Küba, Brezilya'daki doktorlarını geri çekiyor

Küba, Brezilya'daki doktorlarını geri çekiyor
Küba'nın, Brezilya'da devam eden "Doktor Programı"ndan çıkacaklarını ve ülkedeki 11 bin Kübalı doktorun geri çağrılacağını açıklamasının ardından konuşan eski Brezilya Sağlık Bakanı, bu kararın milyonları etkileyeceğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Brezilya'da ekim ayındaki devlet başkanlığı seçimlerini kazanan aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun 'tehdit edici ve aşağılayıcı' açıklamalarından sonra Kübalı doktorları çağırma kararı aldıklarını bildirilmişti.

Yeni Başkan Jair Bolsonaro, seçimleri kazandıktan sonra yaptığı açıklamada, ülkedeki Kübalı doktorların eğitimlerini sorgulayarak diplomalarının yeniden değerlendirileceğini ve yeni şartlar getireceklerini söylemişti. Küba Halk Sağlığı Bakanlığı ise 5 yıldır devam eden program kapsamında Kübalı doktorların yaklaşık 113,5 milyon hastaya baktığını açıklamıştı.

"ANİ VE KORKUNÇ BİR ETKİSİ OLACAK"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Brezilya Eski Sağlık Bakanı Alexandre Padilha, alınan kararın milyonlarca Brezilyalıyı olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti ve "Bunun sağlık sistemi üzerinde ani ve korkunç bir etkisi olacaktır" ifadelerini kullandı. 

"EN SAVUNMASIZ BÖLGELERDELER"

Padilha ayrıca, Kübalı doktorlar Amazonlar, kırsal kasabalar ve gecekondular gibi en savunmasız bölgelerde görev yapıyorlar" dedi.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü'nün öncülüğünde Brezilya Sağlık Bakanlığı ile Küba Halk Sağlığı Bakanlığı arasında 2013'te başlatılan program kapsamında, Brezilya'daki doktor eksikliği için diğer ülkelerden 15 bin doktor yerleştirilmesi kararlaştırılmıştı. 

"GERÇEKTEN DOKTOR OLDUKLARINA DAİR BİR KANIT YOK"

Brezilya'nın yeni seçilen ve eski bir asker olan devlet başkanı Bolsonaro ise, ülkedeki Kübalı doktorlarla ilgili olarak "Onların gerçekten doktor olduklarına ve bu kabiliyetlere sahip olduklarına dair bir kanıtımız yok" demişti.