Bankalar kar etmesin de kim kar etsin | Bankalar vatandaştan aldığı 350 milyar TL'yi yüzde 60 faizle 1,1 trilyon olarak alacak | Kur korumalı soygun

Bankalar kar etmesin de kim kar etsin | Bankalar vatandaştan aldığı 350 milyar TL'yi  yüzde 60 faizle 1,1 trilyon olarak alacak | Kur korumalı soygun
Döviz kurunda yaşanan artışla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve 20 Aralık’tan itibaren uygulanmaya başlanan ‘Kur korumalı TL mevduat’ tepki çekmeye devam ediyor. İşte sistemde dikkat çeken ayrıntılar...

Aralık 2021 ayında dövize olan talebi azaltmak ve döviz kurundaki hızlı yükselişi geri çevirmek amacıyla yeni araçlar uygulamaya konuldu.

Türkiye’de yerleşik gerçek kişilere yönelik “Kur Korumalı Vadeli TL Mevduat ve Katılma Hesapları” devreye alındı. Yani vadeye kadar beklenmesi halinde kur garantisi (desteği) verildi, bir anlamda faiz dövize endekslenmiş oldu.

Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı kapsamında bir kişinin bir bankadaki TL mevduat getirisinin, aynı süredeki dolar getirisinden daha az olursa aradaki farkın hesaplanarak devlet tarafından o kişiye aktarılmasını öngörüyor.

Bu sistem yurttaşların ödedikleri vergilerin bu şekilde özel şahıs çıkarları için kullanılması yoksuldan alıp zengine vermekle eşdeğer. 

“Kur korumalı TL vadeli mevduat” adlı finansal ürünle birkaç yüz bin kişi için on milyonlarca yurttaşın, emekçinin ödediği vergiler kanalize edilmiş durumda.

Tahvillerin bugünkü değeri 1,1 Trilyon TL

Hazine tarafından ihraç edilen tahvillerin miktarı 348 Milyar TL olsa da, bankalar açısından bu tahvillerin bugünkü değeri 1,1 Trilyon TL’ye ulaştı.

Enflasyon yükselirse ödenecek miktar daha da artması bekleniyor.

Bankaların karlılıklarını bir yılda sekiz katına çıkaran da bu tahvillerden enflasyonun patlaması ile elde ettikleri, ancak çoğunu henüz tahsil etmedikleri devasa birikmiş faizler.

Hazinenin borç stoğunda sadece 348 Milyar görünen bu tahvillerin birikmiş enflasyon farkı 750 Milyar TL. Yani bankalar vatandaştan aldığı 350 milyar TL''yi yüzde 60 faizle 750 milyar TL ''ye devlete satıyor.

İşte uygulanan faiz sarmalının ayrıntıları

Örneğin Kur Korumalı hesaptan 10 milyar TL borç veren banka karşılığında 49.46 milyar TL alıyor. Vatandaş Kur korumalı ile yüzde 16 alıyor. Eskiden bankalar yüzde 2 kendi karlarını koyuyorlardı yüzde 3''e geliyordu. Kur Korumalı Mevduat ile fark 50 puanı aşıyor. Çünkü söz konusu rakamlar enflasyona endeksli. Bankalara enflasyon farkı verilirken vatandaşa kur korumalı farkı veriliyor. Yani belli bankalar trilyonlar kazanıyor.

İşte enflasyona endeksli Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Faiz Oranları

İlgili Haberler