İbn-i Sina bile öve öve bitiremedi. Cildi pırıl pırıl yapıyor. Vücuttaki kasları besliyor

İbn-i Sina bile öve öve bitiremedi. Cildi pırıl pırıl yapıyor. Vücuttaki kasları besliyor
Tıbbın babası olarak bilinen İbn-i Sina’nın önerdiği besinler arasında yer olan kuru kayısının faydaları saymakla bitmiyor… Günde 100 gram yenmesi önerilen kuru kaysının cildin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yardımcı olduğu vurgulandı. Ayrıca kuru kaysının kas fonksiyonlarının korunmasına destek olduğu da biliniyor. Kuru kaysıyla ilgili tüm detaylar haberimizde…

İnsanların alternatif tıp olarak doğaya yönelmesi hangi besinleri tüketmemiz gerektiğini de beraberinde getirdi. Birçok uzman farklı besinler önerirken tıbbın babası olarak bilinen İbn-i Sina’nın da yıllar öncesinden önerdiği besinler de dikkat çekti.

İbn-i Sina’nın modern Batı tıbbının kaynaklarından biri olan ''Tıbbın Kanunu'' isimli eserine dahi konu olan kuru kayısın ise faydaları saymakla bitmiyor.
İşte kuru kaysınla ilgili tüm detaylar…

KURU KAYSI NEDİR?

Kuru kayısı, geleneksel bir kuru meyve türüdür. Sülfür dioksit (SO₂) ile işlendiğinde renk canlı turuncu olur. Kükürt buharı ile işlem görmemiş organik meyvenin rengi daha koyu ve daha kaba bir dokuya sahiptir. Genel olarak, renk ne kadar açık olursa SO2 içeriği o kadar yüksek olur.
Kayısı, Orta Asya''da antik çağlardan beri yetiştirilmektedir ve kuru kayısı İpek Yolu''nun önemli bir ürünüydü. Uzun raf ömürleri nedeniyle çok uzak mesafelere taşınabilirler. 20. yüzyıldan önce, Osmanlı, Pers ve Rus İmparatorluklarında her yerde bulunurlardı. Daha yakın zamanlarda Kaliforniya, Türkiye''nin yerini almadan önce en büyük üreticiydi ve burada üretimin yaklaşık %95''i Malatya İli tarafından sağlanıyordu.

KURU KAYISININ FAYDALARI

-Cilt Parlaklığı Verir

Kuru kayısı yağı, cilt sağlığı için faydalıdır. Cildin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yardımcı olan kuru kayısı, cildi canlandırır. Kuru kayısının cilt üzerindeki etkileri bunlarla sınırlı değildir. Kuru kayısı suyu, egzama, uyuz ve güneş yanığından kaynaklanan kaşıntıyı tedavi etmeye yardımcı olabilir. Cilt problemlerinin tedavisinde destekçidir.

-Kasları Besler

Kuru kayısı, potasyum açısından en zengin meyvelerden biridir. Bu da kuru kayısıyı, metabolizmayı güçlendirmede, organ ve dokuların iyileştirilmesinde güçlü kılar. Potasyum, kan gelişimi ve büyümede önemli bir rol oynar. Ayrıca protein sentezi için de faydalıdır.

-Kanın pıhtılaşmasını sağlamaya destek

-Tansiyon kontrolü sağlayabilir

-Solunum yollarını rahatlatabilir

-Kan seviyelerini iyileştirebilir

-Göz sağlığını korur

-Kalp ritmini düzenler

-Hamilelikte tüketilebilir

-Sindirim sistemini temizler

-Kuru kayısıdaki minerallerden faydalanın

GÜNDE KAÇ KAYISI YENMELİ?

Her 100 gramında 48 kalori olan bu meyve ölçülü tüketilmelidir. 1 kase yenen yaş meyvenin kuru halinin tüketilmesi durumunda bu oranın yarım kase olması gerektiği bilinir. Özellikle spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağı olabilecek kuru kayısıyı, günde 4 adetten fazla tüketmemek önemlidir. Diyabet hastalarının taze kayısı yemeleri tavsiye edilir. Diyabet hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan kayısı yemeyin.

FAZLA KURU KAYISI YEMEK ZARARLI MIDIR?

Kuru kayısının faydaları saymakla bitmez. Ancak kuru kayısının aşırı tüketilmesi sorunlara sebep olabilir. Kayısıdaki diyet lifi, vitamin ve mineraller kuruduğunda konsantre olur. Ancak öte yandan kalorisi artar. Bu da kilo kontrolü konusunda sorun yaratabilir. Sağlıklı olsa da içerdiği şeker nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir. Kan şekerini yükseltmemesi için kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

Ayrıca kayısı çekirdeği faydaları da tartışma konusudur. Kanser tedavisi için kullanılabileceği iddia edilen kayısı çekirdeğindeki amigdalin maddesi (B17 vitamini ve laetril olarak da bilinir) olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu maddenin aşırı tüketimi kusma, baş dönmesi, terleme ve baygınlık gibi semptomlara neden olup ciddi sonuçlar yaratabileceğinden fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Kanser tedavisindeki faydası henüz kanıtlanmamış olan kayısı çekirdeğini tüketmeden doktorunuza danışın.

KAYISI ZAYIFLATIR MI?

Kuru kayısı içerdiği diyet lifi sayesinde beslenmenizde yer verebileceğiniz bir besindir. Ancak “kayısı zayıflatır” gibi bir iddia doğruluğu kanıtlanmamış bir iddiadır. Ayrıca kuru kayısı kalorisi, kilo vermeye çalışıyorsanız sorun teşkil edebilir. Bu noktada taze kayısı tüketmeniz daha doğru olacaktır.

İlgili Haberler