Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için, Müslüman olması, akıllı ve bulûğa ermiş olması, mukim olmak yani yolcu olmaması ve belirli bir malî güce sahip olması şartları aranır.
Kurban seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Kimler kurban kesmeli, kurban eti nasıl dağıtılır? Kurbanlık hayvan seçimi, kesim şartları ve etlerin muhafazası nasıl yapılmalıdır? İşte kurbana dair merak edilen sorular
Kesilen kurbanın üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya sadaka olarak verilmek için, üçte biri evine gelen akraba ve dostlarına ikram yapılmak üzere, geriye kalan üçte biri ise evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.
Kurban kesen kimse, eğer kendisi fakir ve ihtiyaç sahibi ise, kurbanın tamamını ev halkına ayırması ve onlara yedirmeside müstehaptır. Kurban etinin tamamını bağışlamak caizdir.
Hayvan seçerken gebe ve damızlık dişi olmamasına dikkat edilmeli. Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesi bulunmalı.
Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli. Muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler ilçe müdürlüklerine teslim edilmeli.
Hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler, kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmeli.
Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar veteriner hekim kontrolünden sonra verilmeli.
Kurbanlık hayvan durgun ve halsiz olmamalı, aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalı. Besi durumu iyi, hareketleri normal olmalı.
Hayvanlar kesim öncesinde 12- 24 saat civarında dinlendirilmeli. Hayvan hakları açısından Kurban Bayramı'nda görev alan kasapların işinin ehli olmalı.
Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemeli, yüksekte kesim yapılarak kanın akışı sağlanmalı ve kesim hijyenine dikkat ederek çalışılmalı.
Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıklar çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmeli, et ve deri dahil tüm yan ürünler ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmeli.
Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar göz ardı edilmemeli. Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta, -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanabilir.
Et küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek, bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir.
Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabının en üst rafında bir gün bekletilerek çözdürme uygun seçenektir.
Halbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için mutlaka yanında C vitamininden zengin sebze ya da salata tüketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tüketiniz.