Kumpasa soruşturma

Kumpasa soruşturma
Türkiye’yi derinden sarsan “Balyoz” ve “Ümraniye” davalarına ilişkin kumpas iddiaları için harekete geçildi. Soruşturmaları, 275 sanığın yargılandığı Ümraniye Davası’nda Savcı Mesut Erdinç Bayhan, Balyoz Davası’nda ise Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kürkçü yürütüyor.

Kumpasa soruşturma

Çetin Doğan müşteki
Yenİden yargılama kararı verilen Balyoz Davası sanıklarından Emekli Org. Çetin, Doğan avukatıyla birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek “kumpas” iddialarıyla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kürkçü’ye müşteki sıfatıyla ifade verdi.

Balyoz ve Ümraniye davalarına ilişkin kumpas iddiaları için harekete geçildi. Ümraniye Davası’na ilişkin kumpas iddiaları için savcı Mesut Erdinç Bayhan, Balyoz Davası’nda ise Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kürkçü’nün soruşturma yürüttüğü bildirildi. Ümraniye’de 2007 yılında bir gecekondunun çatı katında el bombalarının bulunmasıyla başlayan Ümraniye soruşturmasında 275 sanık yargılanmış ve 2013 Ağustos’ta mahkemeden ağır hapis cezaları çıkmıştı. Dava boyunca sanıklar ve avukatları soruşturmaya dayanak olan e-mailler, gizli tanıklar ve aramalarda bulunan belgelerle ilgili sahtekarlıkları ortaya dökerek “kumpas”ı anlatmıştı. Sanık avukatları 31 gizli tanıktan çoğunun daha önce örgüt davalarında hüküm giymiş olan kişiler ve bazı emniyet personelinden oluştuğunu ve yanlı beyanlarda bulunduğunu öne sürmüştü. Avukatlar e-maillerin aynı kaynaktan gönderildiğini savunurken, belgelerin de sahte olduğu ve bilgisayarlara sonradan yüklendiğini söylemişti. 

Gizli tanıklar dinlenecek
Vatan gazetesinden Çağdaş Ulus’un haberine göre, davadaki tüm bu iddiaların İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan tarafından incelendiği ortaya çıktı. Savcı Bayhan, daha önce Ümraniye soruşturması ve davasının savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından ifadelerine başvuran gizli tanıkları yeniden dinleyecek. Savcı Bayhan, ihbarların hangi kaynaktan ve kimler tarafından gönderildiğini de araştıracak. Avukat Figen Kocaağalar’ın 2012’de gündeme getirdiği bazı emniyet müdürleri ve eşlerinin de olduğu bir ortamda emekli Albay Levent Göktaş’ın ofisine CD konulduğu ve tutuklanacağının konuşulduğu yönündeki iddiası da incelenecek. Soruşturmada bugüne kadar, Levent Bektaş, Mustafa Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz, Hasan Ataman Yıldırım ile avukat Nevzat Güleşen’in de ifadelerine başvuruldu. Davanın avukatlarından Hüseyin Ersöz, maillerin kaynağına ulaşıldığı takdirde askerlere yönelik komploları kurgulayanların ortaya çıkacağını söyledi.

Çetin Doğan ifade verdi
Bu arada, emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın dün “Balyoz’da kumpas” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında müşteki sıfatıyla ifade verdi. Yeniden yargılama kararı verilen Balyoz Davası’nın sanıklarından Orgeneral Çetin Doğan avukatıyla birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gitti.. Çetin Doğan’ın, “Balyoz’da kumpas” iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kürkçü’ye müşteki sıfatıyla ifade verdiği bildirildi. Ümraniye Davası’nı sürdüren Savcı Bayhan, TSK’da görevli bazı personel ile Doğu Perinçek’in de aralarında olduğu 91 kişi hakkındaki Karargahevleri soruşturmasında takipsizlik kararını vermişti. Bayhan, asteğmen olarak askerliğini yaptığı Siirt’te, 17 yıl önce PKK’lılarla girdiği çatışmada ağır yaralanmış, sakat kalmadığı için devlet madalyası almamıştı.