Kul hakkı yiyen bankalar

Kul hakkı yiyen bankalar

Faiz sisteminin içinde kul hakkı olur mu?

Bu din alimlerinin tartışacağı bir konu! Ancak faiz sisteminin içinde çalışıyor diye insanların emeği de hoyratça sömürülemez.

Buna en azından yasaların izin vermemesi lazım.

Bugüne kadar hep banka çalışanlarının sorunlarını yazdım, uğradıkları haksızlıkları, sistemin vahşi ve acımasız yönlerini eleştirdim.

Ancak benim de gözümden kaçan bir konu var ki, utanmadım desem yalan olur.

Bu bankaların iki önemli çalışanı.

Biri güvenlik diğeri mutfak ve temizlik kadrosunda çalışan insanlar.

Bankalar tarafından hep ikinci sınıf insan olarak görülen bu çalışanlar şu günlerde isyanda.

Bu isyan haklı ve başta BDDK olmak üzere tüm banka yönetiminin dikkate alması gereken bir konu.

Bankalar şubelerinin güvenliğini emanet ettiği güvenlik kadrosunu taşerona devrediyor.

Bir şubede en az 20 kişi çalıştıran banka o bir güvenlik kadrosu ile tasarruf etmeye çalışıyor. Yeri geldiğinde kendi parasını koruması için hayatını vermesini istediği bu insanları kendi kadrosunda tutma tenezzülünü gösteremeyen bir bankacılık anlayışı.

Bu güvenlik kadrosu artık bankaların ikinci sınıf insanları.

Mesela banka personeline yüksek enflasyon nedeniyle zam veriyor ama bu insanlar halen taşeronun ona verdiği asgari ücretle idare etmek zorunda.

Bugün banka ismi vererek eleştirmek istiyorum. Çünkü bu eleştirim bankaların imajını bozmak değil tam tersi düzeltmek için çok önemli.

Akbank! Geçen hafta aldığı zam kararı ile personelin gönlünü aldı onların kurumlarına olan bağını daha da güçlendirdi. Enflasyonun üzerinde zam, prim ve yemek ücretlerini 43 liraya çıkartan Akbank''ı ben de dahil herkes alkışladı.

Akbank bunu yaparken güvenlik kadrolarının mutsuzluğunu görmedi. Yıllar önce büyük vaatlerle taşerona devredildiler. Şimdi o çalışanlar mutsuz. Çünkü onlar mağdur. Onlar sizin personeline verdiğiniz hakların hiçbirini alamadı.

Taşeron da olsa bu insanlar sizin bankanızın güvenliğini sağlıyor. Pandemide sektör ilk can kaybını bir güvenlikte verdi. Ve güvenlik sizin bankadaydı. Bu insanlara bir vefa borcunuz var. Yemek ve özlük hakları için aynı ilgiyi onlar da bekliyor.

Faizsiz bankacılık denince ilk akla gelen katılım bankalarından Albaraka Türk. Bu banka da yılbaşından itibaren güvenlik kadrosunu taşerona devretti. Allah aşkına kul hakkı ile yatıp, kul hakkı ile kalkan ve bunun için büyük hassasiyet gösterdiğini bildiğim bu bankanın zaten kaç tane güvenlik kadrosu var ki onları taşerona devrediyor.

Tamam devrettiniz bari bunların özlük hakları konusunda güvence verin lütfen.

Son olarak yılbaşında tüm personeline hatta güvenlik ve temizlik kadrosu da dahil olmak üzere 1 maaş verdiği için takdir ettiğim Yapı Kredi Bankası''nı eleştirmek istiyorum.

Bu banka özlük hakları konusunda Türkiye''de en hassas kuruluş. Özellikle Genel Müdür Gökhan Erün''ün hassasiyeti tüm bankalara örnek olmalı. Bu banka pandemi sürecini personel açısından en iyi yöneten bankalardan. Bunu Gökhan Erün ve ekibi başardı. Ancak Gökhan Bey, acaba şubelerinde mutfak ve temizlik hizmetini veren bankanın güler yüzlü personellerinin yemek ücreti olarak 10 lira aldığını biliyor mu?

Evet! Bu kadro Yapı Kredi Bankası''nın değil, taşeronun. Ama unutmayın ki, bu insanlar Yapı Kredi Bankası şubeleri için hizmet veriyor. Sizin şubeleri güzelleştirmek için çaba sarf ediyor. En azından taşerona bu konuda yaptırım uygulayabilirsiniz.

Bir de BDDK''yı eleştirmek istiyorum.

AKP döneminde görevini adam gibi yapan nadir kurumların başında geliyor. Başkan Mehmet Ali Akben''i hep içinde Allah korkusu olan vicdanlı insan olarak gördüm ve yazdım. Nitekim alt kadrosu da öyle. Ancak BDDK Başkanı''nın bankaların şu taşeronlaşması konusuna bir el atması gerekiyor. Banka şubelerinin içinde taşeron ne kadar sağlıklı onun sorgulanması lazım.

Belinde silah bulunan ve günde 10 saatin üzerinde çalışan güvenlik kadrosunun psikolojisi bozuk. Çünkü insani şartlarda çalışmıyorlar. Bu insanlar için yasal düzenleme şart.

Bunu yapacak tek kurum BDDK ve Mehmet Ali Akben, bu tarihî düzenlemeyi yapmalı. Bunu insan onuru ve kul hakkı için yapmalı.

Bu konuyu işlemeye devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları