Kredilerin bedeli yoksula çıkıyor

Kredilerin bedeli yoksula çıkıyor
CHP Tekirdağ Milletvekili Öztrak: Başbakan'ın verdikleri kredilerle caka sattığını oysa, bu kredilerin yatırıma değil, enflasyona dönüşmesi sebebiyle faturasını halkın ödediğini söyledi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Başbakan Binali Yıldırım, Hazine kefaletiyle kullanılan Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin 201 milyar TL'ye, kefaletin ise 179 milyar TL'ye çıktığını açıkladı. 

Binali Yıldırım'ın, "Kefaletin yüzde 75'i KOBİ'lere sağlandı. Türkiye, Hazine destekli kredilerde Güney Kore'yi geçerek ilk sıraya yükseldi" sözlerini değerlendiren Eski Hazine Müsteşarı CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Dikkat ederseniz kredi mala dönüşmediği için talebi bir şekilde de desteklemiş oldunuz. Ne oldu şimdi bu kredilerin maliyeti vatandaşın sırtına enflasyon olarak, enflasyon vergisi olarak yüklendi" diye konuştu. 

"Güney Kore'yi de geçtik" şeklindeki sözleri anlamanın güç olduğunu ifade eden Öztrak, şöyle konuştu:  "Güney Kore gibi ülkelere baktığınız zaman bu krediler yatırımı teşvik etmek amacıyla verilen krediler. Çok seçici olarak veriliyor, ekonominin gücünü arttırmak için belli alanlarda kullanılıyor. Bizde ise ekonomi ciddi yavaşlamanın içine girmişti. Kredi Garanti Fonu'ndan verilen kredilerle bu yavaşlamanın önüne geçmek istenildi. Ancak bu kredilerin önemli bir kısmının şirketlerin kullanılması amacıyla verildiği, bir kısmının da lüks tüketime gittiği yönünde bir takım iddialar var" şeklinde konuştu.

CHP'DEN EMEKLİYE 3 MAAŞ FAİZSİZ AVANS TEKLİFİ 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer'in emeklilerin maaş artışları ile ilgili soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın verdiği bilgiye göre 15 yılda en düşük maaş artışı  memur emeklisinde oldu.
CHP Niğde Milletvekili  Gürer, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili yazılı soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde emeklilerin mağdur olduğunu belirterek, "Aldıkları maaş geçinmeleri için yeterli olmamaktadır. Emekli maaşı alanlara 3 maaş tutarında faizsiz avans verilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?" şeklinde soru yöneltti. Gürer'in, soru önergesine Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıt verdi. 2008 yılı Ekim ayından günümüze emekli aylıklarının artırılmasının temel parametresinin bir önceki altı aylık enflasyonun yılda iki kez aylıklara yansıtılması olduğunu belirten Bakan Ağbal, bunun yanında, emekli aylıklarına 2010, 2011, 2015 ve 2016 yıllarında enflasyondan bağımsız olarak seyyanen artışlar yapıldığını bildirdi. 

SAMAN KARA BORSAYA DÜŞTÜ, 9 BİN TON İTHAL EDİLİYOR

Son günlerde samanın karaborsaya düşmesi ve fiyatların yükselmesi ile birlikte, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği kolları sıvadı ve Bulgaristan'dan saman ithal etti. Bu vesileyle Bulgaristan ile 9 bin tonluk saman anlaşması sağlandı.

Son günlerde samanın karaborsaya düşmesi ve fiyatların yükselmesi ile birlikte, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği kolları sıvadı ve Bulgaristan'dan saman ithal etti. İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa, "Samanı karaborsaya düşürme oyunlarını da biz bozmak için ithal yoluna gittik. 9 bin ton saman anlaşması yaptık. Bu samanlar 3-4 parti halinde İzmir Alsancak Limanına getirilerek, çiftçilerimize dağıtımını yapacağız" dedi.

İlgili Haberler