Kurtuluş inşatta mı?

Ali Ağaoğlu nerede?

Neredeyse son bir yıldır ne televizyonlara çıkıyor ne de gazetelerde hakkında haber yapılıyor.

Bir dönem kendi inşaat projelerinin reklamına çıkacak kadar şöhret olan bu ünlü müteahhitten bir süredir ses seda çıkmıyor.

Oysa oğluna kızıp, milyonluk teknesini kırıp parçalaması, yaptığı sitenin yönetimini ele geçirmek isteyen gruba helikopterle gidip kavga etmesi hep haber olmuştu.

En son 2 yıl önce yabancı bir televizyon şirketine boğazdaki lüks villasında röportaj vermişti.

Şimdi ortalıkta yok!

Hayatta ve sağlıklı olduğunu duydum o kadar!

Ortalıkta olmayan sadece Ali Ağaoğlu mu?

Daha onlarca müteahhit yok! Boğazda yemek için gittiği lüks restoranın otopark görevlilerine 100'er dolar bahşiş veren müteahhitlerde yok.

Sırra kadem bastılar!

Tabii ki bir de paraları alıp kaçan müteahhitler var. Onlar tamamen kayıp. Kimse haber alamıyor.

İstanbul'un her köşe başında saçma sapan evler ve dükkanlar yapan, fazla kat çıkıp "nasıl olsa imar affı çıkar" diye onu bile satan Karadenizli müteahhitlerde yok. Sanırım onlar artık "harç bitti yapı paydos" mantığı ile evlerine döndüler.

Tüm bunlar gösteriyor ki, Türkiye'de 15 yıldır süren inşaat çılgınlığının sonuna gelindi.

Tıpkı bir dönem Amerika'nın vahşi batısında yaşanan "altına hücum gibi" müteahhitlerde İstanbul'a akın etmişti. Yine altın arayıcıları gibi buldukları hep yeşil alana kazmayı sallamışlardı.

Sonuçta İstanbul'da bitti inşaatta bitti.

İnşaat işinin bittiğini en iyi anlayan Karadenizli müteahhitlerin ortadan kaybolması.

Anlamayan ise AKP iktidarı. Halen Türkiye'yi inşaat ile büyütmeye, ekonomik krizden inşaatla çıkartmaya çalışıyor.

Oysa bugün yaşanan krizin nedeni inşaattır. Elin sıcak parasını toprağa gömdük ve toprak maalesef artık mahsul vermiyor. Toprağa tohum yerine beton ve demir atarsan bina çıkar. İşte o binalar Türkiye'nin artık karnını doyurmuyor.

Türkiye'yi ekonomik krizden çıkartmaya çalışan Hazine ve Ekonomi Bakanı Albayrak, geçen hafta bir tweet atarak İstanbul Finans Merkezi'nin en kısa sürede faaliyete geçeceğini söyledi. Bakan Albayrak twitter hesabından yaptığı açıklamada "Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn. Murat Kurum ile, tüm ilgili kurum, müteahhit ve bürokratların katılımıyla İstanbul Finans Merkezi toplantımızı gerçekleştirdik. İstanbul'a yakışan finans merkezini en kısa sürede ülkemize kazandıracağız" yazdı.

Tabii ki bina maketleri önünde çekilmiş bir de fotoğraf koydu.

Tüm bunlar gösteriyor ki, hükümet halen kurtuluşu toprağa tohum atmak yerini inşaat yapmada bulduğunu.

Türkiye'nin değişik bölgelerindeki Merkez Bankası'nı, borsayı, SPK'yı, BDDK'yı ve bankaları bir araya getirseniz ne olur ki?

Bunlar bir arada olunca bütün yabancı yatırımcılar "dünyada mekân "diyerek Türkiye'ye milyarlarca dolar mı aktaracaklar?

Türkiye son bir yıldır üretmiyor. Sanayi üretimi düştü, tarım deseniz bitik durumda. Hükümetin sanayiciye ve çiftçiye yönelik tek bir yatırımı var mı? Mesela sanayiciye düşük fiyatlı elektrik mi verildi ya da üretimi teşvik için ne yapıldı?

Ya çiftçi? Bodrum'da lüks yatlara yarı fiyatına mazot verilirken çiftçiye her gün zam yapılarak verildi. Tarım ilaçlarının fiyatları bir yıl öncesine kadar yüzde 100 arttı. Türkiye soğana ve patatese muhtaç hale geldi. Mısır'ın kokmuş ve çürümüş soğanı tanzim diye satılıyor.

Bunlara tek bir kuruşluk yatırım yapılmaz iken, bakıyorsunuz sürekli müteahhitlere yönelik teşvikler ve gayretler.

Harcın bittiğini görüp yapıyı paydos eden müteahhit anladı ama hükümet halen anlayamadı.

İnşaat işi bitti! Bırakın inadı da tarım ve sanayi üretimi seferberliği ilan edin. Çünkü Türkiye'yi krizden çıkartacak tek şey binalar değil üretimdir.

 

Yazarın Diğer Yazıları