Kuvvacı babanın oğlu...

1930 Kıbrıs doğumlu...

1960'ta Türk ve Rumların ortaklaşa kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Sayıştay Başkanlığı, 1967'den 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'na ve sonrasında KKTC'nin ilan edildiği 1983'e kadar Kıbrıslı Türklerin Maliye Bakanlığı'nı yaptı.

Türkiye sevdalısı ve ömrünü Kıbrıslı Türklere ve ekonomiye adamış bir adam.

 "Karanlık günlerin Bakanı" olarak anılır.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1960 Londra ve Zürih anlaşmalarında Türk heyetinin ekonomi danışmanıydı. Rumların Türkleri yönetimden uzaklaştırıp kamplara hapsettiği 1963'ten 1974'e kadar 11 yıl boyunca çok zor durumdaki  Türk toplumunu ekonomik olarak ayakta tutan gizli kahramanı oldu. Türk Mukavemet Teşkilatı'nın da 'kasası' görevini üstlendi. Kıbrıs Barış Harekâtı'na kadar sıkıntılı geçen yılları, "O günlerde Kıbrıslı Türklerin Maliye Bakanı olmak çok zor bir görevdi. Türkiye'den başka yardım yapan yok. Türklerin kendi geliri de çok kısıtlı. Rauf Denktaş'ı, hayatta kalmak için her Türk memur ailesinin maaşını 30 Kıbrıs Lirası ile sabit hale getirmeye ikna ettim. Bir evde karı koca iki kişi çalışıyorsa, maaşları 15'er lira olacaktı. Yani her haneye toplamda aynı maaş, bu parayla karın bile doyurmak güçtü" diye anlattı.

Doğu Akdeniz'i tek yanlı parselleyen Rumların 1960'ta Kıbrıs Merkez Bankası'na alınan 14 tonluk altın rezervini satışa çıkarmasına isyan etti; "Doğalgaz ve altın rezervi gibi kamu kaynaklarında Türklerin payı var. Kimin malını kime satıyorlar" dedi.

Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) yeminli üyelerinden biri olarak teşkilat döneminde de mesleki bilgisiyle hizmet verdi ... Teşkilat bütçesinin kontrolörlüğünü yaptı... "Her ay Türkiye Genelkurmay'a rapor gönderdim" dedi...

1984'te de Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'ne üye atandı. Bu görevi 21 yıl kesintisiz sürdürdü 2006 başında emekli oluncaya dek.

"İsteyerek, gönlümle hizmet ettim, emek verdim. Sanıldığı gibi iyi paralar da almadım. AET ile ilişkileri yürüten heyette görev alırken uzun süre para almadım. Kayıplar Komitesi'ndeki üyeliğim karşılığında da sanıldığı gibi değildi maaşım. En son maaşı 2005 sonunda aldım, 1.5 milyar TL..." sözleri hala hafızalardadır.

"Bizim nesil hep zorluklar içinde yaşadı, gençliğimiz mücadele yılları içinde geçti. Çok acılar gördük, çok deneyimler paylaştık, çok haksızlıklara tanıklık ettik... Hayatımın bu son döneminde istikrarlı bir ortamda, barış ortamında yaşamak isterdim... Kapsamlı, adil çözüm olsun ve biz de hayatımızın son günlerinde olsun istikrarlı ortamda yaşayalım. Evlatlarımız, torunlarımız bizim gibi sıkıntı çekmesin"...

Bu sözlerde ona ait... Kim bu adam?..

Kıbrıs Türkünün Kuvayı Milliyesi Türk Mukavemet Teşkilatına rahmetli Rauf Denktaş tarafından alınmış ve onun hep güvendiği isim olmuş bir adam. Rüstem Tatar...

***

KKTC Hükümeti 1974'den beri kapalı olan Maraş'ı açma kararı aldı.

"Maraş bizim topraklarımız içindedir ve orayı koruyan da bizim ordumuzdur. Türkiye'nin bilgisiyle bu yola girilmiştir. Kıbrıs'ta federal zeminli bir anlaşma zemini kalmamıştır. Müzakere masasına oturulacaksa yeni alternatiflerle oturulacaktır. Kıbrıs Türk halkı egemen bir halktır ve iki ayrı bir devlet temelinde sürdürülebilir bir anlaşmaya vardır. Bu saatten sonra kimse Kıbrıs Türkünü bir ortaklık cumhuriyetine itemez. Kıbrıs Türkü'nün buna onay vereceğini düşünmüyorum."

Kim bu sözlerin sahibi?..

"Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin de hakları vardır. Yavuz ve Fatih gemileri bizim bölgelerimizde araştırma yapıyor. Türkiye hukuk içerisinde hareket ediyor. Rumların bunu hazmetmesi gerekiyor."

Nereden kimden geliyor bu hasret kaldığımız ses?..

O Kuvvacının  oğlundan... Rüstem Tatar'ın oğlu  KKTC Başbakanı Ersin Tatar'dan...

"Yes be annem"cilerin desteği ile Türk toprağı Maraş Rumlara veriliyordu. Allah'tan Rumlar Annan planına "hayır" dedi de Maraş'ı kurtardık!..

Kuvvacı Rüstem oğlu Ersin Tatar...

"Yes be annem"cileri haşat etti...

Federasyonculara hak ettiği dersi verdi, çökertti. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın  oldukça canı sıkıldı... Büyük dava adamı Rauf Denktaş'ı rahmetle andı, ruhunu rahatlattı.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve onun yanında dim dik duran Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay... İyi ki varsınız...

Türk vatanı KKTC'de de her şey çok güzel olacak!.. Birilerinin canı çok sıkılsa da...

 

Yazarın Diğer Yazıları