Ok) antibalistik füze sisteminin satışı konusunda yıllardır görüşme yaptıkları, ancak sistemin üretimine yüzde 30’dan fazla mali katkı sağlayan ABD’nin onayının gerektiği hatırlatılan haberde, İsrail’in “Homa Füze Savunma Ajansı” adlı kuruluşunun başkanı Arieh Herzon’un, daha önce, İsrail’in, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu müttefiklerine Arrow sisteminin satılmasından yana olduğunu belirttiği ifade edildi.