Kurtulmuş'tan ilginç ABD açıklaması

Kurtulmuş'tan ilginç ABD açıklaması
Başbakan Yardımcısı  Kurtulmuş, ABD'nin YPG'ye ağır silah yardımının Erdoğan ile görüşmesinin öncesinde açıklanmasıyla ilgili, "Şu anlamda hiç olmazsa sorun önceden ortaya çıktı. Daha yararlı buluyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde açıklanan YPG'ye silah yardımıyla ilgili konuştu, "Şu anlamda hiç olmazsa sorun önceden ortaya çıktı. Daha yararlı buluyorum. Cumhurbaşkanımız 'eğer dostsak, müttefiksek bunları yapmayın' uyarısında bulunacak. ABD'nin en azından destek verdiği bu terör gruplarıyla olan ilişkilerini gözden geçireceğini ümit ediyoruz” dedi.

Kurtulmuş, İstanbul Kongre Merkezi’nde İstanbul Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 2. Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı’nın açılışında konuştu. Stantları gezen Kurtulmuş basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Numan Kurtulmuş , "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti" , "YPG’ye silah yardımı" ve "Rus menşeli füze bulunması" haberleriyle ilgili sorulara da dünyada küresel siyaset anlamında yeni bir döneme girildiğini işaret ederek, şu yanıtı verdi: "Dünya’daki bütün dengeler özellikle soğuk savaşın sona ermesinden sonra değişti. Ama henüz dünyada bir denge kurulamadı. Bugün dünyada yaşadığımız birçok karışıklığın, harbin temel sebebi de dünya siyasetindeki bu dengesizlik durumunun devam ediyor olmasıdır. Bu dengesizlikten en fazla nasibini alan başta Ortadoğu bölgesi olmak üzere bizim yakın coğrafyamızdır.  Öyle görünüyor ki bir müddet daha yakın coğrafyamızda bu denge arayışları sürecektir. Suriye krizi ve Irak’taki parçalanma, aslında dünya siyasetindeki bir parçalanmışlığın sadece birer göstergesidir. Özellikle Suriye’de 6 yıldır devam eden ilk 3 yılı iç savaş ikinci 3 yılı ise vekalet savaşları şeklinde devam eden savaşın dünya siyasetindeki bütün dengeleri bozucu bu anlamda dünyada barışın sağlanmasını engelleyici son derece tehlikeli bir pozisyona geldiğini bir kere daha ifade etmek isterim.”

'BU TERÖR GRUPLARIYLA OLAN İLİŞKİLERİNİ GÖZDEN GEÇİRECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ'

Kurtulmuş, YPG'ye silah desteği kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la yapacağı görüşmeler öncesinde ortaya çıkmasını ise şöyle değerlendirdi: "Şu anlamda hiç olmazsa sorun önceden ortaya çıktı. Daha yararlı buluyorum. Cumhurbaşkanımız elimizdeki bütün bilgileri ve belgeleri, Türkiye'nin bu perspektifini detaylı bir şekilde şehirler üzerinde konuşarak Trump'la bunları paylaşacak. Eğer dostsak, müttefiksek bunları yapmayın uyarısında bulunacak. Yapılan bu  PYD ile sıkı iş birliğinin Türkiye'deki 80 milyonu ne kadar rahatsız ettiğini ve Türkiye-Amerikan ilişkilerine ne kadar zarar verdiğini kendisiyle de paylaşacak diye düşünüyorum.
Görüşmelerde ve sonunda da ortaya çıkan bu yanlış görüntülerin düzeltileceğini, Suriye bağlamında Amerika Birleşik Devletlerinin ittifak içerisinde olduğu, en azından destek verdiği bu terör gruplarıyla olan ilişkilerini gözden geçireceğini ümit ediyoruz.”

İlgili Haberler