Kültür kapımız ne?

Dergilerden bahsedeceğimizi söyledik. Türk Dünyası'na hitap eden "kardeş kalemler"in 144. sayıya ulaştığını belirtmiştik. 

Dönemleri en iyi dergilerden takip edebiliriz. Onun için 20. yüzyılın başında olup bitenleri daha sağlıklı ele alabilmek için, şahsen üzerime düşeni yapmak istedim. Tekrar yazmayacağım, sadece hacmi belirteceğim: Dört ayrı dergiden toplam 25 cildi Osmanlı yazısından yeni harflere aktardık. Çevirmekte olduğumuz altı cilt daha var.

İsteseydik, o dönemde çıkmış kitapları sıra sıra çevirirdik... Bunu da yapıyoruz. Ama dergiler, dönemi anlayabilmemiz için gerekli. Keşke gazeteleri çevirebilseydik. Çok güç. Ömür törpüsü.

İllâ Osmanlı harflerini okuyun, diyemeyiz. Bunları takip edecek insan sayısı çok az. Okumayı bilmek başka, kültürüne vâkıf olmak başka. Onun için, ilkin Ertuğrul Düzdağ'ın Volkan dergisinin yeni harflerle yayınlanmasından sonra biz Türk Yurdu'nu çevirmeye başlayarak yeni bir kapı açtık.

Çok açık yazacağım: Osmanlı harflerini kimse kutsamasın. Osmanlı yazısı Türkçeye uymaz. Kültürümüzü kesintiye uğratmamak için, bilelim ama inatlaşmayalım. Keşke yeni harflere sindire sindire geçilseydi. Osmanlı zamanında yazının değiştirilmesi çok tartışılmıştı. Latin harflerine geçilmesini savunanlar bayağı yekûn tutar. Şimdilik bunlara girmeyelim.

Türk Yurdu dergisi deyince... En uzun ömürlü dergimizdir. Türk Ocakları, kesintilerle 1911'den beri yayınlıyor. Türk Yurdu'nun kasım sayısında "Mustafa Kemal Atatürk Dosyası" açmışlar. Derginin Genel Yayın Müdürü Dr. Fahri Atasoy, "Atatürk'ü Yeniden Düşünmek" başlığı altında, neden böyle bir dosya hazırladıklarını açıklıyor. Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, "Türklük, Kimlik ve Geleceğe Bakış"ı işlemiş. Şu zamanda en çok üzerinde durulması gereken bir mesele: Türklük ve kimlik. Dr. Ali Güler, "Tarihî Kaynak Olarak Nutuk" başlığı altında M. Kemal'in Nutuk'unun muhtevasını ele alıyor. 19 Mayıs 2019, M. Kemal'in Anadolu'ya çıkışının, 100. yılı. (Sık hatırlattığım için soruluyordu. Önceki aktarmaların eksikliklerini de tamamlayarak yeni harflerle birebir çevirdiğimiz Nutuk yayınevinde. Basılıyor.) Türk Ocakları yönetimi nasıl düşünür bilmiyorum... Türk Yurdu dergisinin sayı sırası bence 1911 yılından başlatılmalı.

Türk Dili dergisinin aralık sayısı epey kalın. Türk Dil Kurumu bünyesinde çıkıyor. Ünlü romancımız Tarık Buğra için özel bölüm ayrılmış. Dergide son zamanlarda muhtevalı araştırmalara daha geniş yer veriliyor. Türk Dili dergisi yönetiminden istirham ediyorum. Lütfen dergi sayfalarında yeni şiirler yayınlanmasın! Bunu daha önce de yazmış ve hatta geçmiş TDK başkanlarıyla da konuşmuştum. "Yenilik" adına şiiri doğruyorlar. İsterlerse ben onlara alt alta anlamsız cümleleri yazar gönderirim! Onlarınki şiirse benimki de şiir!

İsmail Özmel'in yönettiği, Akpınar dergisi 13. yılını dolduruyor. Prof. Dr. Nurullah Çetin'in hikâyeci Necdet Ekici'ye, Doç. Dr. Abdurrahman Kolcu'nun Tevfik Fikret'e, İsmail Özmel'in Kâtip Çelebi'ye dair araştırmaları dikkat çekici.

Erdoğan Aslıyüce'nin yönettiği Yesevî 25., Yunus Zeyrek'in yönettiği Bizim Ahıska 15. yılında. Ayvalık'ta çıkan Bizim Ayvalık dergisi yine muhtevalı, yine öğretici.

Dergiler, kültür kapımızdır. Bu kapıdan girersek, her alana ulaşırız. 

Yazarın Diğer Yazıları