Yeniçağ Gazetesi
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 14°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
E-Gazete

Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden salça çabuk küflenmeye meyilli bir gıda olduğu için tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Peki, küflenen salça yenir mi? Salça küflenmesin diye ne yapılır?

Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem - Resim: 1

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden salça çabuk küflenmeye meyilli bir gıda olduğu için tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Peki, küflenen salça yenir mi? Salça küflenmesin diye ne yapılır?

Salça, Türk ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir öğesi ve lezzetidir.

1 8
Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem - Resim: 2

Ancak salça yüksek nem içeriği ve düşük asit seviyesi nedeniyle küf oluşumuna elverişli bir ortam sunar.

Genellikle domates, biber veya diğer sebzelerin kaynatılması ve püre haline getirilmesiyle elde edilir. Salça, yemeklere lezzet katmak için sıklıkla tercih edilen bir üründür.

2 8
Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem - Resim: 3

YouTube.com’dan yapılan derlemeye göre, salçanın doğru şekilde saklanması ve tüketilmesi önemlidir. Salçayı küflenmesinden korumak için, serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Ayrıca salça açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Böylece salçanın taze ve sağlıklı kalması sağlanır.

3 8
Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem - Resim: 4

KÜFLENEN SALÇA YENİR Mİ?

Küflenmiş salça sağlığa zararlı olabilir. Bu nedenle salçanın küflenip küflenmediğini kontrol etmek için gözle veya kokuyla incelenmelidir. Eğer salçada küf veya kötü bir koku fark edilirse, tüketmekten kaçınılmalıdır.

4 8
Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem - Resim: 5

Beslenme uzmanlarına göre küflenen salçayı yememek gerekiyor. Küflenen salça zararlı olduğu gibi yapılan yemeklerin de lezzetini kaçırıyor. Bazı kaynaklarda küfün alındıktan sonra salçanın geri kalan kısmının tüketilebileceği öneriliyor. Oysa bu da sağlıklı bir yöntem değil.

5 8
Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem - Resim: 6

SALÇA KÜFLENMESİN DİYE NE YAPILIR?

Salçadaki küf sorunundan kurtaran yöntem aslında çok basit.

6 8
Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem - Resim: 7

1 çorba kaşığı zeytinyağını salçanın üzerine yedirin. Salçanız hem bozulmuyor hem küflenmiyor. Bunun sebebi ise zeytinyağının hava ile salça arasındaki bağlantıyı tamamen kesmesi. Salçanın içinde bulunduğu kaba göre salça yüzeyinin tamamının zeytinyağı ile kapatılması gerekiyor. Bu tip durumlarda ölçü göz kararıyla da artırılabilir.

7 8
Bir damlası bile salçanın küflenmesine engel oluyor. İşte anneleri kurtaracak yöntem - Resim: 8

Bu tekniği marketten aldığınız salçalar ve evde yaptınız salçalarda da uygulayabilirsiniz.

8 8
Kaynak: Haber Merkezi