​​​​​​​Kredi kartı ücretleri ve bankalar...

Havale ücreti ile ilgili çok sayıda şikâyet geldi. Aralarında kamuların  da bulunduğu bankaların 70 liralık bir havale için 80 lira para istediği şikayetler. Yine 500 bin liraya 800 lira havale  ücret alan bankalarla ilgili şikayetler geldi.

Havale ücreti konusu daha önce de gündeme gelmişti. Hatta şimdi parti kurma sürecinde olan dönemin ekonomi bakanı Ali Babacan'ın havale ücretleri konusunda bir çıkışı vardı.  Bakan bu konuda düzenleme yapılacak demişti. Aradan yıllar geçti ama bu düzenleme yapılmadı.

Nedense konu bankalar olunca mevcut iktidar elini kolunu bağlayıp susuyor.

Neden? Çünkü bankaları kızdırmak istemiyor. Yabancı kontrolündeki bankalar kızarsa kredi vermez. AKP'nin büyüme politikası üretimle değil, tüketimle olduğu için krediye ihtiyaç var. Bunun için bankaları kızdırmamak lazım.

Bu politikanın olduğu bir ülkede elbette bankalar elini vatandaşın cebine sokar.

Bugün daha ciddi bir sorundan bahsetmek istiyorum.

Yine Türkiye Bankalar Birliği'nin gururla sunduğu büyük hizmeti(!) banka masrafları karşılaştırma sitesinde kredi kart ücretlerinin ne kadar fazla olduğunu görüyoruz.

Burada ki sorun daha büyük. Çünkü BDDK 3 Ekim 2014 tarihinde yayınladığı tebliğde bankaların kredi kartından aidat alabileceğini söylüyor. Bonus puan özelliği olmayan kart çıkartma şartı da koyuyor. Yani siz bonus puanı olmayan sadece işimi görsün diyen kredi kartı isteme hakkına sahipsiniz ve bankada bunu size yasal olarak sunmak zorunda.

Resmî Gazete 'de yayınlanan 29138 sayılı yönetmeliğin 11 maddesi şöyle:

Kart çıkartan kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır.

Yani yasaya göre, bankalar aidatı olan kredi kartının dışında bir de aidatı olmayan ama bonus puan kazanmayan bir kart çıkartmak zorunda. Eğer çıkartmaz ise kendisinden bu kartı talep edenden kart ücreti alamaz!

Yasa çok açık ve net!

Gelelim uygulamasına!

Türkiye'de hiçbir banka buna uymuyor. Kamu bankaları da dahil kesinlikle 3 Ekim 2014 tarihli yönetmeliği gerekçe gösterilerek yapılan iade talebini reddediyorlar. Buna gerekçe olarak da Türkiye Bankalar Birliği'nin yayınladığı o fiyat listesini gösteriyorlar.

Türkiye Bankalar Birliği, tüm bankaların bir araya gelip oluşturduğu bir birlik. Bunun böyle bir fiyat belirleme yetkisi olamaz! Ama bankalar devletin yasalarını değil, kendi aralarında oluşturdukları birliğin kararını uyguluyorlar.

Bu yasa tanımazlıktır! Suçtur!

Bu konuda tek otorite BDDK'dır. BDDK ise bu konuda yayınladığı yönetmelik ile son noktayı koymuştur. Ama bankalar buna uymuyor.

Yasa tanımıyorlar!

Banka iade etmiyorum diyor!

Vatandaş ne yapsın? Çağrı merkezindeki emir kuluna bağırıp çağırsın mı?

Hiçbir şey değişmiyor.

Türkiye'de vatandaşlar bankalar karşısında çaresizlik içindeler.

Vatandaş banka şubelerinin önünden geçmeye korkuyor. En basit işlemde bile zorla satılan sigorta poliçelerinden tutun da özellikle küçük işletmelere yönelik masraf ve komisyonlar artık can yakmaya başladı.

BDDK bu konuda kesinlikle harekete geçmek zorundadır. Kendisine ulaşan şikayetleri direkt bankaya yönlendirerek çözüm istemesinden çok yaptırım uygulamalıdır. Sorun ancak böyle çözülür.

Kredi kart aidatı ödemek istemeyen vatandaşlara önerim, bankalara yazılı olarak 3 Ekim 2014 tarih ve 29138 sayılı yönetmeliği gerekçe gösterin. İade etmeyen bankayı ise e-devlet üzerinden Cumhurbaşkanlığı'na şikâyet edin!

 

Yazarın Diğer Yazıları