Kripto para merkezli devlete başvuru rekoru

Kripto para merkezli devlete başvuru rekoru
2015 yılında kurulan kripto para merkezli mikro ülke Liberland, dijitalleşen dünyada en çok vatandaşlık başvurusu lan ülkelerden birisi olmuş durumda.

Vit Yedliçka, 2015 yılında Hırvatistan'ın Zmeyavets şehri ile Sırbistan'ın Başki Monoştor şehirleri arasında bulunan bölgenin ''tarafsız bölge'' olduğunu savunarak, 7 kilometrekarelik alanda Liberland adında devlet kurduğunu ilan etti.

Hiçbir devlet tarafından varlığı kabul edilmeyen kripto para merkezli Liberland, en hızlı vatandaşlık başvurusu alan "devlet"lerden birisi olmayı başardı.

İsteyen herkesin resmi internet sitesi üzerinden vatandaşlık başvurusu yapabileceği olan Liberland bugün her bir başvuruyu kabul etse, ülkenin nüfusu bir anda 600 bine çıkacak.

Liberland'de vergi vermek bir zorunluluk değil tercih. Vatandaşlar devlete destek olabileceklerini düşünüyorlarsa vergi veriyorlar. Vergi veren her vatandaşın da oy verme hakkı oluyor.

Liberland, kripto para ve Blok Zinciri’ne dayanan diğer dijital teknolojilerin modernize edilmesi, bu teknolojilerin avantajlarından faydalanılması için hayata geçirildi.

Çek Cumhuriyeti vatandaşı olan Vit Yedliçka isimli bir kişi Avrupa’da Liberland adında devlet kurduğunu ilan etmesi sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

Vit Yedliçka'nın devlet başkanı olduğu devletin tam adı Özgür Liberland Cumhuriyeti, resmi dili ise Çekçe. Devletin sloganının "Yaşa ve diğerlerinin yaşamasına izin ver"

Özellikle vatandaşlık verileceği haberleri üzerine bazı Türk vatandaşlar sosyal medyada paylaştığı mesajlarla ülkenin vatandaşlığına geçmek istediğini belirtilmişti.