Kundakçı: Türkiye Menbiç'te aldatıldı

Kundakçı: Türkiye Menbiç'te aldatıldı
Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Suriye ve güvenli bölge değerlendirmelerinde bulundu.

Fatih ERBOZ / Ankara

Güvenli bölgenin nasıl tanımlanacağının tam olarak ortaya çıkmadığını kaydeden Kundakçı, "Irak'taki duruma benzetmek istiyorlar" dedi. Kundakçı şunları söyledi: "O zaman Irak'ta şöyle bir durum vardı, 36'ncı paralelden kuzeye Irak'ta Iraklıların uçuşları yasaklandı ve kuzeye çıkmaları engellendi. Barzani ve Talabani bölgeleri Irak uçaklarının ateşinden korundu. Oraya karargâh kuruldu, içinde bazı devletlerin temsilcileri vardı. Orayı uçakların geçişinden yoksun bıraktılar. Böylece Barzani ve Talabani bölgesi rahat olarak kaldı. Suriye'de 30-32 kilometre derinlikten bahsediliyor. Derinliğin ötesinde ne olacağı belli değil. Anlaşmalar da kesinlik kazanmadı. Şu olur tabii, 32 kilometre içinde PKK-YPG unsurlar yok edilip, etkisiz kılınırsa bölgedeki kaldıkları yerler ortadan kaldırılsa ki bunların içinde ABD'nin yerleri de var. Ne olur, kazanç o bölgede kalan teröristleri azaltmak ya da bir kısmının kaçarak, başka yerlere gitmesi olabilir."  Türkiye'nin operasyonu zamanında yapmış olması halinde sorunun olmayacağını dile getiren Kundakçı, "Fırat Kalkanı ya da Zeytin Dalı harekâtından hemen önce ya da sonra yapsaydık harekâtı ya yok olacaklardı, ya da dağılıp kaçacaklardı Afrin'de olduğu gibi. Ancak Afrin'de o zaman bunlar derli topluydu. Afrin'den gidenler de buralara geldi. ABD çok büyük etken oldu, toparlayıp getirdiler. YPG dediler ama PKK ile YPG arasında fark yok biliyoruz. Olduğu gibi buraya gelerek terörist devlet oluşturmak istiyorlar. Bu Türkiye'nin zararına yarın sıkıntı çekecek Türkiye bu oluşumdan dolayı" değerlendirmesini yaptı. 

Menbiç olayının geciktiğini de belirten Kundakçı, şunları anlattı: "Fırat Kalkanı harekâtında Cerablus'a girildi. 24 Ağustos 2016 tarihindeki harekâtta birlikler güneye giderken, Menbiç'e yönlenseydi kimse engelleyemezdi. Menbiç'te bizi aldattılar. O bölgede bazı yerlerde ABD bayrakları astılar. Bu olunca bizimkiler de hareketi biraz batıya kaydırdılar. El Bab ele geçirildi. O gün için bu da lazımdı. İkincisi, İsrail koridoru kesilmiş oldu, ortadan ikiye bölündü. Akdeniz'e ulaşan parçaların birisi doğuda, birisi batıda kaldı. Menbiç'e gidilmiş olsaydı karşı koyan olmazdı bence. Bir aldatma hareketiydi bize karşı. Birlikte oldukları güçleri yanlarından uzaklaştırmamak için üzerine gitmediler bizimkiler. Menbiç'te onların elinde kaldı. Fırat Kalkanı harekâtı son ererken Suriye rejim güçlerini getirdiler. Biz oraya tekrar gireriz diye. Menbiç'e doğru harekâtı başlatınca onu yaptılar. Bu seferde Suriye ile kötü olmamak için harekât durdu. Menbiç geç kaldı." 

Hasan Kundakçı, Fırat'ın doğusundaki harekât ve diğer harekâtlarda Menbiç'in Türkiye'de kalmasının çok iyi olacağını söyledi. Bölgede terör örgütünden kurtulmanın tek çaresinin Suriye ile anlaşmak olduğunu belirten Kundakçı, şunları söyledi: "Suriye'de kendi ülkesinde böyle oluşum istemez. Terör örgütü Suriye ile birlikte olmak istedi. Suriye rejimi silahlarınızı bırakın teslim olun dedi, buna yanaşmadılar. Suriye ile Türkiye'nin şu anda düşmanlığı yok. Türkiye ile Suriye el sıkışır birlikte hareket edersek, uluslararası haklarımızdan yararlanırız, terör örgütleri geriye kaçamaz."