Kurumların vatandaşı engellemesi hak ihlalidir

Kurumların vatandaşı engellemesi hak ihlalidir

İçişleri Bakanı Soylu''nun yanlış bir Kovid-19 önlemi kararı nedeniyle istifa ettiği geceyi hatırlarsınız; Cumhurbaşkanı Erdoğan istifayı kabul etmeyince, pek çok AKP''li siyasetçi Bakan Soylu''ya destek twitleri atmış, olayı kutlamıştı. İşte Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan da o destek veren siyasetçilerden biri olarak, "REİS noktayı koydu. Durmak yok yola devam. Emrindeyiz Sayın Bakanım" şeklinde paylaşımda bulunmuş; bu paylaşıma eleştirel bir yorum getiren vatandaş ise, belediyenin ve başkanın sosyal medya hesaplarından engellenmişti ve hukukçu olan vatandaş konuyu yargıya taşımıştı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TÜİK''i ziyaret etmek istediğinde içeri alınmayınca, idari yargıda sonuçlanan yukarıdaki mesele için mahkemenin yeni verilmiş kararını ve bilgi edinme hakkını bir hatırlayalım, hatırlatalım isterim…

Zonguldak Belediye Başkanı-Twitter Olayı

Besbelli, bulunduğu pozisyonun özelliklerini ve özerklik ilkesini unutan Zonguldak Belediye Başkanı Alan''a karşı bir vatandaş, "Sayın Alan, sevginizi gösterme adına bu şekilde paylaşım yapmış olduğunuz anlaşılmakta ise de merkez yönetimi temsil eden bakanın yerel yönetim üzerinde alt/üst ilişkisi olmaması sebepli ve olası bir hukuki inceleme soruşturma izni verecek kişi olması sebepli, paylaşım hatalıdır" şeklinde seviyeli ve hakaret içermeyen bir yorum yapmış, ancak bu kibar şekilde yapılan eleştirel yorum dahi kabul buyurulmamış, yorumu yapan vatandaş, hem Zonguldak Belediye Başkanı Alan''ın Twitter hesabından hem de Zonguldak Belediyesi''nin resmi Twitter hesabından engellenmişti.

Bunun üzerine vatandaş önce CİMER''e başvurmuş ve belediyeden "Resmî Twitter hesabı olmadığı zamanlarda duyurulara nasıl ulaşıyor idiyse aynı kanalları kullanabileceği" cevabını almıştı. Devamında, siyasi görüşleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayarak hak ihlali yaşadığı iddiasındaki vatandaş, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu''na hak ihlalinin giderilmesi için başvuruda bulunmuş; ikameti İstanbul''da olan kişinin Zonguldak Belediyesi hizmetleriyle arasında menfaat ilişkisi bulunmadığı, başka kanallarla bilgi edinebileceği gerekçeleriyle başvurusu reddedilmişti.

Bu ret kararının üzerine ise, vatandaş konuyu yargıya taşıyarak, Ankara 9. İdare Mahkemesi''nde dava açmıştı. İşte o dava sonuçlandı ve mahkeme, söz konusu Twitter hesabının kamusal nitelik taşıdığından hareketle, vatandaşın belediyenin hesabından engellenmesini "kamusal alana katılmaktan dışlama" olarak niteledi.

Kamu kurumlarının vatandaşı engellemesi, bilgi edinme hakkının ihlali anlamına gelir, dedi.

Bilgi edinme hakkı

Nitekim, hükümet destekçisi veya muhalif fark etmeksizin her bireyin bilgi edinme hakkı vardır.

TÜİK de toplumun tüm kesimlerini etkileyen en büyük verileri toplayan kurumdur ve bu veriler, TÜİK tarafından bilimsel süreçler izlenerek toplanır. Bu sebeple, yayınladığı verileri denetleyecek bağımsız başkaca bir kurum bulunmayan TÜİK''in bilime dayalı ve idari baskılardan uzak faaliyet yürütmesi beklenir.

Pek tabii, kendi güvenilirliği açısından, kapısına kimse gelmeden de doğru ve güvenilir verileri şeffaf olarak sunması da beklenir.

Bu açıdan, vatandaş, elini kolunu sallayarak TÜİK binasına gidebilir, başkan, başkan yardımcısı, müdür veyahut herhangi bir yetkili kişi tarafından ağırlanır, sorularına makul cevaplar verilir; böylece, kurum güvenliği perçinlenmiş, vatandaş da bilgi edinme hakkı dahilinde şeffaf bir yönetim altında aydınlanmış olur.

Hem bir vatandaş hem de ülkenin en çok oy oranına sahip ikinci partisinin genel başkanı olarak Kemal Kılıçdaroğlu da TÜİK binasına gidip, pek ala bilgi alabilir. Bu, "mekan basmak" anlamına gelmediği gibi, devlete dair bilgilerin yarınların olası iktidarınca bilinmesine katkı sağlayarak, sürekliliği baki olan devletin yararına katkı sağlar.

Her iki olay da bugün Türkiye''de kurum idarecilerinin yaklaşımlarını göstermesi ve demokrasinin geldiği hâl açısından ibretliktir.

Yazarın Diğer Yazıları