Kültür dolu bir hafta yaşadık

Sayın okurlarım şükürler olsun ki, içinde yaşadığımız mart ayımızın birinci haftasını kültür faaliyetlerimizin zenginliği ile geçirdik.
5 Mart Cumartesi günü İstanbul’da, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfımızın tertiplediği “Dillerin dünyaya yayılışı ve Türk dili” konulu toplantıyı Doç. Dr. Haluk Berkmen kardeşimiz sundu ve en eski dönemlerden yola çıkıp, Orta Asya Sümer bağlamımızla diğer dilleri ele alarak, Türkçe’mizin on binlerce yılları kapsayan geçmişi ile ilgili görüşlerini bildirdi.
Turgay Tüfekçioğlu kardeşimizin hazırladığı, “Kazım Mirşan ve Erken Türk Tarihi” başlıklı hediye DVD’si, hepimizi sevindirdi.
6 Mart Pazar günü de, Büyükçekmece Türk Ocağı Şube Başkanlığınca “Türkiye’de neler oluyor-Terör ve demokrasi” başlıklı Erdal Sarızeybek’in sunduğu konferansı dinledik ve yirmi beş yıllı görüntülerini de heyecanla seyrettik.
Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde, Türk Ocağımızın şube başkanı Salih Akkurt ve yardımcılarının gayretleri ile güzel bir gece geçirdik.
Erdal Sarızeybek kardeşimiz, iktidar sahiplerinin terörle mücadeleye gerekli önemi vermediklerini, terör üzerinden siyaset yaptıklarını, iletişim tesislerimizi, Tekel ve tütün fabrikalarımızı, milli varlıklarımızı yabancılara sattıklarını, Orduya duyduğumuz güveni yıkmak istediklerini, Türk Kimliği’ni hafızalardan sildiklerini, PKK’nın siyasi kolu’nun TBMM’ye girişine yardım ederek işbirliği yaptıklarını ifade etmiştir. ABD ve İsrail’in ilk amaçlarının, Türkiye Cumhuriyeti ile Kafkaslar’da ve Orta Asya’da kurulan Türk Cumhuriyetleri birliğini engellemek olduğunu, bunun içinde ilk amaçlarının, Ermeni ve Kürt tampon devletlerini yaşatmak olduğunu açıkça söylemiştir.
Erdal Sarızeybek, iki saat süreli konuşmasını resimli tablolarla süsleyerek tamamlamış ve dinleyicilerini memnun etmiştir.
Sayın okurlarım, 6 Mart Pazar günü Ankara’mızda da Azerbaycan Kültür Derneğimiz tarafından, her yıl olduğu gibi anlamlı bir anma günü tertiplendiğini öğrendik. 6 Mart 1955’te uçmağa varmıştı.
Tarihimizin ilk cumhuriyeti Azerbaycan Cumhuriyeti’mizin kurucusu, Mehmet Emin Resulzade Bey’in vefatının 56’ncı yılı dolayısıyla, Ankara Cebeci Mezarlığındaki Anıt Mezarında, bir anma günü düzenlendi.
Mehmet Emin Resulzade Bey, derli toplu her davranışı ile güven verici ciddi bir “devlet adamı” idi. 28 Mayıs 1918’de Azerbaycan Cumhuriyeti kurulmuş ve Mehmet Emin Resulzade Bey de Devlet Başkanı olmuştu. 23 ay bağımsız bir devlet hayatı yaşayan cumhuriyet 27 Nisan 1920’de Bolşevik Ruslar tarafından tekrar işgal edildi. M. Emin Resulzade Bey de, bir grup arkadaşı ile yurtdışına çıkarak milli mücadelesine devam etti. Ankara ve İstanbul’da kültür çalışmalarına başladı. Altmış yıl önce Ankara’da faaliyete başlayan Azerbaycan Türk Kültür Derneği yıllık genel kurul toplantılarını, benim de Ankara Şubesi başkanı olduğum Türk Milliyetçiler Derneğimizin büyük salonunda yaptıklarından konuklarımız olurlardı. M. Emin Resulzade Bey de Azerbaycan Türk Kültür Derneğinin yıllık toplantılarına geldiklerinden, bizler onunla tartışma şerefine nail olanlardandık.
Mehmet Emin Resulzade Bey’in mezarı beş yıl önce, Azerbaycan Türk Kültür Derneği ve Anıtlar Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa gayretleriyle Anıt Mezar haline dönüştürülmüştü. Ben de o günlerde Ankara’da olduğumdan törenlere katılmıştım.
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları