Kripto ajanların Ege faaliyetleri...

İktidarın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iyice köşeye sıkıştı. Muhalefet partilerini arıyor, "Ege adaları konusunda bir büyükelçi ile birlikte heyet göndereyim. Sizlere brifing versin" diyor. Bilgilendirme maskesiyle herhalde daha önce yaptıkları gibi "Bu konunun üstüne gitmeyin. Benzerlerinde olduğu gibi konuşmayın. Kulağınızın üstüne yatın" ricasında bulunacaklar. Boşa uğraşıyorlar da diyemeyiz. İsteklerinin kabul gördüğü durumlarda var!..

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Kasım 2017'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Yunan işgali altında olan 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı hakkında ilginç iddialarda bulunmuş, Kardak krizinden sonra adaların fiili ve hukuki statüsünde hiçbir değişim olmadığını iddia ederek fiili durumun yani işgalin 1996'dan önce oluştuğunu iddia etmişti. Çavuşoğlu, kendi dönemlerinde hiçbir gelişme olmadığını da ileri sürmüş ve belgeleri kamuoyu ile paylaşma sözü vermişti. Aradan tam bir yıl geçti. Çavuşoğlu, bir yıldır hiçbir belge çıkar(a)madı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığının 2019 yılına ait bütçe görüşmelerinde de, Ege adalarına ilişkin, "1996 Kardak krizine kadar ne olduysa oldu. Ondan sonrasında hiçbir iktidarın bu konularda sorumluluğu yok. Adaların hiçbirisinde fiili ve hukuki değişiklik yok" dedi. Ardından da muhalefet partileri  ile telefon diplomasisine başladı. Konuyu en ince ayrıntılarına kadar takip eden Millî Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım'a sordum. Yalım, "Çavuşoğlu, kendisini, Tayyip Erdoğan'ı ve partisini aklamaya çalışıyor ama akıntıya karşı kürek çekiyor. Çünkü, 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı, Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetleri döneminde Yunan askerine alenen teslim edildi" dedi. Somut örnekleri hatırlatmaya devam etti:

Abdullah Gül kabul etti

"26 Kasım 2004'de, CHP Milletvekili Onur Öymen, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e soru önergesi vererek Türkiye'ye yakın adalara Yunan bayrağı çekildiğini, anılan adaların Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı listesindeki adalar olup olmadığını sordu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, önergeye cevap vermedi. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, Türk adalarına Yunan bayrağı dikildiğini ve adaların 2004 yılında işgal edildiğini zımnen ve hukuken kabul etti.

Genelkurmay'daki belge

ahmet-takan-yazisina-foto.jpg

Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinde, Frontex kapsamındaki Sahil Güvenlik Botu'nun 11 Mayıs 2011'de, Türk Karasularını ihlal ettiği haberi yayımlandı. 18 Mayıs 2011'de Aydın Eşek Adası'na giderek anılan botu yerinde tespit ettim. Aydın Eşek Adası'nda konuşlu Frontex botunun fotoğrafı da yazılı basında defalarca yayımlandı. Avrupa Birliği Frontex Ajansı Polonya'nın Başkenti Varşova'da 2005 yılında kuruldu. Çavuşoğlu'nun '1996 Kardak krizine kadar ne olduysa oldu' tezi burada duvara tosluyor.

2009 Yılı Ocak ayının sonlarına doğru Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile birlikte toplantı yapıldı. Genelkurmay yetkilileri işgal altındaki adaların boşaltılmasını talep etti. Dışişleri Bakanlığı adına toplantıya katılan Basat Öztürk, adaların hükümetin bilgisi dahilinde işgal edildiğini itiraf etti. 6 Ekim 2016'da TBMM'de Ümit Özdağ ile yaptığımız ortak basın toplantısında anılan diplomatın ismini ve itiraflarını Türk Kamuoyuna beyan ettim. Büyükelçi Basat Öztürk ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bu konuda iki yıldır hiçbir açıklama yapmadılar, yapamıyorlar."

Ümit Yalım, Ege adaları konusunda bilgilendirme maksadıyla gelecek Dışişleri Bakanlığı temsilcilerine yöneltilmesi  gereken soruları da sıraladı: 

" 1996 Kardak krizinden önce;

SORU 1: Türk adalarına beş binden fazla Yunan askeri yerleştirildi mi? İddiayı ispatlayacak fotoğraf ve video görüntüleri nerede?

SORU 2: Türk adalarına, Yunan top, uçaksavar, havan silahları ile zırhlı araçları yerleştirildi mi? İddiayı ispatlayacak fotoğraf ve video görüntüleri nerede?

SORU 3: Türk adalarına Yunan ve Bizans bayrakları dikildi mi? İddiayı ispatlayacak fotoğraf ve video görüntüleri nerede?

SORU 4: Türk adalarına Yunan vatandaşı vali ve belediye başkanı atandı mı? İddiayı ispatlayacak fotoğraf ve video görüntüleri nerede?

SORU 5: Türk adalarına Yunan Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Yunan bakanlar, Yunan general ve amiraller geldi mi? İddiayı ispatlayacak fotoğraf ve video görüntüleri nerede?"

Ümit Yalım, önemli bir uyarıda da bulundu:

"Yunanistan, Ege Denizini tamamen ele geçirmek için 3 mil, gri bölge, bağlı ve bitişik adacıklar, Ege'de deniz sınırı yoktur v.b. tezlere sığınarak düzmece haritalar yayınlıyor ve kendi tezlerini bütün dünyaya kabul ettirmeye çalışıyor. Bu tezler, Yunan Hükümeti'nin ve Yunanistan hesabına çalışan kripto ajanlarının tezleri olup asla itibar edilmemelidir."

Yazarın Diğer Yazıları