Kuş muyuz balık mı?

Ülkesinde "Ne Amerika ne Rusya ne Çin!" felsefesiyle her zaman emperyalizme karşı durmuş bir spor adamı olarak, Rusya''nın Ukrayna saldırısında spor kamuoyunun ne tepki vereceğini merakla takip ettim. Zira ben, çok da anlamayanların küçümsediği sporun savaş ve saldırganlıklar karşısındaki gücüne inanıyordum. Ülkemizdeki sportif kuruluşlar hariç, şu ana kadar bu emperyalist saldırıya dünyadaki spor kamuoyunun tepkisini de izledim ve çok olumlu buldum. Bir yandan AB ve ABD''nin "hikayemsi ve renksiz" siyasi açıklamaları karşısında, aşağıda örneklerini vereceğim spor kamuoyunun "köşeli  tavrını" da takdirle karşılarken, bizimkilerin yine bu konuda da "kuş ya da balık" olma kararsızlığına gülümsedim. Gülümsedim çünkü tabii halleriydi. Böyle bir "irade ve yetişme tarzları" hiç olmamıştı.

Nasıl mı? Buyrun;

Ruslar''ın Ukrayna''yı bombalamasından sonra;

* Uzun zamandır Uluslararası Judo Federasyonu onursal başkanı olarak anılan Putin''in bu unvanı geri alındı.

* Başta UEFA ve FIFA, Rusya ile ilgili en reel adımları atıp kararlar alırken, Çekya, İsveç ve Polonya Futbol Federasyonları da Dünya Kupası Play-Off müsabakalarında Rusya ile oynamak istemediklerini açıkladılar.

* Bu vesile ile de UEFA bu sezon St. Petersburg''da oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinin Fransa''ya alındığını ilan etti.

* Formula 1, Rusya Grand Prix''sinin iptal edildiğini açıkladı.

* Bundesliga ekibi Schalke 04, kendilerinin forma sponsoru olan Rus Gazprom''un logosunu formasından çıkarttı.

* Barcelona, THY Avrupa Ligi''nde Zenit müsabakası için St. Petersburg''a gitmeyeceğini açıkladı.

* Dinamo Kiev''in hocası Lucescu, Rus saldırısı sonrası Ukrayna Ligi''nin bir ay ertelenmesine rağmen ülkesi Romanya''ya dönmeyeceğini Ukrayna''yı terk etmeyeceğini açıkladı. (Sonradan kulübünün isteği ile ülkesine gitti.)

* Almanya''daki THY Avrupa Ligi yayıncısı Magenta, Rus takımı CSKA Moskova ile karşılaşacak Bayern Münih''in maçını yayınlamayacağını ilan etti.

* Dinamo Kiev''de forma giyen Brezilyalı futbolcular ve aileleri Ukrayna''ya yardım çağrısında bulunarak saldırıyı protesto ettiler.

Peki dünya böyle davranırken biz ne ettik? Mesela TFF ne dedi? Hiç duymadım, safa yattı. Dilleri lal! Niye? Yukarıda dedik ya, onlarda böyle bir spor kültürü olmadığı gibi, hayatlarında böyle bir toplumsal mücadeleleri de hiç olmamış. Başka? Bunların "yalnız yiyenin yalnız öleceğinden" haberleri de yok...

Yazarın Diğer Yazıları