Küresel silahlanma harcamaları 1,8 trilyon dolar oldu!

Küresel silahlanma harcamaları 1,8 trilyon dolar oldu!
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün yayınladığı bir rapor, savaş ve çatışmaların boyutunu ortaya koydu. Rapora göre, dünyadaki silahlanma harcamalarına ayrılan kaynak 2018 yılında 1,8 trilyon dolara yükseldi.

Dünyada savaşlar ve bölgesel çatışmalar hızla artarken ülkelerin silahlanma harcamaları da katlanarak artıyor. Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre askeri harcamalar artıyor. 2018'de devletler askeri harcamaya bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,6 daha fazla kaynak ayırdı. Buna göre harcamalar 1.8 trilyon dolara yükseldi. En fazla askeri harcama yapan ilk beş ülke ABD, Çin, Suudi Arabistan, Hindistan ve Fransa oldu.

Bu beş ülkenin yaptığı askeri harcamalar küresel ölçekteki harcamaların yüzde 60'ına denk geliyor. ABD'nin 2010'dan bu yana ilk kez askeri harcamalara ayırdığı bütçe düştü.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, dünya ülkeleri soğuk savaş dönemi ile bile kıyaslandığında askeri harcamalara yüzde 76 daha fazla bütçe ayırıyor. SIPRI'nin raporu dünyada silah üreteminin de artışta olduğuna vurgu yapıyor.

Çin hariç dünyanın önde gelen 100 silah üretisine bakıldığında 2017'de 398 milyar dolar değerinde silah üretildi. İlk üç sırada ABD'li Lockheed Martin, Boeing ve Raytheon şirketleri yer alırken, S-400 üreticisi Rus Almaz-Antey şirketi 10. sırada yer alıyor.

Almaz-Antey satış oranını yüzde 94 oranında artırırken; bir başka Rus silah şirketi Tactical Missiles satış oranını yüzde 99 yükseltmiş durumda. SIPRI'ye göre 2018'de en fazla askeri harcama yapan 15 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.

Türkiye, 19 milyar dolarlık harcamasıyla ilk 15 ülke arasında en fazla artış gösteren ülke. Birinci sırada ise ABD bulunuyor.

2018’DE 25 MİLYON KİŞİ MÜLTECİ OLDU!

2018'in başında savaş ve çatışmalar nedeniyle 68 buçuk milyon insan yerinden, yurdundan oldu. 25 milyonu mülteci haline geldi.

Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Somali, Güneş Sudan, Suriye ve Yemen krizin en çok görüldüğü ülkeler.