Kuş gribi yeniden mi patlıyor?

Kuş gribi yeniden mi patlıyor?
Geçen hafta H5N8 virüsüne rastlandığını duyuran Tahran yönetimi, bugün yüzbinlerce tavuğun itlaf edildiğini duyurdu.

İran Veterinerlik Kurumu Başkanı Mehdi Halac, Tahran'ın doğusundaki Melard ilçesinde dört çiftlikte kuş gribi tespit edildiğini söyledi. Halac'ın verdiği bilgiye göre, yüksek düzeyde rastlanan H5N8 virüsü nedeniyle 513 binin üzerinde tavuk itlaf edildi. İran, veteriner gözetimi olmaksızın kümes hayvanlarının bir yerden başka bir yere nakledilmesini de yasakladı.

JAPONYA ÇİFTLİKLERİ İLAÇLIYOR

Yaz sonunda Rusya'da ortaya çıkan kuş gribi, son olarak Japonya'da yüksek bulaşıcı riskiyle ortaya çıkmıştı. Japon sağlık yetkilileri, Niigata'daki çiftliklerde tespit edilen H5 virüsünün 40 tavuğu öldürmesi üzerine 310 bin hayvanı itlaf edilmek üzere ayırdı. Aomori'de ise ördeklerde kuş gribine rastlandı, 165 bin hayvan itlaf edilecek. Kyodo haber Ajansı da, Niagata'daki çiftliklerin dezenfekte görüntülerini dünya ile paylaşmıştı. Fotoğraflarda, özel giysileriyle çiftlikleri ilaçlayan ve incelemeler yapan onlarca görevli yer alıyordu.

FRANSA'YA SIÇRADI

Avrupa'da ise salgın kıtanın en büyük kanatlı hayvan üreticisi Fransa'ya sıçradı. Fransa Tarım Bakanlığı, ülkenin kuzeyinde H5N8 virüsünün tespit edildiğini açıkladı. Pas-de-Calais bölgesinde su kuşlarının avlanmasında yararlanılan 20 yaban ördeğinde ortaya çıkan virüs, daha sonra kümes hayvanlarına bulaştı. Bakanlık, "Bu gözardı edemeyeceğimiz bir risk. Bu yüzden de tüm çiftçiler virüsün yabani hayvanlardan çiftlik hayvanlarımıza geçmesini önlemek için gerekli önlemleri alıyor" açıklamasını yaptı. Rusya'dan Avrupa'ya yayılan kuş gribi, son birkaç ayda Hırvatistan, Almanya, Hollanda, Danimarka, Avusturya, İsviçre, Polonya, İsveç ve Macaristan'da görüldü. Ortadoğu ülkelerinden İsrail'de de benzer vakalar tespit edilmişti. 2003 ila 2007 yılları arasında 167 kişinin ölümüne yol açan kuş gribi, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yabani kuşlardan yerli kanatlılara bulaşıyor.