Kulağa yabancı gelen bu bitkinin özellikleri şaşırtıyor: Mide rahatsızlığı olanlar dikkat

Kulağa yabancı gelen bu bitkinin özellikleri şaşırtıyor: Mide rahatsızlığı olanlar dikkat
Son yıllarda tezgahlarda çok sık gördüğümüz kudret narı, başta mide ve bağırsak olmak üzere pek çok sistemi iyileştirme özelliğiyle biliniyor. C vitamininden zengin olan kudret narının nasıl tüketilmesi gerektiği ise oldukça hassas ve önemli.

Zümrüt yeşili genç renkli meyve, olgunlaştıkça sarı-turuncu renk alır. Uç noktalarından üç parçaya ayrılarak geriye doğru kıvrılır ve parlak kırmızı renkte etli olan tohumlar açığa çıkar.

Çekirdeklerinin iç kısmı meyveden ayıklanır ve ürüne karıştırılmaz. Kalan kısım ayrılarak soğuk sıkım zeytinyağında bekletilir. Meyvenin acı suyu çıkartılır.

Türkiye'de sıklıkla peptik ülserlerin neden olduğu mide şikayetlerini gidermek için tüketilir. Türk halk hekimliğinde yaygın olarak kullanılan momordica charantia preparatı meyvelerin yağ ekstresidir.​​​​​​​

Kudret narı yağının önemli ölçüde iyileşme sağladığı; enflamasyonu bastırdığı ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı yapılan klinik çalışmalarda belirtilmiştir.​​​​​​​

Uzun yıllardır eski insanlar tarafından kullanılan kudret narı bitkisinin ülser, gastrit ve reflü de önemli etkisi olduğu biliniyor.​​​​​​​

Yapılan bir çalışmada kudret narında bulunan momordinin lc’nin gastrik mukozal lezyonları (mide iç yüzeyini döşeyen zarın iltihaplanması durumu) azalttığı görülmüştür.

​​​​​​​​​​​​​​