Kulüplerde hakem hocası olmalı


Ülkemizdeki futbol kulüplerinin kadrosunda bir hakem hocasının bulunmaması büyük eksiklik. Bir kulüpte nasıl bir teknik adam ve yardımcıları, dortorlar, malzemeci, masör, taktisyen, kondisyoner ve psikolog bulunuyorsa, hakem hocasının da kadroda yer alması şart. Bunları yıllardır söylüyorum. Kulüplerde Avrupa’daki gibi futbolcuların bilmeleri gerekenleri onlarla paylaşan bir hakem hocasının olmasının faydaları tartışılmaz.  Futbolcular luzumsuz karttan tutun, mevcut şartlar ve değişen kurallar hakkında bilgilendirilmiş olur.  Üç hafta önce ayakkabısını değiştirmek için oyundan çıkan Drogba, sakatlanan bir futbolcu gibi hemen oyuna girmek için teknik adamlarla birlikte niye almıyonsun diye hakemlere uzun süre serzenişte bulundular. Halbuki giysiler nedeniyle çıkan oyuncunun dönüşü, kural gereği oyunun durması ve hakemin yeni giysileri kontrol etmesiyle gerçekleşir. Oyun uzun süre durmaya bilir. Bu süreçte takım eksik oynamaya devam eder. Ancak oyuncu topu taca atar maç durur, bu tip oyuncular da o zaman oyuna girer. Halbuki bir hakem hocaları olsa onlara bunları anlatırdı. Aslında Drogba’nın bunları iyi bilen birisi olduğu gerçek ancak kendisi Türkiye’deki bu zaafı iyi değerlendiriyor. Ayrıca sezon sonunda en az kart ve ceza alan kulüplere ödül verildiği kuralı da unutulmamalı. Bu uygulamayı daha önce Gençlerbirliği kulübü yaptı. Zafer Önder İpek’i bu göreve getirdi. Akabinde üst üste centilmenlik ödülü alıp kasasını da doldurmuştu.

Bursaspor-Ç. Rizespor
Çağatay Şahan

Penaltı beklenen pozisyonlarda devam kararları doğru ve iyi bir yönetim gösterdi.

Gaziantep-Aksihar
Tolga Özkalfa

Genelde iyi götürdüğü müsabakada Akhisarlı  Serkan’ın hareketini değerlendiremedi. Gaziantepspor lehine penaltı verilebilirdi. 

K. Erciyes-K. Karabük
Barış Şimşek

K. Karabükspor’un penaltı beklediği posizyonda doğru karar verdi. Genelde iyiydi.

Galatasaray-Beşiktaş
Cüneyt Çakır

Verdiği penaltı kararı doğru. Ancak verilmeyen önemli sarı kartların sayısı da oldukça fazla.  

Elazığspor-Fenerbahçe
Hüseyin Göeçek

Baroni’nin kırmızı kart görmesi hatalı. Pozisyonu hakeme bildiren yandımcı Kemal Özcan, hatalıydı karar ağır. Onur’un sanki kendisine vurulmuş gibi davranışını iyi değerlendiremedi. 

Gençlerbirliği-Torku Konya
Halis Özkahya

Gençlerbirliği lehine verilen faul kararı ile oyuncusu Zec’in rakibiyle mücadelesi sırasında verilen penaltı kararı yanlış. 

Kasımpaşa-Sivasspor
Bülent Yıldırım

Kasımpaşa lehine verilen penaltı doğru. Omuzla müdahale bile olsa hızlı şekilde rakibe çarpmayı doğru değerlendirdi. Da Costo’ya kırmızı göstermesi herhalde kötü lisandan olacak.

Antalya-Eskişehir
Ali Palabıyık

İki takımın karışılıklı birer penaltısı verilemedi. 

Trabzonspor-Kayserispor
Fırat Aydınus

İyi bir müsabaka çıkardı ancak Trabzon’un 2. golü başlangıcında, yardımcı ofsaytı göremedi. 

Yazarın Diğer Yazıları