Kulüplerde hakem hocalığı

Yıllardır televizyonlarda söyleşimlerde yazdığım futbol tenkitlerinde hep bir isteğimi dile getirmiştim. Futbol kulüplerimizde hr türlü görev üstlenenler bulunmak, hatta psikoloğa varıncaya kadar. Futbol oyununun hasıl oynanmayacağını bildiren oyn kurallarını futbolculra anlatacak sadece senede bir kez değil devamlı kulüpte bir hakem hocasının bulunmasının faydalarının olmamasının zararlarını hep söyledim. Hakem hocasıyla bilgilendirilen futbolcuların futbola katkılarının yanı sıra bedava kartlar görülmemesi bakımından çok ama çok önemlidir. 2 gün önce oynanan kasımpaşa-Galatasaray mücadelesinde yaşanan bir pozisyon nedeniyle bu konuyu tekrar etme ihtiyacını buldum. Sneijder kazanılan bir serbest vuruşu hemen oyuna sokmak için arkadaşına oynadı. O top yakıındaki rakibe gidince itiraz etmeye hakemin arkasından koşarak itirazı sürdürmesine kart çıkmadıysa şansından dolayı çıkmamıştır. Halbuki bu basit kuralı bilse o itirazı yapmaz ve sürdürmezdi bir enternaspyonal futbolcu. Kazanılan serbest vuruşu oyuncu hemen oynayabilir. Bunun için 9,15 mecburiyeti yokttur. Sadece topun oynanmasına mani olamazlar. yuncu 9,15’i istiyorsa artık o top hakemin blokajına girmiştir. Hakem 9,15’i açar ve düdüğü ile serbest bırakır. Hakem düdüğümü bekle dediyse, düdüğe kadar oyuncu topla oynayamaz. Oynarsa sarı kart kuralın emridir. Hakemin bekle demesine rağmen Beşiktaşlı Quresma 3 hafta önce frikiği düdükten önce kullandığı için ikinci sart görüp taktımını 10 kişi bırakmıştı. Esasında Quaresma sadece o maçta değil her maçta kartı var. Pek çok müsabakada kırmızı karta yakın hareketlerin içinde. Halbuki kulübün bir hakem hocası olsa bu yanlış hareketleri düzelttirilir. O bakımdan hakem hocası önemlidir,

 

*

 

Antalya-Osmanlı

Hakan Ceylan

Hakem geneldi iyiydi. Bir önemli akında ofsayt atlandı. İyi ki gol gelmedi. El top buluşmalarında devam ettirmesi doğruydu. Konuşma özrülüler milli marşı yorumladır güzel bir gösteriydi.

 

*

 

Çaykur Rize-Konya

Bülent Yıldırım

Kweuke’nin önemli bir akınına kalkan ofsayt bayrağı yanlıştı. Ali Turan’ın dizinden sekip eline gelen top için devam kararı doğruydu.

 

*

 

Bursaspor-Kayserispor

Fırat Aydınus

Bursaspor’un penaltı beklediği 3 pozisyondan Zeki’nin Stoch’a arkadan omuzla yaptığı şarj değildi, penaltılık bir itmeydi.

 

*

 

Sivasspor-Başakşehir

Mete Kalkavan

Bekir’in Burhan’ın kaval kemiğine kramponla girdi, penaltı kararı doğru, fakat ihlalin niteliğini iyi göremedi. Bekir’in hareketinin kırmızı kart olması gerekirken sarı dahi çıkmadı.

 

*

 

Eskişehir-Mersin

Cüneyt Çakır

Ligin dibindeki iki takımın 6 puanlık mücadelesini iyi yönetti. Mersin’in gilk golünde ince bir ofsaytı yardımcı değerlendiremedi.

 

*

 

Gençlerbirliği-Gaziantep

Tolga Özkalfa

Aroko’ya iki sarıdan kırmızı kart ve Chbuike’ye direk kırmızı kartlar doğru, Ancak verilmeyen kartlar da vardı. Ligde unutulmayacak maçlardan biriydi. 2-0’dan son 2 dakikada bitmesi nedeniyle Üstelik rakip takım 9 kişi kalmışken.

 

*

 

Beşiktaş-Akhisar

Barış Şimşek

Taktiksel faullere sadece faul çalmakla iş bitmiyor. Oynamak isteyeni oynatmak hakemin en önemli görevi. Sosa ve Quaresma’ya yapılan fauller sadece faul değildi. Kart göstermeliydi.

 

*

 

Kasımpaşa-Galatasaray

Halis Özkahya

Kasımpaşa golü öncesi avantj oynatması güzel, devamında semih’in topus koluyla çelmesi penaltı, ancak gol kararı gelince herşey güzeldi. Asistan hakem Alper Ulusoy’un çizgiyi geçen topun gol olrak görmesi birinci görevi. Onu görmek için yerlere kadar eğilmesi gerekmezdi. Sneijder’in itirazını sürdürmesi kartsız geçiştirilmemeliydi.

 

*

 

Fenerbahçe-Trabzonspor

Deniz Ateş Bitnel

Alper’i iki sarıdan kırmızı kart doğru. Alykut-Fernandao sürtüşmesinde saha karıştı. 8, dakikada artık ikaz yok. Kartlar çıkmalıydı. İkazlar genelde müsabaka başlarında olurs doğrudur. Gökhan Gönül-Sadi Tekelioğlu atışmaları da öylece kalmamalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları