''Kurtar bizi Baba'' derlerdi ''Kurtar bizi Babacan'' oldu

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) seçimlere girme hakkı kazanmak için il ve ilçe kongrelerini yapıyor. Yalova kongresini izlemek için Genel Başkan Yardımcısı Emin Ekmen ve Avukat Hüseyin Kaderoğlu ile yola çıkıp Ali Babacan''la parti otobüsünde buluştuk.

Pazaryerine giren Babacan''ın gördüğü ilgi AKP''lileri kıskandıracak yoğunluktaydı. Pazarcılar ve alışverişe gelenlerle sohbet eden Babacan''a, sık sık şöyle seslenildi:

- "Geçinemiyoruz, kurtar bizi Babacan"

Bu slogan beni 1987 yılına götürdü…

12 Eylül darbesi, siyasetçilere 1982 anayasası ile 10 yıl siyasi yasak getirmişti.

Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Alpaslan Türkeş 1983''de seçime giremediler. Ruhları şad olsun…

Kasım 1983''de Anavatan Partisi, Milliyetçi Demokrasi Partisi ve Halkçı Parti yarıştı ve Turgut Özal''ın ANAP''ı tek başına iktidar oldu.

Özal''ın, "Ortadirek" dediği dar gelirli kesim; zamlar, yüksek enflasyon, işsizlik, döviz artışları nedeniyle çok şikâyetçiydi…

12 Eylül 1987''de halk oylaması ile yasaklar kalktı. 4 lider siyasete döndü ve 29 Kasım 1987''de yapılacak milletvekili seçimi için yollara düştü…

O günlerde Demirel gittiği her yerde vatandaşlar tarafından şu slogan ve pankartlarla karşılandı:

- "Kurtar bizi baba"

Vatandaş, gördüm ki bugün yaşadığı hayat pahalılığı için DEVA lideri Ali Babacan''dan derdine deva arıyor…

- "Kurtar bizi Babacan"

 

orhan-babacan-1.jpg

 

Değerli okurlarım,

Yalova''da il kongresi, pandemiye rağmen yoğun bir katılım ile yapıldı. Babacan''ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

DEVA lideri Yalova Ticaret ve Sanayi Odası''nı da ziyaret etti.

Bir sanayici Babacan''a Türkiye''nin Avrupa Birliği politikasını hatırlatıp merhum Cumhurbaşkanı Özal''ın gümrük duvarlarını indirmesini hatırlatarak, "Ortak Pazar''a girecektik, onlar ortak oldu biz pazar" diye eleştiri yaptı.

Babacan, "Gelişmekte olan ülkeler teknolojilerini geliştirmek için bir fırsattı. Türkiye düşük kaliteli araçlar ve hatta yürüyen çamaşır makinesi yapıyordu. Ancak Özal''ın açtığı kapı sonucunda bugün Avrupa''da elektronik ve beyaz eşyada Türk malları büyük rağbet görüyor" diye konuştu.

Babacan''ın şu sözü de dikkatimi çekti:

- "Ezen de ezilen de olmamalıyız…"

Aklıma bu kez merhum Bülent Ecevit''in şu efsane sloganı geldi:

- "Ne ezen ne ezilen, insanca hakça düzen…"

Ne de olsa ODTÜ''lü diyeyim…

Değerli okurlarım,

1984 yılında yerli tam otomatik çamaşır makinesi aldık. Eşim sabah çalıştırıyor, akşam gelince bakıyoruz makine bir metre öne yürümüş.

Bir milyon 200 bin tirajlı efsane Günaydın gazetesinin başbakanlık muhabiriyim. Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Makine Mühendisi Cahit Aral''a anlatıp, ''inanmazsan eve gel de gör'' dedim.

Bakan üretici firmanın teknik heyeti ile evimize geldi yeterli çamaşır koyarak çalıştırdık.

Makine yürüdü, yaptığım fotoğraflı haber de Günaydın''ın 1. Sayfasında yayınlandı.

Özal ile yurt dışına giderken uçakta bulunan Rahmi Koç yanına davet ederek, "Yürüyen çamaşır makinesi haberine üzüldük ama yeni model üretimde bu teknik hata olmayacak" dedi.

O halde ücretsiz değişim yapın ki mağdur olmasın markanıza güvenenler dedim hak verdi ve yürüyen çamaşır makineleri yeni model ile değiştirildi.

İşte o marka 2019 yılında tam 5 milyon 673 bin 874 adet çamaşır makinesi ihraç etti.

Değerli okurlarım,

Ali Babacan esnaf ziyareti yaparken gazete bayisinin önündeki çok az sayıda gazete ile dolu olan standın önünde durdum.

Babacan''a bu durumu göstererek bu boş raflar yazılı medyanın halinin fotoğrafı acı dedim.

 

orhan-babacan-2.jpg

Babacan, "Partimizin programı ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğü ile başlar. Halkın haber alma hakkını sağlayan özgür medya gerçekleri yazmalı ki okur sayıları artsın. Aynı başlıkla çıkan ve gerçekleri yazmayan gazeteleri kim alır?" diye konuştu…

Değerli okurlarım,

DEVA lideri Babacan''a genel kurullarını ne zaman yapacaklarını da sordum.

Babacan dedi ki;

"29 ilde ve 435 ilçede teşkilatlarımızı kurduk. Aralık''ın ilk haftası yasanın gerektirdiği sayıya ulaşırız. Aralık sonu da Genel Kurulumuzu yapar seçimlere girme hakkımızı kazanırız."

Babacan ve kuruculardan eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin haber - söyleşi hariç ilk medya ziyaretlerini Yeniçağ''a yaptılar.

 

Yazarın Diğer Yazıları