Kurbağaların kafa tasları hayal ettiğinizden çok daha tuhaf çıktı

Kurbağaların kafa tasları hayal ettiğinizden çok daha tuhaf çıktı
Hemen her su birikintisinde rastlayabileceğimiz kurbağaların kafa taslarının efsanelere konu olan ejderhalar gibi muazzam bir kafatasına sahip olabileceğini biliyor muydunuz?

Kurbağaların kafatasları yüzeylerinde pürüzsüz ve yuvarlak görünebilir, ancak bazı türlerin cildinin altına baktığınız zaman sivri, dikenler,omurgalar ve diğer kemikli yapılarla süslenmiş efsanevi ejderhaların kafalarına benzeyen kafatasları bulacaksınız.

beyinsizler.net'de yer alan habere göre, bilim insanları son zamanlarda zırhlı kurbağalarda kafatası evrimini ve işlevini araştıran yeni bir çalışmanın parçası olan bir dizi inanılmaz görüntüde kurbağa kafataslarının çeşitliliğinin altını çizdi.

Araştırmacıların bildirdiğine göre bu kurbağalarda kafatasları kalkan şeklinde veya olağanüstü geniş olabilir, oluklar tarafından tıkanabilir veya yenilmesine karşı ekstra koruma sağlayabilecek sivri uçlarla süslenebilir.

Florida Üniversitesi Biyoloji Bölümünde doktora adayı olan lider araştırma yazarı Daniel Paluh, görüntülerdeki yapay renklerin farklı kafatası bölgelerindeki kemik yoğunluğundaki farklılıkları gösteriyor. Daniel Paluh: ‘’Boynuzlu kurbağa Hemiphractusscutatus’un görüntüsünde, “baş iskeletinin kafatası gibi mavi kısımları, çeneler de dahil olmak üzere yeşil bölgelerden daha düşük yoğunluktadır.” diyor.

Bilinen yaklaşık olarak 7.000 kurbağa türü vardır. Araştırma için, bilim adamları bütün büyük kurbağa ailelerini temsil eden 158 türden veri topladı. Sadece kafatası şekillerinde çok fazla çeşitlilik olduğunu bulmadılar, aynı zamanda bu varyasyonların bazıları, milyonlarca yıllık evrim ile ayrılmış, farklı soylarda ortaya çıktı.

Paluh, “Örneğin, karmaşık çukur ve oluklarla desenli büyük, güçlendirilmiş kafatasları, Afrika kurbağası, Güney Amerika boynuzlu kurbağası ve Solomon Adası yaprak kurbağasında bağımsız olarak evrim geçirdi.” dedi. “Ve tüm bu türler diğer omurgalıları pusuya düşürerek yiyecek yırtıcılardır.’’

Düzleştirilmiş kafatasları bahçe aletlerine benzeyen kürek başlı ağaç kurbağaları, yaşadıkları yerdeki çatlaklara ve deliklere girişleri engellemek için başlarını kullanırlar. Paluh, kafataslarında “Yırtıcılardan koruma sağlayan çok geniş kafatası çatı kemiklerine ek olarak dikenler, sırtlar ve oluklar vardır.’’ diyor.

Paluh, “Tüm kurbağalar birbirlerine son derece benzer göründüğü için, anatomilerinin evrimini incelemek hakkında  sınırlı ilgi vardı.” dedi. “Çalışmamız, bu muhteşem hayvanların evrimi, ekolojisi ve anatomisi hakkında öğrenilecek çok şey olduğunu gösteriyor.”