Kuru soğan ve "Çifte Mavi Bayrak"

Moskova'da turluyorum. Erken kalktığım için, katılacağım toplantıya epey vakit var. Anlayacağınız zaman sorunum yok. En çok ilgimi çeken Gum'lar. Bu devlet tanzim satış mağazalarının önünde ne zaman kuyruk görsem mutlaka bir ürün gelmiş demektir. Önümdekinden bir kadın fırladı. Abartmıyorum, iki eliyle tuttuğu şey koca bir hıyar. Koşmaya başladı. Hiçbir yere bakmıyor. Yüzündeki mutluluk ifadesiyle o devasa şeye takılıp kalmış. Hızla yanımdan geçti ve uzaklaştı.

Kendi kendime sordum "Bu hıyar azmanıyla tüm mutfak meselesini halletti mi?"

Nereden nereye geldik farkında mısınız? SSCB'nin hâline üzülürken, düştüğümüz duruma bakın. Dün Salı Pazarı turu attım. Sebep de soğan bulabilmekti. Çünkü üç gündür kayıp. Sanki yer yarıldı içine düştü. A 101'de, BİM'de yok. Vaz geçtik 2 liralıktan, 6 liralığı bile yok.

Seçim meselesi

Büyükçekmece'deki pazarlardan Salı'yı tercih ederim. Belki de Balat'tan alıştığım aynı ismin şuur altıma yerleşmesi. Ataninem'in tanımlamasıyla gördüğüm manzara ateş pahası. Soğan tezgâhındaki ufacık etikete yanaştım; 7 LİRA. Biraz durakladım. Kimler alacak diye merak ediyorum. Bakan söylene söylene gitti. Hatta yaşlı başlı kadınların kalaylamalarını dinledim. Burada ispiyoncular görevlendirilse, Cumhurbaşkanımız adına açılan hakaret davalarına epey ilaveler olurdu. Ben de daha fazla bekleyemedim. Zaten ayaklarım Galatasaray forvetleri gibi. Çalışmıyor. Geldiğim gibi minibüsle döndüm.

Birkaç fiyat daha

Peki İran'dan ithal ettiklerimize ne oldu? Ne çabuk tükendiler ki, düşman ilan ettiğimiz Sisi'nin ocağına düştük. Sayın Ak Parti Genel Başkanı "Bunlar mutluluk kuyruğu" derken buna inanıyor mu?

Yoksa Türk medyasında ilk defa yokluk edebiyatını soğanla başlatanlardan biriyim. "Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana"yı notalara döken Aşık Mahzuni Şerif'e dualarımı tekrarlıyorum. Bunu saz ekipsiz icra eden Rıza Zelyut'a da selamlarımı gönderiyorum.

Yeniden başa

Yine Salı Pazarı'na dönecek olursam salatalığın kilosu 12,00 lira. Üç liralık domatesi gören varsa, haber versin. En ucuzu 6 TL. Bunların özelliği cacığa da doğrayabilmeniz! Ana malzeme sarmısak ise, uçmuş, 30 liraya kadar olanlar mevcut. Kapya kırmızı yağlı biber, tahtından indirilemeyenlerden. En ucuzunun kilosu 9,95. Kıvırcık ya da marulun tanesi, patlıcan da uçanlardan. Assolistleri tabii ki Taşköprü. Dünyanın en güzel ürünü. Bundaki fazla artış, biraz da mevsimden. Taze ürünle birlikte etiketler daha makul seviyeye iner. Neredeyse yenileri çıkacak. Siz de onlar gelene kadar, cacık yerine ayranla idare edin.

Soğana fena taktım. Birden aklıma tekrar ani yok oluşu geldi. Yoksa, "vatandaş da mı stokçuluğa başladı"...

Sürpriz ziyaretçi

Cumhurun İBB Başkan adayı Binali Yıldırım'ın Büyükçekmece'yi ziyaretinin bir gün öne alınmasına ne diyorsunuz? Eğer Salı günü teşrif etseydi durum karışırdı. Hele pazara çıksaydı vatandaşın "kalaycı" diye bağırışlarına tanık olabilirdi.

Yıldırım'ın yanında Mevlüt Uysal olduğu halde yaptığı konuşmaların bir bölümünde ağzım açık kaldı. "Büyükçekmece'ye metrobüs getireceğiz". Bugüne kadar neden gerçekleştirmediler. Bunu engelleyenlerden biri olan İBB'nin vekil başkanı Uysal da yanı başında dinlemedeydi.

Bütün iş 5-6 durak yapmaktı. Hepsi bu kadar. Bir de ilçenin plajlarına "Mavi Bayrak alacağız" sözüne güldüm. Yıldırım, bu bayrağı yıllar önce alınanın yanına mı asacak? Bu kadarına da pes doğrusu.

Öteki konuları hızla geçeyim. Rekabet Kurumu'nun açıklamasına bayıldım; "23 market zincirine soruşturma başlattık". Gerekçe ise iki cümlede "Sebze-meyve fiyatları. Aşırı zamlar". Vatandaşın kazıklanmasından hiç söz edilmiyor.

Bu defaki besteyi İYİ Parti Genel Başkanı yaptı. Biraz Aşık Mahzuni'den intihal olsa da fena değil:

"Yiğit muhtaç olmuş, soğansız ve domatessiz MENEMEN'e". Akşener Bacı buna biraz daha ilave yapabilir; "ona da siz yardımcı olun"!

Şair Erdoğan

Ak Parti Genel Başkanı bir süredir sokak manicileri gibi oldu. Programında yer alan kentlere gitmeden önce mutlaka yöreye ait dizeler bulup, ezberliyor. Bu da önemli bir propaganda aracı. Allah için güzel hitabetini bu şekilde zenginleştirdiğinin de farkında. Kimileri bayılıyor, kimileri ters yüz edip sosyal medyaya kaydediyor.

GÜNÜN SÖZÜ

Gerçek, göz ardı edilince ortadan kalkmaz. Aldous Huxley

Yazarın Diğer Yazıları