Kuva-yı Milliye; yeniden

Yunan mitolojisine göre Tanrılar yok etmek istediklerini önce gülünç hale getirirlermiş. Recep Tayyip Erdoğan’ın akil adamlar dediği, aslında Vahdettin’in ve Damat Ferit’in Mustafa Kemal harekatına karşı sevk ettiği heyeti nasiha veya bir bakıma seyyar harikalar kumpanyası. Her gittiği yerde en azından ilgisizlikle en fazla tepkiyle karşılaşıyor. Erdoğan bu hareketiyle kendini çok gülünç duruma soktu. 23 Nisan Türk tarihinin en önemli günlerinden biriydi. Ben kendi hayatımda hiçbir böyle önemli günde devlet büyüklerinin, hükümet başkanlarının Anıtkabir’e gidip kutsal görevlerini yapmamak için bahanelere sığındıklarını hatırlamıyorum. Ama tabii Erdoğan’ın maksadı malum. Türkiye Cumhuriyeti’ni, hatta Türk adını bütün simgeleriyle kaldırmak. Mesela Türkiye Cumhuriyeti rumuzunu dahi...
Kendileri bu önemli günün yıldönümünde Anıtkabir’e nezle olduğunu bahane ederek gelmedi. Acaba, Ata’nın huzurunda ‘sap gibi’ durmak istemediği için mi gitmedi?.. Fakat ülkede tepkiler onun bu hareketlerine karşı gittikçe artıyor. Mesela Milli Merkez Hareketi artıyor. Erdoğan’ın artık istibdada varan ve sebebi malum hareketleri karşısında ülkede kıpırdanmalar başladı.

 


***

 


Erdoğan bilmeli ki onu asıl devirecek olan çapulcular dediği ve yalaka olmayan gazetecilerdir. Ama ben gene kendi yaşadıklarımdan şunu söylemeliyim. Aslında hiçbir şekilde ne konuşma terbiyesi, ne de milliyetçiliği ile Erdoğan’a benzetilemeyecek olan Menderes döneminde iktidarını aslında askerler değil, kendisinin maalesef bazı zamane yalakalarına uyarak gazetecilere karşı uyguladığı, bazı muhalif gazetecilerin Ankara Hilton denilen ‘Ankara cezaevine tıkıldığı’ uygulamalar zemininde basın devirmişti. Ben kendi kulaklarımla işittim. Zamanın yalakalarından birinin Menderes’e ‘Efendim gazeteleri kapatmak yetmez, matbaaları da kapatmalı’ dediğinin tanığıyım. Bugün Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyetini, simgeleriyle her şeyiyle dönüştürmek gayretlerine karşı tecrübeli bir devlet adamı olan Hüsamettin Cindoruk’un inisiyatifi ile ülkenin aklı başında aydınlarının önderliğinde bir Milli Merkez Hareketi, faaliyete geçmiş bulunuyor. Bu hareketin amacı Türkiye’de güç zamanda olduğu gibi milli birliği sağlamak ve sonunda gerekirse bir milli hükümet kurmak. Ve bu da Erdoğan’ın sonu olur. Kısacası sonun başlangıcına geliniyor artık.

 


***

 


27 Mayıs öncesi basınla ilgili garabetlerden biri zamanın iktidarının, basını ıslah için bir teşkilat kurması idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu teklifin görüşüldüğü sırada çileden çıkan zamanın muhalefet lideri eski cumhurbaşkanı, başbakan ‘artık sizi ben bile kurtaramam’ demişti. Türkiye asıl, ülkeyi bu adamlardan kurtaracak akil adamları bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları