KKM'ye verilen parayla bir TOFAŞ bir OTOKAR kurulabilirdi. Temmuz'da rekor ödeme

KKM'ye verilen parayla bir TOFAŞ bir OTOKAR kurulabilirdi. Temmuz'da rekor ödeme
Kur Korumalı Mevduatın bütçeye olan maliyeti 60,6 milyarı aştı. Bu rakamla bir OTOKAR bir TOFAŞ kurulabiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre kur korumalı mevduat (KKM) için yılbaşından beri 60,6 milyar TL ödendi. Kur korumalı mevduatta Temmuz ayı en maliyetli ay olarak kayıtlara geçti.

Para Medya’da yer alan bilgilere göre, merkezi yönetim bütçesi Temmuz ayı sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Dövizden dönen hesaplara ödenen tutar hariç kur korumalı mevduatta kur farkı olarak bütçeden tasarruf sahiplerine ödenen tutar 23,4 milyar TL oldu.

TOFAŞ VE OTOKAR''IN PİYASA DEĞERİNİN ÜSTÜNDE

Borsada TOFAŞ’ın piyasa değeri yaklaşık 41 milyar, OTOKAR’ın ise 11 milyar civarında. Bu hesaptan yola çıktığımızda KKM maliyetinin TOFAŞ ve OTOKAR’IN piyasa değerini aştığını görülüyor.

Üretim tesisleri kurmak yerine Türkiye’nin kıt kaynakları faize gitmesi AKP’nin bozuk ekonomi modelinin an itibarıyla dönmesini sağlaması gerekiyor. Gelecekte üretimden kopuş çok büyük sorunlar açacak.

1,17 TRİLYON TL’YE YÜKSELDİ

5 ayda toplam maliyet 60,6 milyar TL olarak kaydedildi. 5 Ağustos haftası itibariyle kur korumalı mevduat 1,17 trilyon TL’ye yükseldi. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 1,58 artışla 3 trilyon 268 milyar 855 milyon 200 bin lira, yabancı para cinsinden mevduat ise yüzde 1,98 yükselişle 4 trilyon 241 milyar 920 milyon 450 bin lira oldu.

GİT GİDE ARTIYOR

Bankalarda bulunan toplam yabancı para mevduatı, geçen hafta 249 milyar 395 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 216 milyar 859 milyon doları yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında toplandı. Yurt içi yerleşiklerin toplam yabancı para mevduatındaki değişime bakıldığında, parite etkisinden arındırılmış verilerle 5 Ağustos itibarıyla 3 milyar 767 milyon dolarlık artış görüldü.

KKM için aylara göre ödenen miktarlar şöyle:

Mart: 11,7 milyar TL

Nisan: 4,6 milyar TL

Mayıs: 4,8 milyar TL

Haziran: 16,1 milyar TL

Temmuz: 23,4 milyar TL

Ekonomistler ve muhalefet, KKM’yi “Hazine’den tasarruf sahiplerine servet transferi” diyerek eleştirirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sistemin ‘çok faydalı olduğunu’ savunuyor.

KKM 

KKM, TL’deki değer kaybının önüne geçmek için Aralık 2021’de devreye konulan bir sistem. Bunda döviz kurlarının yükselmesi durumunda KKM’lerde TL tutan katılımcılara farkın Hazine veya Merkez Bankası tarafından, yani cebimizden ödenmesini esas alınıyor. Kur korumalı mevduatta hesaplar 3, 6 ve 12 aylık vadelerle açılabiliyor.

İlgili Haberler