Kumpas siyaseti

Erdoğan'a göre; "Pazar günü sandıktan Binali Yıldırım veya Sisi çıkacak." Doğrusu, eşleştirmede bulunduğu Ekrem İmamoğlu'nun Mısır diktatörü ile ne görüntü ne de karakter olarak benzerliği var.

İmamoğlu, Türkiye'ye gelmiş geçmiş "nevi şahsına münhasır" politikacı. Diğerlerinden en önemli farkı Doğrucu Davut olması. Birtakım ekran soytarılarının iftiralarına bakmayın.

Bir hastane odasında başlayan dostluğumla bugünlere geldik. İstanbul'un seçilmiş belediye başkanının sakin hâliyle çelişen azmi ile sandıktan tekrar çıkacağına dair şüphem yok. Hem de açık ara farkıyla.

Panik büyüdü

Ak Parti'deki çaresiz çırpınışlar bu yüzden. Yaptırdıkları her anket, morallerini daha fazla bozuyor. Adayları Binali Yıldırım'daki alışılmadık hırçınlaşmanın sebebi de bu. Liderleri Erdoğan tek çare olarak devlet imkân ve kurumlarını kullanmakta arıyor.

Parti genel başkanı olabilir ama "tarafsızlık yemini etmiş" cumhurbaşkanı olduğunu hatırlamalı.

Tam tespit

Bu konuda en güzel anlatımı, bizim Emre Ulaş yaptı. Çarşamba günü YENİÇAĞ'da yayımlanan Erdoğan çizimleriyle her şeyi mükemmel ortaya koydu. Demek ki "kızgın demiri soğutmak" için böylesi evrelerden geçilecek. Emre'yi tekrar tebrik ediyorum.

Bir de ukalalığım olacak. Hayırlısıyla 23 Haziran'ı atlatalım. Mutlaka bir karikatür albümü yayımlamalı. Adı da "Bir seçim böyle geçti" olabilir.

TANIDIĞIM İLK SİSİ

Yankı Dergisi yıllarımda tanıdığım Aydın Ulun adlı başarılı bir gençten söz etmek istiyorum. Daha doğrusu onunla başlayan uzun süreci.

Aydın şöhretini değişik konularla yakaladı. Örneğin Angola'ya giren ilk Batılı gazeteci oldu. Bir süre sonra da Hürriyet'in Berlin temsilcisi oldu.

İşte bu arkadaşımız, bir gün karşıma üç dev gibi bayanla geldi. Biraz dikkat edince değişik yanlarını fark ettim. Nüfus kağıtlarının rengi konusunda şüphelerim oluştu. Lider konumunda olanın kod adı SİSİ idi. Gerçek ismi de Seyhan Soylu. Çoğunuz onu hatırlamışsınızdır. Özellikle magazin dünyamız. Sisi, şöhret basamaklarını çok çabuk tırmandı. Hatta bir ulusal televizyon kanalının yöneticiliği dâhil, el attığı her alanda başarılı oldu.

Birden kayboldu

Uzunca süre telefonla bile olsa hatırımı sorardı. Çok sık olmasa da bazen karşılaşırdık. Alevli meyve tabakları bile yollardı. Uzunca süredir sesi soluğu çıkmıyordu.

Ancak SİSİ adı gündeme gelip "Pazar günü sandıktan Binali Yıldırım veya Sisi çıkacak." denilince Seyhan soylu da sosyalmedyada yayınladığı bir video ile ortaya çıktı ve "Bana görev verildi de kaçtım mı?" diye sordu.

Adaşı

Mısır'daki darbenin liderinin General Sisi olduğunu duyunca şaşırmış ve aklıma hemen Seyhan Soylu gelmişti. Size bir tek şey daha söyleyebilirim; "Bizim Sisi", karakter olarak Mısırlı adaşına yüz basar.

Şimdi bunları niye yazdığımı da açıklayayım. Çünkü çok ağır ve kumpaslarla dolu öyle bir ortama sokulduk ki, hiç olmazsa biraz hafifletelim istedim.

ESKİ MÜRİTLER

NTV'nin Yakın Plan'ında Mehmet Barlas ile Ali Saydam birlikteydi. Yönetici de bu imkânı yeni bulan Seda Öğretir'di. Tek ortadan isim Prof. Dr. Mithat Baydur'du. Hoca, her zamanki gibi objektifti. Ağırlık dış siyaset olunca fazla müdahaleye uğramadı.

Saydam cephesinde değişiklik göremedik. Berat Albayrak'la başlayan emir kulluk devam etmekte. Anlaşılan ümitler sürüyor.

Barlas'ta beni şaşırtan İsmet İnönü övgüleriydi. Paşa'nın "Dünya yeniden kurulur, herkes yerini alır" sözüyle başladı. "Türkiye'ye en büyük hizmetini, İkinci Dünya Savaşı'na sokmamakla yaptı" şeklindeydi. Doğrusu mutlu olduğumu söyleyebilirim.

...

BAŞSAĞLIĞI

İlk gençlik arkadaşım Tevfik Yener ile eşi Neşe Karaböcek, çocuklarını kaybettiler. Uzun süredir rahatsız olan Ali'ye rahmet ve anne babaları öncelikli yakınlarına başsağlığı diliyorum.

***

Yeni diyetisyen

Son ayların olay adamı Talat Bulut, 40'taydı. Buket Aydın'ın sorularını cevaplandırırken, medyaya hakaretler yağdırdı.

Bulut, unutkanlıklarını B-12 vitamini eksikliğine bağlayan sözleriyle entel takıldı.

Asıl şaşırtan "FİT görüntüsü" için söyledikleriydi. Formülü çok basit.

* Günde iki öğün yemek.

* Balık ve yeşillik ağırlıklı olacak.

* Hamur işlerini ağzına sokmayacaksın.

* Haftanın bir gününde kesinlikle sadece su içeceksiniz.

Gördüğünüz gibi Canan Karatay'a bir yeni rakip geldi...

GÜNÜN SÖZÜ

Ruhunda kölelik olan, tahta çıksa da köledir. Vauvenargues

 

Yazarın Diğer Yazıları