"Kudüs’te hukuk paramparça oldu"

"Kudüs’te hukuk paramparça oldu"
ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasının ardından yaşanan olayları değerlendiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Kudüs’te uluslararası hukukun yerle bir olduğunu kaydetti.

Fatih ERBOZ/ Ankara

ABD’nin; İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması kararını uygulamaya geçirmesinin ardından yaşanan olaylar ve can kayıpları, büyük tepki ile karşılanıyor. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye açısından önemli ve sıcak günlerin yaşandığını belirterek, Kudüs’te uluslararası hukukun yerle bir olduğunu kaydetti.

Öymen, ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere ziyaretinin seçim öncesine denk gelmesinin, Kıbrıs açısından önemli ve kritik olduğunu ifade etti, “Uluslararası ilişkilerde genel kural; seçimlerden önce dış politikada bağlantı yapılmaz, geleceği bağlayacak söz verilmez.İngiltere’nin davet etmesi bile, uluslararası teamüllere aykırıdır. Bu gözden kaçmamalı.” dedi.

İçinden geçtiğimiz süreçte bundan sonra Orta doğu’da yaşanacakları kestirmenin güç olduğunu dile getiren Onur Öymen, şöyle konuştu: “Orta doğu’da beklenmedik şeyler olur. Şu anda uluslararası hukuk açıkça ihlâl edildi. İsrail’in kurulmasından önce BM’nin Kudüs ile ilgili aldığı karar var. Kudüs’te özel bir yönetim olacak diyor. Bunun için özel temsilci yolladı BM, adamı öldürdüler. Böyle kanlı bir geçmişi var.

BM’nin aldığı kararların hepsi hiçe sayıldı şu anda. Bir taraftan deniliyor ki; Batı Şeria’da bir Filistin devleti kurulacak Gazze ile birlikte. Filistin’e ait toprakların yüzde 62’si İsrail’in elinde. Hukuku paramparça ettiler işin esası bu.” “Trump’un ABD’nin Yahudi lobisine ihtiyacı var” diyen Onur Öymen, “Televizyonlarda bile dikkat çekiyor. Kamuoyunun Trump’a desteği çok geriledi. Bu nedenle dikkatleri dışarıya çekmek zorunda, bunu da yaparken Yahudi lobisinin desteğine ihtiyacı var” dedi.

Onur Öymen, aynı şekilde İsrail Başbakanı Netanyahu’nun da yolsuzluk dosyaları ve hakkında soruşturmalar olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanının İngiltere ziyaretinin Kıbrıs ile ilgili önem taşıdığına da dikkat çeken Onur Öymen, “Seçimden sonra, seçilirse gelir ne konuşulacaksa konuşulur. Guterres’in lâfları gündeme geldi zaten. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, sanki Türkiye’de seçime gidileceğindenhaberi yokmuş gibi, kalkıyor, beyanatta buluyor. Garantiler Türkiye’yi ilgilendiriyor, Kıbrıs’ın karar vereceği iş değil. Bunun bilinmesi gerekir.”